Siirry suoraan sisältöön
Prisma.fi etusivu

Kuva: Smartstore

Näin säilytät ruokaa – oikeat astiat ja oikeat lämpötilat

Hyvin säilytetty ruoka säästää rahaa, vähentää hävikkiä ja pitää jääkaapin raikkaana. Kun valitset oikeat säilytysastiat ja noudatat muutamia helppoja säilytysohjeita, pysyvät ruoat pidempään tuoreina ja turvallisina.

Valitse säilytysastia käyttötarpeen mukaan

Oikea materiaali tekee säilyttämisestä sekä helpompaa että turvallisempaa.

Lasi on turvallinen ja pitkäikäinen valinta

  • Ei päästä kemikaaleja ruokaan.

  • Sopii hyvin happamille ja rasvaisille ruoille.

  • Kestää uunia, mikroa, pakastinta ja yleensä astianpesukonetta (varmista tuotetiedoista).

  • Helppo puhdistaa, ei ime hajuja.

Vinkki: Läpinäkyvä lasirasia vähentää ruokahävikkiä. Näet heti, mitä jääkaapissa on.

Muovirasia on kevyt ja monikäyttöinen

  • Toimii hyvin arjessa ja eväiden kuljetuksessa.

  • Valitse vain elintarvikekäyttöön tarkoitettu muovi, jossa on haarukka–malja-symboli.

  • Katso merkinnät: kestääkö rasia mikroa, pakastusta, astianpesukonetta tai rasvaisia ruokia.

  • Älä käytä vanhoja jäätelörasioita tai noutoruokarasioita ruoan toistuvaan säilytykseen. Ne on tarkoitettu kertakäyttöön.

Vinkki: Vaihda kulunut tai naarmuuntunut muoviastia uuteen.

Teräs on kestävä ja tyylikäs materiaali

  • Erinomainen vaihtoehto kuumille ruoille ja ulkokäyttöön.

  • Ei ime hajuja tai makuja, kestää astianpesukoneessa.

  • Sopii erityisen hyvin kuiville elintarvikkeille, salaateille ja eväille.

Vinkki: Teräs on loistava valinta muovittomaan keittiöön.

Näin ruoka säilyy tuoreena – 4 ohjetta

Säilyvyys riippuu ennen kaikkea lämpötilasta ja jäähdytyksestä.

1. Viilennä ruoka nopeasti

Anna lämpimän ruoan jäähtyä ensin huoneenlämmössä noin 30–60 minuuttia. Siirrä sen jälkeen ruoka jääkaappiin kannelliseen astiaan. Mitä nopeammin ruoka viilenee, sitä paremmin se säilyy.

2. Säilytä oikeassa lämpötilassa

  • +2 °C: Tuore kala, mäti ja äyriäiset

  • 0–+3 °C: Kylmäsavukalat ja graavit kalat

  • alle +4 °C: Jauheliha ja maksa

  • enintään +6 °C: Muut helposti pilaantuvat elintarvikkeet

  • enintään +8 °C: Pastöroidut maitotuotteet ja valmisruoat

Muista: Jääkaapin lämpötila kannattaa mitata. Monessa kodissa se on liian lämmin.

3. Älä säilytä ruokaa metallitölkissä

Kun avaat säilyketölkin, siirrä sisältö puhtaaseen rasiaan ja sulje kannella. Peltipurkki voi ruostua ja vaikuttaa makuun.

4. Kuumenna kunnolla ennen uudelleen tarjoilua

Lämmitä jääkaapissa ollut ruoka uudelleen kiehuvan kuumaksi. Koko annoksen tulisi höyrytä kauttaaltaan.

Kuva: Rotho

Kuinka pitkään ruoka säilyy?

Tuote

Jääkaapissa

Pakastimessa

Valmis ruoka

3–4 päivää

3–4 kk

Maito ja piimä

3–4 päivää avattuna

Jauheliha

1 päivä

3–4 kk

Kypsä liha

3–5 päivää

3–4 kk

Tuore kala

1 päivä

3 kk

Leipä

3–5 päivää

3 kk

Marjat ja vihannekset

8 kk

Luota aisteihisi: jos ruoka tuoksuu oudolta, maistuu happamalta tai näyttää epäilyttävältä, älä syö sitä.

Miten säilytän tuoretta leipää kotona?

Leipä säilyy parhaiten omassa pakkauksessaan ja huoneenlämmössä. Siisti tapa on pitää leipiä vaikkapa leipälaatikossa. Sitä ei kannata säilyttää jääkaapissa, sillä sen lämpötila on haitallinen leivän säilyvyyden kannalta. Jääkaapissa leivät rakenne myös muuttuu ja leipä kovettuu. Voit myös pakastaa leivän ja sulattaa sitä pala kerrallaan vaikka leivänpaahtimessa. Pakasta leipä heti tuoreena. Suositeltu enimmäisaika leivän pakastamiselle on 2–3 kuukautta.

Säilytä myös säilytysastiat fiksusti

  • Säilytä astiat kannet irrallaan. Näin ne tuulettuvat ja pysyvät raikkaina.

  • Heitä pois rikkinäiset ja kuluneet astiat.

  • Pidä kaapeissa hyllykorit tai jakajat, jotta löydät oikean rasian nopeasti.

Vinkki: Voit säilyttää kannet pienissä ritiläkoreissa tai vetolaatikossa, jolloin kaapista tulee järjestyksen unelma.

Ruoan säilytys ja eväiden kuljetus

  • Käytä eväitä kuljettaessasi aina elintarvikekäyttöön hyväksyttyä astiaa.

  • Jos lämmität ruokaa mikrossa, tarkista että astia on mikronkestävä – kaikissa muoveissa se ei ole itsestäänselvyys.

  • Lasinen tai keraaminen astia on turvallinen vaihtoehto myös mikrokuumennukseen.

  • Käytä kuumana kesäpäivänä kylmälaukkua ja kylmävaraajia myös lyhyillä matkoilla. Aseta varaajia ruoan päälle ja alle, jotta lämpö pysyy tasaisena.

Säilytä ruoka oikein ja vähennä hävikkiä

  • Säilytä eri elintarvikkeet erillään (liha, kasvikset, maitotuotteet).

  • Käytä ruoka-aineet ajoissa ja hyödynnä läpinäkyviä astioita.

  • Katso päiväykset, mutta luota aisteihisi: ”parasta ennen” ei tarkoita “pilalla heti huomenna”.

Kun säilytät ruoat oikein ja käytät turvallisia astioita, vähennät hävikkiä ja pidennät ruokien ikää – ja jääkaapissa on aina tuoretta syötävää odottamassa.

Lue myös: