Siirry suoraan sisältöön
Prisma.fi etusivu

Kuva: Tupperware

Säilöntää ympäri vuoden – panosta laadukkaisiin rasioihin ja kunnon pakastimeen

Erilaisten ruoka-aineiden säilöntäjärjestelmien, esimerkiksi lasipullojen ja -purkkien sekä muovisten rasioiden ostaminen on kasvanut kohisten, sillä suomalaiset ovat innostuneet säilömään.

Suomalaiset innostuivat säilömään

Prismassa on huomattu, että, ihmisiä kiinnostaa enemmän ja enemmän omavaraisuus sekä ekologisuus kotilalouden eri asioissa. Moni on alkanut kasvattamaan vaikkapa omalla parvekkeellaan kasviksia ja yrttejä. Ja kun sato on valmis, halutaan varmistaa, että siitä saadaan kaikki hyöty irti. 

Suurinta kasvua on ollut juomien valmistus- ja säilytystuotteissa sekä ruoansäilytysastioiden ja kylmälaukkujen myynnissä. 

Myös kesän säät vaikuttavat suomalaisten säilöntäintoon. Kun elohopea kipuaa hellelukemiin, näkyy selkeä piikki marjojen säilömiseen ja mehustamiseen tarkoitettujen tuotteiden ostamisessa. Eikä innostus ole ihme, sillä Suomi on hyvä marjamaa, jossa puhtaita luonnon antimia on kaikkien saatavilla. Tästä kertoo myös se, että erilaiset marjapoimurit ovat viime vuosina olleet ostetuimpien tuotteiden listalla tasaisesti.  

Kuva: Opa

Säilömisestä on tulossa ympärivuotinen trendi 

Siinä missä aiempina vuosina säilöntäjärjestelmien hankinta on ollut kesäpainotteista ja niiden käyttö kesän antimien säilömistä, viime vuoden trendi osoittaa säilönnän muuttuvan yhä enemmän ja enemmän koko vuoden kattavaksi trendiksi.  

Hyvä esimerkki siitä on se, että nykyään vaikkapa jouluna itse tehty sinappi halutaan yhä useammin säilöä myöhempää käyttöä varten. Tässä saattaa näkyä enemmän se, että nousseet kustannukset saavat ihmiset miettimään tarkemmin, miten tehdylle ruualle ja raaka-aineille saadaan enemmän niin sanotusti käyttöikää. Ja totta kai vaikkapa itse joulupöytään tehtyä hilloa on mukavampi antaa säilöttynä esimerkiksi sukulaisille. Tämä on johtanut siihen, että Prismassa on pidetty tuotteita hyllyssä enemmän myös kesäsesongin ulkopuolella.  

Tärkeä osa suomalaista kesän säilömistä talteen on marjamehujen teko mehustimella eli mehumaijalla.

Kaksi vinkkiä mehustamiseen mehumaijalla

1. Valitse oikeat raaka-aineet – marjat, hedelmät ja jopa vihannekset

Mehumaijalla voit mehustaa helposti esimerkiksi:

  • Mustikat, viinimarjat, karviaiset, puolukat, vadelmat

  • Omenat, päärynät (paloiteltuna)

  • Rypäleet, aronia, tyrni

  • Raparperi, tomaatti, jopa porkkana ja punajuuri (esikypsennettynä)

Vinkki: Hieman ylikypsät marjatkin sopivat hyvin mehustukseen – älä heitä käyttökelpoista satoa hukkaan!

2. Täytä mehumaija oikein ja kerää valmis mehu heti

  • Alakattila täytetään vedellä (n. 1/3 tilavuudesta).

  • Keskikattila kerää höyryn tiivistämän mehun.

  • Ylätaso täytetään marjoilla tai paloitetuilla hedelmillä – älä purista tai survokkeita, höyry tekee työn.

  • Kuumenna hiljalleen. Mehu alkaa valua noin 30–60 minuutin kuluessa.

  • Kerää mehu välittömästi lasipulloihin tai pakasta – näin maku ja säilyvyys säilyvät parhaiten.

Vinkki: Lisää halutessasi sokeria valmiiseen mehuun tai suoraan marjojen päälle ennen höyryttämistä.

