Siirry suoraan sisältöön

Prisman ALE alkoi - tuotteita huippumerkeiltä jopa -40 %!

Tästä ostoksille
artikkeli-valkoinen-linja

Kuvan tuote: Electrolux erillisuuni COB400W

Opas keittiön kodinkoneiden valintaan - näin löydät sopivan

Jääkaapin valinta

Jääkaapin valinnassa painopiste on usein energiankulutus, mutta hyvin paljon siihen vaikuttavat myös muotoilu ja sopivuus tilaan. Myös laitteiden varusteluissa on paljon eroja.

Jääkaapit ovat yleensä standardikokoisia ja niille onkin keittiön suunnittelussa varattu tavallisesti oma tietyn kokoinen tilansa. Toki muunkin kokoisia kaappeja löytyy.

Kylmälaitteiden energiamerkintä kertoo helposti niiden sähkönkulutuksen määrästä. Energiatehokkuus kerrotaan nykyään kirjaimilla A:sta G:hen. Energiatehokkaimmissa laitteissa on merkintä A. Kun haluaa säästää energiaa, kannattaa myös pohtia laitteen oikeaa kokoa.

Sekä sähkönkulutukseen että turvallisuuteen vaikuttaa se, että ilma pääsee kiertämään hyvin. Varaa laitteen yläpuolelle tilaa vähintään viisi senttiä ja taakse pari senttiä. Laitetta ei myöskään pidä sijoittaa lähelle lämpöä, esimerkiksi uunia, astianpesukonetta tai lämpöpatteria. Jääkaapin takaseinä täytyy muistaa puhdistaa pölystä pari kertaa vuodessa.

Ennen jääkaapit olivat aina valkoisia, mutta nykyään on suosituksi noussut ruostumaton teräs. Tyyliin vaikuttaa voimakkaasti muotoilu: onko ovi suora vai kaareva, millainen kahva on ja kuinka viimeisteltyjä ovat kaapin sisäosat. Keittiön ilmeeseen pystytäänkin kodinkoneilla vaikuttamaan helposti, ja tuloksena voi olla esimerkiksi retrohenkeä tai toisaalta upeaa luksusta.

Mieti ainakin nämä asiat:

 • Millaiseen tilaan jääkaappi tulee?

 • Kuinka suuri on sähkönkulutus?

 • Minkä kokoisen laitteen tarvitset?

 • Kuinka paljon tarvitset pakastintilaa?

 • Mikä on keittiöösi sopiva väri ja tyyli?

 • Kaipaatko muita ominaisuuksia tai varusteita?

Jaakaappimalleja on monenlaisia

Jääkaappipakastin

Usein jääkaappipakastimessa yläosassa on jääkaappi ja alempana pakastin. Yleisin malli on perinteinen kaksiovinen malli, joka on noin 186 senttiä korkea. Tarjolla on myös pienempiä jääkaappeja, joissa on vain erillinen pakastelokero. Kun tarvitaan enemmän kylmätilaa, voi vierekkäin laittaa kaksi jääkaappipakastinta. Kaksi erillistä laitetta tuovat myös sähkön säästöä verrattuna yhteen suureen jääkaappipakastimeen. Erillisyys voi olla ekologista, koska erillisten kompressorien vuoksi toisen laitteen voi välillä sammuttaa.

Jenkkikaappi ja muut erikoiskoot

Jenkkikaapit ovat tavallisia torneja matalampia. Niissä on erikseen ylhäällä pienempi pakastinosa, joka on selvästi pienen jääkaapin pakastinlokeroa tehokkaampi. Jenkkikaappi on todella kätevä pienempään talouteen tai mökille.

Jääkaappi ja pakastin vierekkäin

Suuremmassa keittiössä hyvä ja tyylikäs ratkaisu on asettaa vierekkäin korkea jääkaappi ja korkea pakastin.

Tutustu jääkaappien valikoimaan

Pakastimen valinta – näin säilyvät ruuat, marjat ja riista

Kun valitset pakastinta, lopputulokseen vaikuttaa eniten tilantarve. Jos olet ahkera marjastaja tai metsästyksestä tulee paljon saalista, on iso arkkupakastin kätevä vaihtoehto. Valinnassa painaa luonnollisesti se, miten paljon pakastimelle on kotona tilaa.

Kun ruokaa säilötään ja otetaan käyttöön ahkerasti päivittäin, on perinteinen hyllyillä varustettu kaappipakastin kätevä valinta. Sinne on helppo ruokia laittaa ja sieltä niitä on helppo myös löytää. Kun taas säilöttävää on paljon marjasadon tai metsästyskauden jälkeen, on suurempi säiliöpakastin eli arkkupakastin hyvä vaihtoehto.

Säiliöpakastimet ovat yleensä valkoisia. Niiden tilavuus alkaa sadasta litrasta aina 500 litraan asti, jolloin tilaa on yhtä paljon kuin kahdessa pakastinkaapissa.

Vinkki: Jos pakastat suuren määrän ruokaa tai marjoja, kytke päälle pikapakastus. Nykyaikaisissa laitteissa automatiikka sammuttaa pakastustoiminnon, kun tuotteet ovat tarpeeksi jäätyneet.

Lue myös: Säilöntää ympäri vuoden – panosta laadukkaisiin rasioihin ja kunnon pakastimeen

Lieden ja uunin valinta – ruoanlaittoa kotikeittiössä

Kun keittiössä laitetaan ruokaa, se tapahtuu nykyään pääasiassa keraamisen lieden tai induktiolieden avulla vanhan kunnon valurautalieden sijaan. Lämmitykseen sopii kiireessä mikroaaltouuni, mutta pitempään ruoat valmistuvat mureaksi joko tavallisessa tai kiertoilmauunissa.

