Siirry suoraan sisältöön

Prisman ALE alkoi - tuotteita huippumerkeiltä jopa -40 %!

Tästä ostoksille
artikkeli-halloween

Kauheaa – Halloween tulee taas!

Halloweenia vietetään lokakuun vaihtuessa marraskuuksi. Juhlaan kuuluu sekä kauhua että kummituksia ja ihmiset pukeutuvat pelottavasti. Kaikkialla on oranssia kurpitsan väriä sekä mustaa noitamaista ja hämähäkkimäistä tunnelmaa. Kokosimme sinulle tuiki tärkeän ja karmivan Halloweenin muistilistan.

Mistä halloween oikeastaan on peräisin? Vaikka se ei ole perinteinen suomalainen tapahtuma, samaan aikaan on täälläkin jo vuosisatoja vietetty noitamaista juhlaa. Sadonkorjuun päättymistä on juhlistettu Suomessa riehakkaasti kekrin nimellä, jolloin kuljettiin talosta taloon pelottavissa asuissa vaatien kestitystä.

Samoin kuin kekrissä, loka-marraskuun pyhäinpäivässä on muisteltu vainajia. Myös halloweenin nimi tulee menneiden pyhien muistelusta: se juontaa juurensa katolisen kirkon pyhimystenpäivään, joka vietetään marraskuun ensimmäisenä päivänä. Pyhimysten päivän iltaa merkitsevistä termeistä "All Hallows' Evening" tai "All Hallows' Eve" muodostui myöhemmin nimi halloween.

Halloweenin juhlinta on nykyään todellinen sekoitus perinteitä ja uskomuksia. Juuret ovat muinaisissa kelttiläisissä juhlissa, erityisesti Samhainissa. Se oli kelttiläinen juhla, joka merkitsi pimeän ja kylmän jakson alkua, jolloin henkien ja pahojen voimien ajateltiin olevan erityisen aktiivisia. Samhainina pukeuduttiin naamioihin ja sytytettiin tulia pahoja henkiä vastustamaan.

Tenavat-sarjakuvista tuttu suuren kurpitsan juhla oli sama kuin halloween. Kurpitsojen liittyminen juhlaan tulee Irlannista, missä alun perin käytettiin valaistuja kurpitsalyhtyjä pitämään pahoja henkiä loitolla.

Halloweenin tärkeät elementit

Pukeutuminen: Halloween-aiheisissa asuissa pukeudutaan noidiksi, kummituksiksi, vampyyreiksi tai muiksi pelottaviksi hahmoiksi. Pukeutuminen saa olla kauhusta huolimatta hauskaa ja luovaa.

Meikkaus: Todella kauhean näköiseksi saat itsesi meikkaamalla arpia, mustia silmiä ja valuvaa verta. Kasvoille voi myös maalata pääkallon tai hämähäkkejä ellet sitten halua olla pelottava klovni.

Koristelu: Koti ja puutarha koristellaan kauhuteemalla. Kauhuteemaiset koristeet, kurpitsalyhdyt, lepakot ja hämähäkit ovat suosittuja valintoja. Monet lapset myös maalaavat omiin kurpitsalyhtyihinsä pelottavia koristeita.

Kurpitsalyhdyt: Kurpitsalyhtyjen tekeminen liittyy vahvasti Halloweeniin. Kurpitsasta kaiverretaan esiin silmät ja suu pelottavissa asennoissa ja sen sisään laitetaan kynttilä. Lyhtyjä voi laittaa esimerkiksi pihalle ja juhlapaikan portille.

Halloween-juhlat: Juhlissa pidetään naamiaispukuja ja koti on koristeltu oransseilla ja mustilla väreillä sekä pelottavilla asioilla. Tarjoiluun voi keksiä oransseja karkkeja ja porkkanoita sekä vereltä näyttäviä juomia.

Karkki tai kepponen: Lasten halloween-perinteeseen kuuluu "karkki tai kepponen" -kierros. Kiertäjät pukeutuvat noidiksi tai kummituksiksi ja pyytävät naapureiden ovilla karkkia. Jos karkkia ei tule, keksitään joku pieni kepponen.

Halloween-herkut: Ruokapöydässä on tietenkin kurpitsapiirakkaa. Pizzaan voi tehdä juustosta pääkalloja ja leivonnaisiin taiteillaan hämähäkkejä. Juomiin tai jäätelön päälle voi taikoa karkeista silmiä. Jännittävä olisi myös täysin musta booli. Kahvit juodaan tietenkin oransseista Hattivatti-mukeista.

Kauhuelokuvat: Kun juhlijoina ei ole ihan pieniä lapsia, on halloweeniin sopiva ohjelmanumero kauhuelokuvan katsominen. Silloin päästään kunnolla tunnelmaan. Nimensä mukainen valinta on tietenkin elokuva Halloween.

Vinkki: Kun laitat kumihanskaan vettä ja jäädytät sen, saat halloweenin booliin todella pelottavan viilentäjän. Kun otat hanskan pois pakastimesta, leikkaa se jään päältä varovasti irti.