
Kuva: Tupperware
Säilöntää ympäri vuoden – panosta laadukkaisiin rasioihin ja kunnon pakastimeen
Erilaisten ruoka-aineiden säilöntäjärjestelmien, esimerkiksi lasipullojen ja -purkkien sekä muovisten rasioiden ostaminen on kasvanut kohisten, sillä suomalaiset ovat innostuneet säilömään.
Suomalaiset innostuivat säilömään
Prismassa on huomattu, että, ihmisiä kiinnostaa enemmän ja enemmän omavaraisuus sekä ekologisuus kotilalouden eri asioissa. Moni on alkanut kasvattamaan vaikkapa omalla parvekkeellaan kasviksia ja yrttejä. Ja kun sato on valmis, halutaan varmistaa, että siitä saadaan kaikki hyöty irti.
Suurinta kasvua on ollut juomien valmistus- ja säilytystuotteissa sekä ruoansäilytysastioiden ja kylmälaukkujen myynnissä.
Myös kesän säät vaikuttavat suomalaisten säilöntäintoon. Kun elohopea kipuaa hellelukemiin, näkyy selkeä piikki marjojen säilömiseen ja mehustamiseen tarkoitettujen tuotteiden ostamisessa. Eikä innostus ole ihme, sillä Suomi on hyvä marjamaa, jossa puhtaita luonnon antimia on kaikkien saatavilla. Tästä kertoo myös se, että erilaiset marjapoimurit ovat viime vuosina olleet ostetuimpien tuotteiden listalla tasaisesti.

Kuva: Opa
Säilömisestä on tulossa ympärivuotinen trendi
Siinä missä aiempina vuosina säilöntäjärjestelmien hankinta on ollut kesäpainotteista ja niiden käyttö kesän antimien säilömistä, viime vuoden trendi osoittaa säilönnän muuttuvan yhä enemmän ja enemmän koko vuoden kattavaksi trendiksi.
Hyvä esimerkki siitä on se, että nykyään vaikkapa jouluna itse tehty sinappi halutaan yhä useammin säilöä myöhempää käyttöä varten. Tässä saattaa näkyä enemmän se, että nousseet kustannukset saavat ihmiset miettimään tarkemmin, miten tehdylle ruualle ja raaka-aineille saadaan enemmän niin sanotusti käyttöikää. Ja totta kai vaikkapa itse joulupöytään tehtyä hilloa on mukavampi antaa säilöttynä esimerkiksi sukulaisille. Tämä on johtanut siihen, että Prismassa on pidetty tuotteita hyllyssä enemmän myös kesäsesongin ulkopuolella.
Tärkeä osa suomalaista kesän säilömistä talteen on marjamehujen teko mehustimella eli mehumaijalla.
Kaksi vinkkiä mehustamiseen mehumaijalla
1. Valitse oikeat raaka-aineet – marjat, hedelmät ja jopa vihannekset
Mehumaijalla voit mehustaa helposti esimerkiksi:
Mustikat, viinimarjat, karviaiset, puolukat, vadelmat
Omenat, päärynät (paloiteltuna)
Rypäleet, aronia, tyrni
Raparperi, tomaatti, jopa porkkana ja punajuuri (esikypsennettynä)
Vinkki: Hieman ylikypsät marjatkin sopivat hyvin mehustukseen – älä heitä käyttökelpoista satoa hukkaan!
2. Täytä mehumaija oikein ja kerää valmis mehu heti
Alakattila täytetään vedellä (n. 1/3 tilavuudesta).
Keskikattila kerää höyryn tiivistämän mehun.
Ylätaso täytetään marjoilla tai paloitetuilla hedelmillä – älä purista tai survokkeita, höyry tekee työn.
Kuumenna hiljalleen. Mehu alkaa valua noin 30–60 minuutin kuluessa.
Kerää mehu välittömästi lasipulloihin tai pakasta – näin maku ja säilyvyys säilyvät parhaiten.
Vinkki: Lisää halutessasi sokeria valmiiseen mehuun tai suoraan marjojen päälle ennen höyryttämistä.
Vinkki: Noudata ohjeita ja luota valmistuksessa reseptissä annettuihin neuvoihin sekä aikoihin. Näin voit säilöä turvallisesti erilaisia elintarvikkeita ja varmistaa reseptiesi onnistumisen. Säilöntä on yksinkertaista, terveellistä ja hauskaa. Siinä voi parhaimmillaan keksiä, kokeilla ja luoda jotain ainutlaatuista ja aitoa ilman säilöntäaineita tai lisäaineita.
Tupperware-tuotteet saa nyt Prisman verkkokaupasta
Laadustaan maailmankuulut Tupperware-tuotteet ovat nyt ensimmäistä kertaa laajasti kaikkien suomalaisten ulottuvilla, kun merkin tuotteet tulivat myyntiin tänne Prisma.fi-verkkokauppaan ja Prismoihin ympäri maan. Aiemmin vain Tupperware-kutsujen kautta hankittuja tuotteita löytyy nyt ensimmäistä kertaa Suomessa marketkaupan hyllyiltä. Prismoissa sekä valikoiduissa S-marketeissa myytävät Tupperware-tuotteet ovat myynnissä yksinoikeudella. Mukana valikoimassa säilytysrasioita ja pakastusrasioita, ruoanvalmistuskulhoja sekä juomapulloja.
Suomalaisille Tupperware on jo vuosikymmeniä ollut tuttu nimi. Merkin tuotteet toi Suomeen aikanaan Elisabeth Rehn, joka aloitti niiden maahantuonnin vuonna 1965. Lienee harvassa ne suomalaiset, jotka eivät olisi Tupperware-kutsuista kuulleet.
Alun perin Tupperware-tuotteissa käytettävän materiaalin kehitti 1930-luvulla Earl Tupper. Tuolloin hän keksi myös ainutlaatuisella ilmatiiviillä kannella varustetut muovituotteet, jotka auttoivat suojaamaan elintarvikkeita ja pidentämään niiden säilyvyyttä. Tupper sai kanteen inspiraatiota maalipurkeista, joiden kansi on suunniteltu niin, ettei maali kuivu.
Millainen pakastin kannattaa hankkia?
Pakastimen valinnassa tärkeimpiä tekijöitä ovat käyttötarpeet, kodin tilat, energiankulutus ja myös muotoilu. Pakastimen sijoituspaikka määrittelee usein mallin: keittiöön sopii kapea kaappipakastin, yhdistelmä eli jääkaappipakastin tai erillisiin tiloihin taas voidaan valita tilavampi arkkupakastin eli säiliöpakastin.
Pakastimen käyttöön vaikuttavat arjen tarpeet. Kaappipakastin on kätevä päivittäisessä käytössä, kun taas säiliöpakastin on hyvä valinta suurten marjamäärien, sienisaaliiden tai vaikkapa metsästyksen suomien lihojen säilytykseen.
Energiankulutus on myös merkittävä tekijä. Laitteen energiamerkintä (A–G) kertoo, mihin luokkaan se kuuluu energiankulutuksensa perusteella. A-luokan tuotteet ovat energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita. Myös pakastimen sijoitus vaikuttaa energiankulutukseen. Pakastin tulee pitää poissa lämpimistä laitteista ja varmistaa riittävä ilmankierto.
Lisäksi pakastimien koko ja ulkonäkö vaihtelevat. Erityiskokoja on täältä Prisma.fi-verkkokaupasta saatavilla monenlaisiin tarpeisiin.