Kun keittiöön hankitaan liesi ja uuni, tärkeintä on oikea koko eli lieden leveys. Perinteisistä lattialiesistä edullisin on sähköliesi, jonka levyt ovat valurautaa. Keraaminen liesi ja induktioliesi taas ovat helppoja hoitaa, mutta vähän hintavampia. Lieden ja uunin hintaan vaikuttavat ominaisuudet, esimerkiksi automatiikka sekä erikoisempi leveys.

Perinteisessä sähköliedessä on valurautalevyt

Perinteisessä liedessä on pyöreät mustat valurautalevyt. Niitä kuumentavat sähkövastukset. Lämpeneminen ei ole yhtä nopeaa kuin induktiomallissa, mutta salamalevyllä päästään jo keraamista liettä nopeampaan kuumenemiseen. Liesiä on saatavilla 50 ja 60 sentin leveydellä.

Plussaa:

 • Edullisuus

 • Käyttö erilaisilla keittoastioilla

Tutustu liesien valikoimaan

Keraaminen liesi peruskokille

Lasikeramiikasta valmistetussa liedessä ei ole erillisiä levyjä vaan niiden tilalla on kuumenevia kohtia yleensä neljällä keittoalueella. Jos käytössä on suurempi kattila tai pannu, voi aluetta joissakin malleissa laajentaa. Keraamisen lieden lämpö vaihtelee nopeasti, joten se kuluttaa valurautalevyjä vähemmän energiaa.

Plussaa:

 • Energiatehokkuus

 • Puhdistuksen helppous tasaisen pinnan ansiosta

 • Keittoalueita voi laajentaa

Tutustu liesien valikoimaan

Vinkki: Puhdista keraaminen liesi aina käytön jälkeen pyyhkimällä ja oikeilla välineillä. Se ei vaadi hankausta, kuten perinteiset valurautalevyt.

Induktioliesi perustuu magneettiseen reaktioon

Induktioliesi on saman näköinen kuin tavallinen keraaminen liesi, mutta toimintatapa on erilainen. Siinä ruoan kuumentaa astian ja keraamisen tason alla olevan käämin välille syntyvä magneettikenttä. Liesi on turvallinen lapsiperheille ja vanhuksille, sillä sen pinta ei lämpene astian pohjaa suuremmalle alueelle. Kun astia otetaan pois liedeltä, lämpö katkeaa. Induktioliedellä voi käyttää astioita, jotka ovat emalia tai valurautaa sekä erikoispohjalla varustettuja teräs- ja alumiiniastioita. Voit testata astian sopivuutta kokeilemalla, tarttuuko siihen magneetti.

Plussaa:

 • Liesistä paras energiateho

 • Lämpenee erittäin nopeasti

 • Turvallisuus, liesi kuumenee vain kun astia on päällä

 • Roiskeet eivät pala, sillä astian ulkopuolella ei pinta ole kuuma

Tutustu induktioliesien valikoimaan

Uuni ja liesi – yhdessä vai erikseen?

Aikaisemmin liesi ja uuni olivat aina sama ja yksi laite. Nykyään moni hankkii keittiöremontin yhteydessä kuitenkin lieden ja kalusteisiin sijoitettavan uunin erikseen. Silloin uunia ei tarvitse sijoittaa alas vaan juuri sopivalle korkeudelle keittiössä. Sijainti korkeammalla tuo myös turvallisuutta, kun lapset eivät sinne ylety.

Nykyään uuneissa on monenlaisia ominaisuuksia. On sulatustoimintoa, alalämpö- tai pizzatoimintoa, höyrytystä ja tietysti kiertoilmatoiminto. Uuneihin voi kuulua myös lämpömittari, jolloin uuni sammuttaa lämmön, kun ruoka on kypsää.

Se perinteinen sähköuuni

Ylä- tai alalämmöllä varustetun perusuunin lämpö on tasainen. Uunissa on mukana yleensä myös grillivastus. Perinteisten sähköuunien liedessä on valurautalevyt.

Plussaa:

 • Helppo käyttää

 • Edullinen

Tutustu liesien ja uunien valikoimaan

Kiertoilmauuni säästää energiaa

Nykyaikaisten erillisuunien kiertoilmatoiminto lämmittää tehokkaasti ja nopeasti ja säästää siten energiaa. Kiertoilmauunin vastukset lämpenevät ja sen puhallin pyörittää ilmaa uunin joka puolelle. Esilämmitystä ei tarvita, joten paistoaika on lyhyempi ja lämpötilakin voi olla matalampi. Kätevää on myös se, että uuniin voi laittaa useamman pellillisen kerralla. Se on lisäksi sopiva sulatukseen ja kasvisten kuivaamiseen.

Plussaa:

 • Sähkön säästö

 • Ergonomia, uunin voi sijoittaa korkeammalle

Tutustu erillisuunien valikoimaan

Millainen mikroaaltouuni?

Mikroaaltouuni täydentää nopeudellaan keittiön varsinaisen uunin käyttöä. Sillä on helppo sulattaa pakasteet, lämmittää valmisruoka ja kypsentää vaikkapa vihanneksia. Joidenkin mikroaaltouunien invertteritekniikan ja grillaustoiminnon ansiosta esimerkiksi pihvin kypsentäminen onnistuu niin, että se on mehukkaan punainen sisältä ja rapea pinnalta.

Plussaa:

 • Nopea laite ruoanvalmistukseen tai sulatukseen

 • Säästää sähköä