Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-kattilat

Kuvan tuote: Tefal Start Easy paistinpannu 24 cm

Valitse keitto- ja paistoastiat käytön ja lieden mukaan  

On terästä ja valurautaa, teflonia ja keraamista pinnoitetta, pannuja, kattiloita ja kasareja. Katso oppaasta, mistä eri materiaaleissa on kyse, mille liedelle ne sopivat ja miten niitä hoidetaan. 

 

Keitto- ja paistoastioiden materiaalit  

Teräs  

Ruostumaton teräs on materiaalina pitkäikäinen, helppohoitoinen ja erittäin kestävä. Ruoanvalmistuksessa käytettävissä teräsastioissa on teräksen lisäksi usein alumiinia. Alumiinin ansiosta astia johtaa paremmin lämpöä. Tällaisen tuotteen pohjassa on paksu alumiinikerros, jonka päälle uloimmaksi kerrokseksi lisätään teräspohja. Sen ansiosta astia toimii myös induktioliedellä. 

Teräsastiat ovat yleensä astianpesukoneen kestäviä. Tosin niille saatetaan suositella käsinpesua pidemmän käyttöiän takaamiseksi. 

 

Hiiliteräs  

Hiiliteräs on käytössä kestävä, mutta vaatii esikäsittelyä ja huoltoa, jotta se toimisi parhaalla mahdollisella tavalla. Katso onko hiiliteräspannusi esikäsitelty. Mikäli ei, tulee sellainen tehdä esimerkiksi rypsiöljyllä tai silavalla. 

Käytä hiiliterästä vain keski- ja matalalla teholla, koska se varaa hyvin lämpöä ja saattaa vääntyä, jos astiaa kuumentaa liikaa. Vältä myös vielä lämpimän astian huuhtomista kylmällä vedellä. Pese hiiliteräs kuumalla vedellä käsin. Pinttyneimpien ruokatahrojen poistamiseen voit kiehauttaa astiassa vettä. Kuivaa astia huolellisesti pesun jälkeen, sillä hiiliteräs ei ole ruostumatonta. Ruostetahrat voi poistaa hankaavalla pesuvälineellä, mutta rasvapoltto pitää tämän jälkeen tehdä astialle uudestaan. 

Valurauta  

Valurauta vaatii aina esirasvakäsittelyn, jotta se ei ruostuisi ja toimisi paremmin ruoanlaitossa. Emaloitu valurauta on helppohoitoisempi. Valurauta johtaa hyvin lämpöä, kuumenee tasaisesti ja pysyy pitkään lämpimänä. 

Valurauta sopii induktioliedelle sekä myös uuniin, jos astian kaikki osat ovat valurautaa, eikä tuotteessa ole muita materiaaleja esimerkiksi kahvoissa. Valurauta on pestävä käsin, ja riippuen pintakäsittelystä se voi kestää myös mietoa astianpesuainetta. 

Alumiini  

Alumiini johtaa hyvin lämpöä, jolloin myös paistinpannun ja kattilan reunat lämpenevät tehokkaasti. Materiaali on kevyttä, joten siitä valmistettuja astioita on helppo käsitellä. Alumiiniset keitto- ja paistoastiat ovat usein pinnoitettuja, jolloin ne ovat helposti puhdistettavia ja ruoanvalmistus ja astian huolto on helpompaa. Alumiiniset astiat pinnoitetaan usein myös ulkopinnalta, jolloin niistä tulee kestävämpiä ja mahdollisesti astianpesukoneen kestäviä. 

 

Valualumiini  

Valualumiiniastia valmistetaan yhtenä kappaleena myös kohdasta, jossa kahva kiinnittyy pannuun. Tällä menetelmällä valmistetusta pannusta tulee painavampi, jolloin myös lämmönpysyvyys on parempi. Lisäksi kahva on tukevampi. 

 

Pannujen ja kattiloiden tarttumattomat pinnoitteet  

 

Non-stick (tarttumaton) -pinnoite  

Peruspinnoite muodostuu yleensä kolmesta tai useammasta kerroksesta. Tämä pinnoite sopii hyvin päivittäiseen ruoanlaittoon ja se on kestävä sekä helposti puhdistettava. Mitä enemmän kerroksia on, sitä paremmin pinnoite kestää mekaanista kulutusta. Keraamisen materiaalin lisääminen pinnoitteeseen lisää kestävyyttä ja se helpottaa entisestään astian puhdistettavuutta.  

