Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-pyoran-varusteet

Valintaopas – kaikki polkupyöristä ja varusteista

Kaupunkipyörä, maastopyörä, fatbike vai maantiepyörä? Malleja on joka lähtöön, mutta mikä on sopivin? Keräsimme vinkit pyörän ostajan avuksi. Löydä omasi ja istu satulaan.

Kun hankit polkupyörää, eniten valintaan ja varusteluun vaikuttaa se, missä ajat, kuinka paljon ajat ja miten vauhdikkaasti haluat ajaa. Sen jälkeen pitää kiinnittää huomiota rungon kokoon, jotta pyöräily on sekä mukavaa että turvallista.

Ota huomioon nämä neljä asiaa

 1. Missä ajat pyörällä? Ajatko työmatkoja, seikkailetko maastossa, teetkö retkiä vai lähdetkö pidemmille kuntolenkeille?

 2. Osta oikean kokoinen pyörä. Kannattaa tutustua valmistajien antamiin suositusmitoituksiin. Kun pyörä on sinulle sopiva, sitä on helppo ajaa, ja paikat eivät tule kipeäksi.

 3. Pyörässä kannattaa panostaa laatuun. Silloin saat kulkupelin, joka kestää ja on turvallinen. Myös huolto ja varaosien hankinta onnistuvat silloin paremmin.

 4. Hanki tarvittavat varusteet. Muista ainakin valot, lukko ja pyöräilykypärä. Retkille tarvitaan kori tai pyörälaukut ja kuntopyöräilyyn kannattaa harkita lukkopolkimia.

Kaupunkipyörä lyhyille ja satunnaisille matkoille

Kaupunkipyörissä eli citypyörissä on yleensä yhdestä kahdeksaan vaihdetta ja renkaan tuumakoko on 28. Niissä on perinteisesti polkimella käytettävä takajarru ja edessä käsijarru. Kaupunkipyörämalleja on sekä miehille että naisille.

Peruspyörissä on hyvä varustelu ja mukana tulevat yleensä lukko, tavarateline, ketjusuoja ja kunnon lokasuojat. Panosta pyörän laatuun ja keveyteen, jotta pyöräily on mukavaa ja turvallista.

Plussaa:

 • Helppoa ajamista pystyssä ajoasennossa

 • Kätevä kulkupeli pienessä kaupunkiajossa

 • Et tarvitse monimutkaista huoltoa

Tutustu kaupunkipyörien valikoimaan

Maastopyörä metsäpoluille ja hiekkateille

Maastopyörät ovat kevyempiä kuin kaupunkipyörät ja niissä on reilusti vaihteita. Laadukkaammissa malleissa voi vaihteita olla jopa 27 tai 30. Kunnon maastopyörässä on jousitus vähintään edessä. Se tuo mukavuutta katukiveyksillä ja muita esteitä kohdatessa. Jos ajat paljon maastossa, kannattaa panostaa täysijoustopyörään.

Maastopyörät ovat tukevia ja niiden painopiste on matalalla. Siksi niillä on hyvä ajaa pyöräteillä vaikka talvellakin. Eniten niillä ajosta kuitenkin nauttii poluilla ja vaihtelevassa maastossa. Jos ajat paljon asfaltilla, kannattaa maastopyörään valita sileämmän renkaat. Silloin on hyvä harkita myös enemmän suojaavien lokasuojien hankkimista.

Fatbiket leveine renkaineen sopivat maastoon kuin maastoon vuoden ympäri. Niillä voit lähteä yhtä hyvin lumelle, hiekalle kuin epätasaiselle metsäpolulle.

Plussaa:

 • Pyörät ovat tukevia

 • Painopiste alhaalla

 • Saatavana hyvä valikoima nastarenkaita

Tutustu maastopyörien valikoimaan

Fatbiket löydät täältä

Retkipyörä pidemmille reissuille

Lyhyelle retkelle rantaan voi lähteä pyörällä kuin pyörällä, mutta kun mieli tekee kauemmas, kannattaa alle ottaa retkipyörä. Siinä on enemmän varusteita ja tietysti tavarateline. Jos tarvitset enemmän tavaraa mukaan, voi retkipyörään hankkia tavaratelineen myös eteen. Ja koska pitkällä retkellä on huolehdittava nesteytyksestä, on pyörään hyvä hankkia telineet juomapulloille.

