Siirry suoraan sisältöön

Osta nyt ja nouda ostoksesi myymälästä kahden tunnin sisällä, ilman toimituskuluja!

Lue miten Prisma.fi-myymälänouto toimii
artikkeli-talvipyoraily

Nastarenkaat alle ja talvipyöräilemään – muista valot!  

Pyöräilystä voi nauttia vuoden ympäri, jos hankkii kunnon varusteet. Kun talvi tulee ja tiet ovat liukkaita, on järkevää hankkia pyörään hyvät nastarenkaat. Niillä sujuvat matkan töihin, kouluun ja harrastuksiin ilman liukastumisia. Erityisen tärkeitä pimeinä aikoina ovat pyörän etu- ja takavalot.

Talvipyöräily onnistuu helposti, kun pyöräilijällä riittää asennetta, päällä on lämmintä vaatetta ja mukana on kunnon varusteet.  

Tärkein varuste liukkaiden kelien tullessa ovat tietysti nastarenkaat. Oikein valituilla renkailla ajo on turvallista ja yhtä sujuvaa kuin kesäkeleilläkin. Nastarenkaita on erilaisia: kapeilla renkailla saa hyvän pidon jäähän ja uuteen lumeen, mutta paksussa lumessa toimii paremmin leveä ja karkeammin kuvioitu rengas. 

Polkupyörän talvirenkaissa on tavallista vahvempi pintakuviointi ja niiden kumiseos on pitävämpi myös märällä pinnalla. Pyörän mukana tulevilla perusrenkailla ei kannata liukkaille lähteä ajelemaan. Jo talviseos tuo turvaa ja ajomukavuutta, mutta jäisellä alustalla tarvitaan jo nastat. 

Kun hankit nastarenkaat, niille kannattaa tehdä ensin 40–50 kilometrin sisäänajo puhtailla asfalttipinnoilla. Silloin nastat asettuvat hyvin renkaiden pintaan ja myös pysyvät paremmin kiinni. 

Edessä tarvitaan eniten pitoa  

Laitetaanko nastarenkaat eteen vai taakse? Mieluiten ne kannattaa vaihtaa sekä eteen että taakse, mutta tärkeintä on pyöräillessä etupyörän pito. Renkaissa voi olla jopa yli 300 nastaa, joten niistä saa reilusti pitoa, mutta suuri nastojen määrä myös vähentää rullaavuutta. Osa talvipyöräilijöistä suosiikin takarenkaaseen pienempää nastamäärää. Eturenkaassa voi olla esimerkiksi 240 nastaa ja takarenkaassa 120. 

Koska nastat vievät tilaa, voi olla hyvä suosia kapeampaa rengasmallia. Silloin renkaat eivät hankaa lokasuojiin tai muihin pyörän osiin.

Muista valot ja heijastimet 

On todella tärkeää, että pyöräilijä näkyy. Pyörässä on oltava edessä kirkas valo sekä takana punainen valo, ja niitä kannattaa pitää päällä myös päivällä. Myös heijastimia on hyvä käyttää tuomaan näkyvyyttä sivuille. Kannattaa myös pukeutua näkyvästi ja lisätä heijastavaa tarraa vaatteisiin ja kypärään.  

Varsinkin monet takavalot saa joko palamaan jatkuvasti tai vilkkumaan. Tieliikennelaissa ei suoraan sanota, saavatko polkupyörän valot vilkkua, mutta poliisi on mediassa tulkinnut asian niin, että valo ei saa vilkkua. Syy tähän on se, että vilkkuva valo voi antaa väärän viestin näkijälle, sillä se tulkitaan varoitusvaloksi. 

Huolehdi siitä, että pyörän valot ovat tarpeeksi kirkkaat, mutta eivät kuitenkaan häikäise vastaantulijaa.   

Mitä liukkaampaa on, sitä varovaisemmin kannattaa ajaa. Varaa matkaan enemmän aikaa, jotta et kiireessä liukastu mustalla jäällä tai turhaan hikoile sohjoon juuttuessa.  

Talviajossa rapa roiskuu. Kaikissa pyörissä ei ole vakiovarusteena lokasuojia, mutta niitä on kaikkiin pyöriin saatavilla erikseen. Monet lokasuojat voi kiinnittää ja irrottaa helposti tarpeen mukaan, mutta myös tukevammin kiinnitettäviä malleja löytyy. 

 

Vinkki: Suosi talvipyöräilyssä kerrospukeutumista. Kerroksia on helppo lisätä tai vähentää, kun taas paksu toppatakki hikoiluttaa varmasti. Alle kannattaa laittaa tekninen alusasu, joka poistaa kosteutta iholta. Lämpöä eristävän ja kosteutta siirtävän välikerroksen päälle lisätään suojaava ulkokerros sään mukaan. Muista myös kypärän alle tuultapitävä pipo, käteen ajohanskat ja jalkaan kengänsuojat. 

Pyörä kaipaa talvikunnossapitoa 

  • Puhdista ja kuivaa pyörä aina ajon jälkeen.

  • Varmista ketjujen ja vaijereiden toimivuus öljyämällä.

  • Tarkasta jarrujen säädöt.

  • Tarkasta ilmanpaineet.

  • Varmista, että sekä etuvalo että takavalo toimivat hyvin.

  • Lisää lukkoon öljyä tai lukkosulaa.

  • Pyörää kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä tilassa. 

 

Tutustu polkupyörien valikoimaan