Osa pinnoitteista kestää astianpesukoneen, mutta käsinpesua saatetaan suositella pidemmän käyttöiän takaamiseksi. Pinnoite vahingoittuu herkästi, mikäli astiaa kuumennetaan tyhjänä. Hankaavien puhdistusaineiden ja teräksisten keittiövälineiden käyttöä tulisi myös välttää. 

 

Keraaminen pinnoite  

Keraaminen pinnoite on nimensä mukaisesti hyvin kulutusta kestävä ja se sietää korkeampia lämpötiloja verrattuna normaaliin tarttumattomaan pinnoitteeseen. Pinnoite on myös helppo puhdistaa, koska pinta on liukas eikä ruoka tartu siihen kovin helposti. Tutustu hyvin keitto- ja paistoastioiden huolto-ohjeisiin. 

 

Valitse pannut ja kattilat lieden mukaan  

 

Sähköliesi valurautalevyillä  

Perinteiselle valurautaiselle sähköliedelle sopivat kaikki pannut ja kattilat. Valurautaliesi reagoi melko hitaasti tehon vaihteluun ja puhdistus vaatii usein hankausta.

  • Sopii kokkaajalle, joka ei halua olla heti puhdistamassa liettä käytön jälkeen.

  • Sähköliedelle valurautalevyillä sopivat kaikki pannutyypit. 

 

Keraaminen sähköliesi  

Kaikki sähköliedelle sopivat pannut ja kattilat toimivat keraamisella liedellä. Koska keraaminen liesi on herkkä naarmuuntumaan, varmista että pohja on mahdollisimman tasainen ja siirrä astia aina levyalueelta nostamalla ei vetämällä. 

  • Keraaminen liesitaso tulisi puhdistaa heti käytön jälkeen.

  • Kaikki pannutyypit sopivat keraamiselle sähköliedelle. 

 

Induktioliesi  

Induktiotekniikka perustuu magnetisointiin, minkä vuoksi induktioliesi vaatii pannun, jonka pohjassa on magneettista materiaalia kuten terästä. Pannun pohjarakenteita on kahdenlaisia: koko pohjalevy on terästä tai pohja muodostuu teräksisestä reikälevystä, joka on kiinnitetty alumiiniseen pohjaan. 

Valitse liedelle astia, jonka pohjan pinta-ala on mahdollisimman saman kokoinen keittoalueen kanssa. Induktioliesi kuumenee todella nopeasti, joten astiaa ei voi hetkeksikään jättää tyhjillään tai vahtimatta liedelle. Muutoin astia tai liesi saattavat vaurioitua. 

Induktiolieden keraaminen taso vaatii huolellisuutta. Varmista, että keittoastian pohja on mahdollisimman tasainen, puhdas ja kuiva ennen lämmittämistä ja siirrä astia levytasosta nostamalla ei vetämällä.

  • Puhdista lieden pinta mahdollisimman pian käytön jälkeen.

  • Induktioliedelle sopivat vain induktiopannut. 

 

Kaasuliesi  

Kaasuliedessä ei ole erillisiä levyjä, vaan poltinteline sekä sisäänrakennettu termostaatti, jolla lämpötilaa saa säädettyä erittäin tarkasti. Keittoastian tulee olla kuuman liekinkestävää materiaalia ja pohjan riittävän paksu sekä riittävän iso, jotta se peittää liekin ja kestää kuumuuden.

  • Kaikki pannutyypit sopivat kaasuliedelle. 

 

Keitto- ja paistoastioiden huolto-ohjeet  

Lue aina astian käyttö- ja hoito-ohjeet ja noudata niitä. Tarkasta ruoanvalmistusastioiden kunto säännöllisesti ja vaihda kulunut, kolhuinen tai naarmuinen astia uuteen. 

Käsinpesu pidentää ruoanvalmistusastioiden käyttöikää. Käytä astiaa vain niihin tarkoituksiin, joita pakkauksessa esitetyillä symboleilla on suositeltu ja noudata merkinnöissä mahdollisesti annettuja minimi- ja maksimikäyttölämpötiloja. 

Puhdista ja huolla liesitasoa säännöllisesti, jolloin myös ruoanvalmistusastiat toimivat paremmin. Huolto-ohjeet ovat merkki- ja mallikohtaisia, joten katso ne aina oman lietesi käyttöoppaasta.