Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-kahvinkeittimet

Kuvan tuote: Wilfa kahvinkeitin Svart Precision WSP-2A

Kahvia kuppiin, mutta millaisella keittimellä?  

Kun kahvia tekee mieli, on apu lähellä, jos kotiin on hankittu asianmukainen keitin. Mutta millä laitteella hyvä kahvi valmistetaan? Pulputtaako pöydällä perinteinen suodatinkeitin, espressokeitin vai presso- tai mutteripannu. Käteviä vaihtoehtoja ovat myös kapselikone tai kahviautomaatti. 

Kahvilaitetta valitessa on järkevää ottaa huomioon kahvittelun määrä sekä tietysti se, millaisiin kahveihin on tottunut ja mieltynyt. Tavallisella suodattimella varustetulla kahvi valmistuu helposti ja nopeasti kun taas presso- tai mutteripannun kanssa saa hieman enemmän puuhailla käsillään. 

Monipuolisia kahvilaatuja valmistuu kuppi kerrallaan kapselikoneella, mutta kun espressoa tekee mieli, hankkii harrastaja erikseen espressokeittimen. Toki kahviin paneutuja voi panostaa kahviautomaattiin, jonka ominaisuuksiin kuuluu esimerkiksi maidonvaahdotin. 

Kahvi valmistetaan laitteilla joko suodattamalla tai höyrypaineella. Perinteinen suodatinkahvi syntyy, kun kuuma vesi valutetaan kahvijauheen päälle. Espressokoneissa taas tulikuuma höyry nostaa kahvijauheesta aromit juomaan.

 

Kahvinkeittimen ostajan vinkit – ota nämä huomioon  

  • Toiminnalliset asiat: valmistetun juoman lämpötila, jaksaako lämpölevy pitää juoman kuumana, millaista ääntä keitin pitää, toimiiko tippalukko? 

  • Onko laite helppo pitää puhtaana, voiko osia irrottaa ja puhdistaa? 

  • Mahtuuko kahvikone hyvin keittiöön? Kuinka paljon sillä voi tehdä kahvia yhdellä keittokerralla?  

  • Kuinka helppoa kahvin valmistus on? Onko ergonomia kunnossa eli tuntuuko kannun kahva hyvältä ja onko kannusta helppo kaataa? 

  • Kuinka kestävä ja ekologinen laite on? Onko se pitkäikäinen ja saako siihen varaosia?  

  • Onko sähköjohto tarpeeksi pitkä? Katkeaako virta itsestään, kun laite jää seisomaan? 

  • Onko mukana hyvät käyttöohjeet? 

  

Suodatinkahvinkeitintä on helppo käyttää

Yleisin ja Suomessa todella pidetty perinteinen kahvinkeitin valmistaa kahvin suodattamalla. Se on kätevä laite peruskahvin keittämiseen ja suurempaankin määrään kerralla. Laitteissa voi olla automaattinen virrankatkaisu ja ajastus. Kannuna on joko lasinen kannu tai termoskannu.

Espressoa tai muita erikoiskahveja ei koneella voi tehdä, mutta erilaisilla paahtoasteilla saa vaihtelevuutta. Jos sinulla on erikseen kahvimylly, voit käyttää vastajauhettua kahvia juoman tekoon. Kahvin valmistamiseen tarvitset erikseen hankittavia suodatinpusseja. 

Plussaa 

+ Voit keittää kahvia pienen määrän tai paljon 

+ Edullinen käyttää 

+ Vahvuuden ja paahdon voi itse valita 

+ Paljon erilaisia malleja 

+ Helppo pitää puhtaana 

+ Kohtuullinen energiankulutus 

 

Pressopannulla kahvi syntyy käsityönä  

Pressopannu on hyvä väline silloin, kun tehdään pieni määrä kahvia kerrallaan. Se on myös kohtalaisen edullinen. Kun kahvia valmistetaan, lämmitetään ensin vesi erikseen kuumaksi. Vesi kaadetaan kahvijauheen päälle. Sen annetaan jonkin aikaa hautua, minkä jälkeen siivilä painetaan pohjalle. Pressopannu on hyvä väline esimerkiksi mökillä. Malleja on eri näköisiä ja kokoisia.

Plussaa 

+ Helppo käyttää 

+ Voit tehdä vaikka kupillisen kahvia 

+ Suodatinpusseja ei tarvita 

+ Vie vähän tilaa 

Mutteri- eli mokkapannu  

Mutteripannulla espressotyyppinen kahvi syntyy mukavasti lieden ääressä puuhaillen. Kahvijauhe mitataan pieneen lävikköön ja vesi alla olevaan säiliöön. Kun vesi kiehuu, se nousee kahvijauheen läpi höyrypaineena ja valmistaa kahviin hyvän aromin.

Plussaa 

+ Perinteistä kahvinkeiton tunnelmaa 

+ Tuloksena maukasta ja tuoretta kahvia 

 

Espressokeitin loihtii Italian tuntua  

Espressokeittimellä voit valmistaa juoman sujuvasti valmiiksi jauhetusta kahvista. Kahvi valmistuu samalla tavalla kuin mutteripannussa höyrypaineen avulla. Keittimen kahvi tehdään suoraan kuppiin. On myös saatavilla laitteita, joihin on liitetty maidonvaahdotin. 

Plussaa

+ Laite on helppo pitää puhtaana 

+ Kahvi valmistuu suoraan kuppiin 

+ Espresso on ihanaa 

 

Kapselikeitin tekee kahvin nopeasti  

Kapselikoneella saat kupillisen hyvää kahvia helposti napin painalluksella. Se on hyvä vaihtoehto varsinkin, jos haluat kokeilla erilaisia kahvimakuja ja -laatuja. Laitteen toiminta on sama kuin espressokeittimessä eli höyrypaine kulkee kahvijauheen läpi ja tuo aromin juomaan.

Plussaa

+ Helppo ja nopea kone, jota kaikki osaavat käyttää 

+ Voit vaikuttaa kahvin vahvuuteen 

+ Kahvi tehdään kuppi kerrallaan – ei hävikkiä 

+ Saatavana montaa kokoa

 

Kahviautomaatti tuo kahvilan kotiin  

Jos olet kahvihifistelijä, hanki oikea kahviautomaatti. Sillä saat aidon kahvilan tuntua ja hyvää kahvia erityisen tuoreena. Kotikäyttöön tarkoitettu laite jauhaa itse pavut ja tekee sinulle kahvin tuossa tuokiossa.  

Plussaa 

+ Toimii yhdellä napin painalluksella 

+ Saat monenlaisia kahveja vastajauhettuna 

+ Kahvi säilyy kotona papuina pitkään hyvänä 

 

Vinkki: Puhdista kahvinkeitin aina käytön jälkeen. Jos keittimeen tarttuu kahvin rasvaa, se pinttyy kiinni ja antaa kahviin jatkossa kitkerän maun. Pese silloin tällöin myös vesisäiliö ja poista kalkki kalkinpoistoaineella.