Siirry suoraan sisältöön

Prisman Asiakasomistajapäivät ke-su 29.5.-2.6. verkkokaupassa ja myymälöissä!

Lue lisää
artikkeli-pyoran-huolto

Näin pidät hyvää huolta polkupyörästä

Pyörää kannattaa hoitaa ja huoltaa hyvin. Silloin sillä voi ajaa pitkään ja pyöräily on mukavaa ja sujuvaa. Katso, miten tehdään polkupyörän keväthuolto.

Polkupyörän perushoitoon liittyvät asiat voi helposti tehdä itse kotipihalla. Mutta suurempi vuosihuolto ja isommat korjaukset on kätevää ja viisasta jättää ammattilaisen huoleksi. Huoltoon kannattaa varata aika ajoissa ja varsinkin kesällä on hyvä varautua huollon ruuhkiin.

Nämä viisi asiaa kannattaa pyörälle tehdä itse:

  1. Pyörän rungon ja vanteiden puhdistaminen, varsinkin kuraisen kelin jälkeen. Käytä puhdistamiseen rättiä ja laimennettua astianpesuainetta.

  2. Ketjujen puhdistus ja öljyäminen pesun jälkeen. Puhdista ketjut rätillä ja pyöritä niitä samalla polkimen avulla. Poista liika öljy.

  3. Maalipinnan vahaus pari kertaa vuodessa perusteellisemman pesun jälkeen. Voit käyttää tähän autovahaa.

  4. Rengaspaineiden tarkistus. Käytä mittarilla varustettua jalkapumppua, niin näet helposti tarvittavan ilman määrän. Jos ajat liian matalilla rengaspaineilla, pyörä kulkee huonommin.

  5. Jarrujen ja vaihteiden ruuvien säännöllinen kiristys.

Vinkki: Kun puhdistat ja huollat pyörää itse, on korjausteline kätevä apu. Sillä saat ergonomisemman työskentelyasennon.

Pidä huolta myös pyöräilykypärästä

Säilytä kypärää kotona huoneenlämmössä ja puhdista tarvittaessa miedolla saippuavedellä. Kovan iskun jälkeen kypärä pitää vaihtaa uuteen, sillä se ei enää välttämättä suojaa hyvin. Muutenkin suositellaan, että kypärä vaihdetaan viiden vuoden välein.

Kypärän käyttäminen suojaa pyöräilijää tehokkaasti. Valitse oikean kokoinen kypärä ja huolehdi, että se on huolellisesti kiinnitetty. Kypärä on oikeassa asennossa, kun se on päässä suorassa ja tuntuu istuvan hyvin, mutta ei kiristä. Kiristä hihnat niin, että niiden alle mahtuu yksi tai kaksi sormea. Turvallinen kypärä on CE-merkitty.

Lue myös: Näin löydät sopivan pyöräilykypärän