Siirry suoraan sisältöön

Tilaa klo 9–19 välillä ja nouda ostoksesi myymälästä kahden tunnin sisällä, ilman toimituskuluja!

Lue miten Prisma.fi-myymälänouto toimii
artikkeli-pyoran-varusteet

Polkupyöräilijän tärkeimmät varusteet   

Pyöräillessä päässä on tietysti kypärä, ja hämärässä pitää polkupyörässä olla lamppu edessä ja takana. Kun pyöräily on päättynyt, laitetaan pyörä luonnollisesti lukkoon. Ja jos lapsia on mukana, he istuvat mukavasti ja turvallisesti lastenistuimessa.

Fiksu käyttää pyöräilykypärää

Oikean kokoinen ja hyvin kiinnitetty kypärä suojaa päätäsi, jos satut pyöräillessä törmäämään tai kaatumaan. Kypärä on oltava sekä pyöräilijän päässä että kyydissä tai kärryssä olevan lapsen päässä.  

Lue lisää: Näin löydät sopivan pyöräilykypärän

Muista valot!

Lain mukaan polkupyörässä pitää olla valot, kun sillä ajetaan hämärässä tai pimeällä. Edessä valo on valkoinen tai vaaleankeltainen ja takavalo on punainen. Valo voi olla myös pyöräilijään kiinnitetty otsalamppu.

Laita pyörä hyvin lukkoon

On järkevää lukita pyörä hyvin kahdella lukolla. Toinen niistä on pyörän oma kiinteä lukko ja toinen irtolukko, jolla kulkupelin voi kiinnittää vaikkapa pyörätelineeseen. Irtolukkoja on moneen lähtöön.

  • Spiraalilukko on vaijerilukko, jonka voi rullata pieneen tilaan.  

  • Kettingistä tehty ketjulukko on turvallinen, mutta vähän kookkaampi ja painavampi.   

  • Metallisen U-lukon nimi tulee sen U-kirjaimen muodosta. 

  • Taittolukko on kätevä kuljettaa mukana, sillä sen terästangot taittuvat kasaan.  

Tavarat pyörälaukkuihin tai koriin

Kun lähdet pyörällä töihin tai retkelle, on tavarat kätevä sujauttaa pyörälaukkuihin, jotka kiinnitetään tavaratelineeseen. Voit hankkia pyörään myös kiinteän tai irrotettavan metalliverkosta valmistetun korin.  

Pumppaa kunnon pumpulla

Pyöränpumpuissa on reilusti valinnanvaraa. Reissussa on kätevä pitää mukana retkipumppua, ja kotona pumppaat tehokkaasti jalkapumpulla, jossa on ilmanpainemittari. Varmista, että pumpun suukappale sopii pyöräsi venttiiliin.  

Lastenkuljetusistuin pyörässä antaa turvaa

Lastenistuimia eli turvaistuimia on kehitetty jatkuvasti turvallisemmiksi ja mukavammiksi. Niissä on hyvin tilaa lapselle, jolla on kypärä päässä. Istuinta voi käyttää myös ilman tavaratelinettä, sillä se kiinnitetään polkupyörän runkoon. Istuimet on tarkoitettu yleensä 9–22 kiloa painaville lapsille. Kovin vanhaa lastenistuinta ei kannata käyttää, sillä turvallisuuden vuoksi niiden käyttöikä on korkeintaan kymmenen vuotta.  

Lue lisää: Näin pidät hyvää huolta polkupyörästä