Hyvän retkipyörän ominaisuuksia on, että vaihteita on tarpeeksi mäkiseen maastoon. Myös tukevaan runkoon ja kestäviin osiin kannattaa panostaa.

Plussaa:

 • Rungon tukevuus helpottaa tavaroiden kuljetusta

 • Varustelu on valmiiksi hyvä

 • Sopii niin kaupunkiin kuin hiekkateille

Tutustu retkipyörien valikoimaan

Hybridi on maasto- ja maantiepyörän yhdistelmä

Hybridipyöriä on monenlaisia, mutta niiden ajoasento ja renkaat ovat yleensä maantiepyörän ja maastopyörän väliltä. Renkaiden 28 tuuman koko ja jarrut ovat tavallisesti samanlaiset kuin maantiepyörässä. Vaihteiden määrä on 18 ja 30 välillä.

Jos ajat pitkiä työmatkoja ja teen lenkkejä vaihtelevissa olosuhteissa, on hybridi hyvä vaihtoehto. Hybridi soveltuu erityisesti pitkille työmatkoille sekä kuntolenkeille vaihtelevissa maastoissa.

Plussaa:

 • Kätevä työmatkoilla vuoden ympäri

 • Sopii myös tilapäiseen maastoajoon

Tutustu hybridipyörien valikoimaan

Kiinnostaako sähköpyörä?

Sähköpyörät kasvattavat suosiotaan, ja niillä onkin helppo lähteä liikkeelle, vaikka ei olisi paljon aikaisemmin ajanut. Voit ajella sähköpyörällä pidemmänkin lenkin ilman rasituksia ja hikoilua. Työmatkallekin moni valitsee nyt juuri sähköpyörän. Virallisesti sähköpyörä on sähköavusteinen polkupyörä. Sillä siis poljetaan itse, ja moottori auttaa eteenpäinmenoa.

Sähköpyöriä on saatavilla monenlaisilla rungoilla perinteisestä kaupunkipyörästä aina maasto- ja fatbike-malleihin.

Tutustu sähköpyörien valikoimaan

Vinkki: Etsitkö polkupyörää lapselle. Lastenpyörien valikoima alkaa kätevistä tasapainopyöristä eli potkupyöristä jatkuen aina pienten oikeisiin pyöriin tytöille ja pojille, apupyörillä tai ilman, erikokoisiin Jopoihin ja monenlaisiin vauhdikkaisiin nuortenpyöriin.

Tutustu lasten- ja nuortenpyörien valikoimaan

Tekniikkatietoa jarruista, vaihteista ja renkaista

Polkupyörissä on monenlaisia jarruvaihtoehtoja: rumpujarruja, vannejarruja ja levyjarruja. Rumpujarru on se perinteinen jalkajarru, jossa poljinta poljetaan taaksepäin. Se on melko painava ja saattaa heikentää rullaavuutta.

Tavallisin jarru on käsikahvoilla ohjattava vannejarru, joka on kevyt ja tehokas. Kun jarrukahvaa puristaa, jarrupalat kiinnittyvät vanteiden kylkiin.

Levyjarruja käytettiin ennen vain autoissa ja moottoripyörissä, mutta nyt ne ovat yleisiä myös polkupyörissä. Erittäin tehokas levyjarru toimii niin, että jarrupalat puristuvat jarrutettaessa akseliin tai napaan kiinnitettyä levyä vasten.

Polkupyörien vaihteiden määrä vaihtelee yhdestä kolmeenkymmeneen. Ne voivat olla ketjuvaihteita, joita on helppo puhdistaa ja voidella, tai sitten umpinaisia napavaihteita, joita tarvitsee huoltaa harvoin.

Polkupyörien renkaiden koko ilmoitetaan tuumina alkaen lasten 10-tuumaisista potkupyöristä aina aikuisten 29-tuumaisiin. Yleisimmät aikuisten tuumakoot ovat 26 tai 28. Renkaiden leveys ja kuviointi vaihtelevat. Maantiellä kapealla ja sileällä renkaalla on pienempi kitka ja ajo on kevyempää. Maastossa taas on hyvä olla leveyttä ja pinnan karheutta. Talvella voi pyörään vaihtaa nastarenkaat.

Tutustu renkaisiin ja rengastarvikkeisiin

Lähde: Yhteishyva.fi