Siirry suoraan sisältöön

Osta nyt ja nouda ostoksesi myymälästä kahden tunnin sisällä, ilman toimituskuluja!

Lue miten Prisma.fi-myymälänouto toimii
artikkeli-pyorailijan-varusteet

Näin löydät sopivan pyöräilykypärän 

Pyöräilijän tärkein varuste on pyöräilykypärä. Se suojaa pyöräilijän päätä onnettomuustilanteessa, esimerkiksi kaatuessa. Itse asiassa lakikin vaatii, että polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustaja käyttävät ajon aikana suojakypärää. Tutustu siis valikoimaan ja hanki oma kypärä. 

Miten kypärä säädetään ja millainen on oikeanlainen pyöräilykypärä? Ensinnäkin sen tulee istua päässä hyvin sekä mukavuuden että turvallisuuden vuoksi. Säädä niskan kiristin ja leuan alle tuleva hihna oikein.  

Jotta pyöräily on mukavaa ja pyöräilijälle ei tule liian kuuma, kypärässä tulee olla hyvä ilmanvaihto. Suuri määrä isoja ilmanvaihtoreikiä takaa tehokkaan ilmanvaihdon ja pitää lämpötilan miellyttävämpänä. 

Pyöräilykypärän pitää olla CE-hyväksytty ja eurooppalaisen EN 1078 -standardin mukainen. Kaikki Prismassa myytävät kypärät täyttävät nämä vaatimukset. 

Kypäriä on monen muotoisia ja värisiä. Ja sen verran valikoimaa riittää, että ainakaan kypärän ulkonäöstä ei käyttö ole kiinni. Koska on tärkeää, että pyöräilijä huomataan, kannattaa harkita kirkkaan värisen kypärän ostamista. 

Pyöräilykypärän säätäminen

  • Kypärän tulee peittää otsa hieman kulmakarvojen yläpuolelta lähtien. 

  • Kypärän kiristyspannan tulee istua hyvin kiristettynä. 

  • Etu- ja takahihnojen tulee muodostaa kolmiot korvien ympärille, niin että korvat jäävät paljaaksi. 

  • Kaikkien hihnojen tulee olla tiukasti kasvoja vasten. 

  • Leukahihnan tulee olla kiinni. Sitä ei saa voida vetää leuan yli. 

  • Kypärä ei saa estää näkyvyyttä tai valua silmille. 

  • Kypärää ei saa pystyä liu’uttamaan otsalta takaraivolle tai väärään kulmaan. 

Vinkki: Kypärän koosta kertova luku tuotetiedoissa (esim. 54–58) kertoo päänympäryksen mitasta. Jotta löydät sopivat kypärän, mittaa päänympärys korvien yläpuolelta ilman pipoa. Nuorten ja aikuisten kypärät ovat yleensä kokoa 58—62. 

Kolme erilaista kypärätyyppiä

InMold  

Kypärän polykarbonaattiulkokuori on liitetty EPS-runkoon paineen, lämmön ja höyryn avulla. Etuna on kevyt ja kestävä yhdistelmä, josta pinta ei lähde irti. Mahdollinen isku jakautuu tasaisemmin koko kypärälle. Malli mahdollistaa suuremmat ilmanvaihtoreiät.

OutMold  

Kypärän PVC-ulkokuori on liimattu kiinni EPS-runkoon.

Hardshell  

Kova ja paksumpi ABS-kuori on kiinnitetty EPS-runkoon liimalla. Kuori on kestävää ja jakaa iskun laajalle alueelle.

MIPS-kypärä suojaa vinoilta iskuilta  

MIPS-tekniikalla varustettu kypärä suojaa pyöräilijän päätä tavallista paremmin. Lyhenne MIPS tulee sanoista Multi-Directional Impact System. Se on keksintö, jonka avulla kypärä suojaa aivovammoilta kovissa iskuissa.

Tavalliset kypärät on suunniteltu suojaamaan päätä kohtisuorilta iskuilta. Usein kaatumisissa ja törmäyksissä isku tapahtuu vinossa suunnassa, ja silloin MIPS-kypärän rakenteen pienikitkainen kerros vähentää vamman muodostumista.

MIPS-kypärää suositellaan erityisestä vauhdikkaaseen pyöräilyyn maastossa, jolloin iskujen mahdollisuus on suurempi. Se suojaa kuitenkin kaikkien pyöräilijöiden päätä onnettomuuksissa paremmin kuin tavallinen kypärä. 

Kypärä ei ole ikuinen

Kypärä kannattaa vaihtaa uuteen noin viiden vuoden käytön jälkeen, varsinkin jos sitä on käytetty paljon ja säilytetty esimerkiksi kosteassa tai kylmässä.  

Jos kypärään kohdistuu isku tai putoaminen tai jos sen kanssa on jouduttu onnettomuuteen, se pitää vaihtaa uuteen. Vaikka se näyttää päältä ehjältä, saattaa sen runko olla kuitenkin vaurioitunut.  

Pidä kypärästä hyvää huolta. Jotta materiaali ei haperru, säilytä sitä sisällä huoneenlämmössä. Pidä kypärä puhtaana, mutta pese sitä vain miedolla saippuavedellä.