Vinkki: Noudata ohjeita ja luota valmistuksessa reseptissä annettuihin neuvoihin sekä aikoihin. Näin voit säilöä turvallisesti erilaisia elintarvikkeita ja varmistaa reseptiesi onnistumisen. Säilöntä on yksinkertaista, terveellistä ja hauskaa. Siinä voi parhaimmillaan keksiä, kokeilla ja luoda jotain ainutlaatuista ja aitoa ilman säilöntäaineita tai lisäaineita. 

Tupperware-tuotteet saa nyt Prisman verkkokaupasta

Laadustaan maailmankuulut Tupperware-tuotteet ovat nyt ensimmäistä kertaa laajasti kaikkien suomalaisten ulottuvilla, kun merkin tuotteet tulivat myyntiin tänne Prisma.fi-verkkokauppaan ja Prismoihin ympäri maan. Aiemmin vain Tupperware-kutsujen kautta hankittuja tuotteita löytyy nyt ensimmäistä kertaa Suomessa marketkaupan hyllyiltä. Prismoissa sekä valikoiduissa S-marketeissa myytävät Tupperware-tuotteet ovat myynnissä yksinoikeudella. Mukana valikoimassa säilytysrasioita ja pakastusrasioita, ruoanvalmistuskulhoja sekä juomapulloja.

Lasiset säilytysastiat ovat tulleet yhä suosituimmiksi

Myös lasiset säilöntäastiat ovat yleistyneet viime vuosina – eikä ihme, ne ovatkin monella tapaa fiksu valinta keittiöön. Lasiastioihin on helppo säilöä myös sellaisia ruokia, jotka vaativat kuumentamista ennen pakastamista, sillä tyypillisesti säilömiseen tarkoitetuissa lasirasioissa voi kypsentää ruokaa myös uunissa. Lasin kestämät lämpötilat voivat kuitenkin vaihdella ja ne kannattaa tarkistaa aina jokaisesta tuotteesta erikseen. Tiedot ilmoitetaan yleensä selkeästi tuotteen yhteydessä.

Lasiastiat ovat suosittuja myös siksi, että jotkin muoviastiat voivat jättää säilöttävään tuotteeseen pienen vivahteen makuun tai hajuun – lasiastiat eivät päästä mitään ylimääräistä ruokaan ja maut pysyvät puhtaina ja raikkaina. Lasi on myös helppo pitää puhtaana, sillä se ei ime itseensä värejä tai tuoksuja, ja sen voi pestä huoletta tiskikoneessa. Kun astiat ovat läpinäkyviä, näet yhdellä silmäyksellä, mitä niissä on sisällä ilman nimilappuja – ja enää ei ole tarvetta kurkkia kansien alle, mikäli nimeäminen on unohtunut tai nimilappu on irronnut. Lisäksi lasiastiat kestävät käyttöä pitkään ja ovat myös siksi hyvä valinta ympäristönkin kannalta.

Millainen pakastin kannattaa hankkia?

Pakastimen valinnassa tärkeimpiä tekijöitä ovat käyttötarpeet, kodin tilat, energiankulutus ja myös muotoilu. Pakastimen sijoituspaikka määrittelee usein mallin: keittiöön sopii kapea kaappipakastin, yhdistelmä eli jääkaappipakastin tai erillisiin tiloihin taas voidaan valita tilavampi arkkupakastin eli säiliöpakastin.

Pakastimen käyttöön vaikuttavat arjen tarpeet. Kaappipakastin on kätevä päivittäisessä käytössä, kun taas säiliöpakastin on hyvä valinta suurten marjamäärien, sienisaaliiden tai vaikkapa metsästyksen suomien lihojen säilytykseen.

Energiankulutus on myös merkittävä tekijä. Laitteen energiamerkintä (A–G) kertoo, mihin luokkaan se kuuluu energiankulutuksensa perusteella. A-luokan tuotteet ovat energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita. Myös pakastimen sijoitus vaikuttaa energiankulutukseen. Pakastin tulee pitää poissa lämpimistä laitteista ja varmistaa riittävä ilmankierto.

Lisäksi pakastimien koko ja ulkonäkö vaihtelevat. Erityiskokoja on täältä Prisma.fi-verkkokaupasta saatavilla monenlaisiin tarpeisiin.

Lue myös: