Siirry suoraan sisältöön
Prisma.fi etusivu
Ostoskori
Avoin uuninluukku

Lieden ja uunin valinta – ruoanlaittoa kotikeittiössä

Keittiössä laitetaan herkullista ruokaa, ja se tapahtuu usein keraamisen lieden tai induktiolieden avulla vanhan kunnon valurautalieden sijaan. Lämmitykseen sopii kiireessä mikroaaltouuni, mutta pitempään ruoat valmistuvat mureaksi joko tavallisessa tai kiertoilmauunissa.

Kun keittiöön hankitaan liesi ja uuni, tärkeintä on oikea koko eli lieden leveys. Perinteisistä lattialiesistä edullisin on sähköliesi, jonka levyt ovat valurautaa. Keraaminen liesi ja induktioliesi taas ovat helppoja hoitaa, mutta vähän hintavampia. Lieden ja uunin hintaan vaikuttavat ominaisuudet, esimerkiksi automatiikka sekä erikoisempi leveys.

Uunin sähkönkulutus huolettaa? Ota nämä huomioon

Jos uunin energian kulutus mietityttää, kannattaa uutta uunia hankkiessa kiinnittää huomiota muutamaan asiaan. Katso varsinkin uunin energiatehokkuusluokitus: A on energiatehokkain ja auttaa vähentämään sähkönkulutusta pitkällä aikavälillä.

Lisäksi voit harkita kiertoilmauunia, joka jakaa lämmön tasaisemmin ja mahdollistaa ruoan valmistamisen alhaisemmissa lämpötiloissa tai lyhyemmässä ajassa. Myös uunin eristys on tärkeää: hyvin eristetty uuni pitää lämmön sisällään paremmin, mikä vähentää lämmönhukkaa ja siten myös energiankulutusta.

Vinkki: Kun valitset uuni, jossa on ajastin ja tarkka lämpötilansäätö, voit optimoida kypsennysajan ja -lämpötilan energiatehokkuuden parantamiseksi.

Perinteisessä sähköliedessä on valurautalevyt

Perinteisessä liedessä on pyöreät mustat valurautalevyt. Niitä kuumentavat sähkövastukset. Lämpeneminen ei ole yhtä nopeaa kuin induktiomallissa, mutta salamalevyllä päästään jo keraamista liettä nopeampaan kuumenemiseen. Liesiä on saatavilla 50 ja 60 sentin leveydellä.

Plussaa:

  • Edullisuus

  • Käyttö erilaisilla keittoastioilla

Tutustu liesien valikoimaan

Keraaminen liesi peruskokille

Lasikeramiikasta valmistetussa liedessä ei ole erillisiä levyjä vaan niiden tilalla on kuumenevia kohtia yleensä neljällä keittoalueella. Jos käytössä on suurempi kattila tai pannu, voi aluetta joissakin malleissa laajentaa. Keraamisen lieden lämpö vaihtelee nopeasti, joten se kuluttaa valurautalevyjä vähemmän energiaa.

Plussaa:

  • Energiatehokkuus

  • Puhdistuksen helppous tasaisen pinnan ansiosta

  • Keittoalueita voi laajentaa

Vinkki: Puhdista keraaminen liesi aina käytön jälkeen pyyhkimällä ja oikeilla välineillä. Se ei vaadi hankausta, kuten perinteiset valurautalevyt.

Induktioliesi perustuu magneettiseen reaktioon

Induktioliesi on saman näköinen kuin tavallinen keraaminen liesi, mutta toimintatapa on erilainen. Siinä ruoan kuumentaa astian ja keraamisen tason alla olevan käämin välille syntyvä magneettikenttä. Liesi on turvallinen lapsiperheille ja vanhuksille, sillä sen pinta ei lämpene astian pohjaa suuremmalle alueelle. Kun astia otetaan pois liedeltä, lämpö katkeaa. Induktioliedellä voi käyttää astioita, jotka ovat emalia tai valurautaa sekä erikoispohjalla varustettuja teräs- ja alumiiniastioita. Voit testata astian sopivuutta kokeilemalla, tarttuuko siihen magneetti.

Plussaa:

  • Liesistä paras energiateho

  • Lämpenee erittäin nopeasti

  • Turvallisuus, liesi kuumenee vain kun astia on päällä

  • Roiskeet eivät pala, sillä astian ulkopuolella ei pinta ole kuuma

Uuni ja liesi – yhdessä vai erikseen?

Aikaisemmin liesi ja uuni olivat aina sama ja yksi laite. Nykyään moni hankkii keittiöremontin yhteydessä kuitenkin lieden ja kalusteisiin sijoitettavan uunin erikseen. Silloin uunia ei tarvitse sijoittaa alas vaan juuri sopivalle korkeudelle keittiössä. Sijainti korkeammalla tuo myös turvallisuutta, kun lapset eivät sinne ylety.

Nykyään uuneissa on monenlaisia ominaisuuksia. On sulatustoimintoa, alalämpö- tai pizzatoimintoa, höyrytystä ja tietysti kiertoilmatoiminto. Uuneihin voi kuulua myös lämpömittari, jolloin uuni sammuttaa lämmön, kun ruoka on kypsää.

Liesi ja uuni

Se perinteinen sähköuuni

Ylä- tai alalämmöllä varustetun perusuunin lämpö on tasainen. Uunissa on mukana yleensä myös grillivastus. Perinteisten sähköuunien liedessä on valurautalevyt.

Plussaa:

  • Helppo käyttää

  • Edullinen

Tutustu liesien ja uunien valikoimaan

Kiertoilmauuni säästää energiaa

Nykyaikaisten erillisuunien kiertoilmatoiminto lämmittää tehokkaasti ja nopeasti ja säästää siten energiaa. Kiertoilmauunin vastukset lämpenevät ja sen puhallin pyörittää ilmaa uunin joka puolelle. Esilämmitystä ei tarvita, joten paistoaika on lyhyempi ja lämpötilakin voi olla matalampi. Kätevää on myös se, että uuniin voi laittaa useamman pellillisen kerralla. Se on lisäksi sopiva sulatukseen ja kasvisten kuivaamiseen.

Plussaa:

  • Sähkön säästö

  • Ergonomia, uunin voi sijoittaa korkeammalle

Tutustu erillisuunien valikoimaan

Millainen mikroaaltouuni?

Mikroaaltouuni täydentää nopeudellaan keittiön varsinaisen uunin käyttöä. Sillä on helppo sulattaa pakasteet, lämmittää valmisruoka ja kypsentää vaikkapa vihanneksia. Joidenkin mikroaaltouunien invertteritekniikan ja grillaustoiminnon ansiosta esimerkiksi pihvin kypsentäminen onnistuu niin, että se on mehukkaan punainen sisältä ja rapea pinnalta.

Plussaa:

  • Nopea laite ruoanvalmistukseen tai sulatukseen

  • Säästää sähköä

Tutustu mikroaaltouunien valikoimaan

Vinkki: Airfryer on kätevä ja nopea vaihtoehto uunille ja mikroaaltouunille, erityisesti pienempien annosten valmistukseen. Se kuumenee nopeasti, säästää energiaa ja tekee ruoasta rapeaa ilman ylimääräistä rasvaa. Airfryerilla voit valmistaa kaikkea ranskalaisista kasviksiin ja jopa leivonnaisiin – ilman esilämmitystä ja pitkiä paistoaikoja. Se sopii mainiosti arkeen, kun haluat helppoa, terveellisempää ja nopeaa kokkaamista.

Lue myös: