Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-sahkopyörat

Kuvan tuote: Helkama sähköfatbike FE10 e-Fat 10-v 20" E7000/E8010/504Wh

Millainen sähköpyörä kannattaa hankkia? 

Sähköpyöräilyn suosio kasvaa Suomessa kohisten ja myös niiden valikoima laajenee jatkuvasti. Moni päätyy valitsemaan sähköpyörän, sillä se on vaikkapa työmatkoilla ympäristöystävällinen kulkuväline auton sijaan, ja samalla kuntokin nousee.

Sähköpyörällä on helppo lähteä ajelulle, vaikka pyöräily olisi viime aikoina jäänyt vähemmälle. Sillä voi nimittäin ajella pidemmänkin lenkin ilman rasituksia ja hikoilua. Työmatkallekin moni valitsee nyt juuri sähköpyörän. Virallisesti kulkupelin nimi on sähköavusteinen polkupyörä. Sillä siis poljetaan itse, ja moottori auttaa eteenpäinmenoa.

Sähköpyöriä on saatavilla monenlaisilla rungoilla perinteisestä kaupunkipyörästä aina maasto- ja fatbike-malleihin. Prisman verkkokaupassa valikoima on runsas, ja hinnat vaihtelevat noin 1 500 euron ja yli neljän tonnin sähkö-fatbiken välillä. Suosituimmat mallin ovat reilun parin tuhannen euron luokkaa. Malliston laajentuminen on tuonut myös hintoja pikkuhiljaa alemmas.

 

Sähköpyörien suosio alkoi Suomessa kasvaa vuosina 2018 ja 2019. Mutta koronan myötä pyörien määrä alkoi kasvaa hurjasti, ja trendi jatkuu. Sähköpyörien ensimmäisiä omaksujia olivat ensin vanhemmat ihmiset, jotka innostuivat pyörän päälle, kun pitkätkään ylämäet eivät haitanneet. Nyt niistä on tullut esimerkiksi työssäkäyvien kulkuneuvoja, ja innostuneita sähköpyöräilijöitä ovat tänä päivänä naiset. He haluavat saada liikuntaa mutta eivät halua ajaa töihin hiestä märkänä.  

Sähköpyöriäkin on monenlaisia, ja valintaa tehdessä kannattaa miettiä käyttötarkoitusta. Pyöriä on rentoon kaupunkiajoon, hybridi-pyöriä vaikkapa työmatkoille ja retkille. Jos haluaa enemmän vauhtia ja pitää haastavista maastoista, löytyy alle sähkömaastopyöriä tai sähköläskipyöriä.

  Toimintasäde jopa 150 kilometriä  

Sähköpyörän akun täydellä latauksella voit ajaa jopa 150 kilometriä. Akun kestoon ja toimintasäteeseen vaikuttavat esimerkiksi sää ja maasto, jossa ajetaan.  

Sähköavusteiset pyörät on tyypillisesti tyypillisesti varustettu korkeintaan 250 watin sähkömoottorilla, joka avustaa poljettaessa. Avustustason voi valita itselleen soveltuvaksi. 

Ja vaikka akku loppuu, voi silti jatkaa pyöräilyä. Nopeuteen toki vaikuttaa silloin sähköpyörän tavallista suurempi paino. 

Akkua kannattaa säilyttää viileässä 10–20 asteen lämpötilassa sekä poissa auringonvalosta ja sateesta. Kun pyörä jätetään varastoon, kannattaa akku ladata 70 prosenttiin. Sama tehdään puolen vuoden välein, jos pyörällä ei ajeta. Kun pyörä otetaan tauon jälkeen taas käyttöön, ladataan akku täyteen. 

Sähköpyörää kannattaa huoltaa hyvin ja säännöllisesti. Varsinkin syksyllä ja talvella tarttuu pyörään hiekkaa ja suolaa, jotka pitää pestä ajoissa pois. Pyörä pestään pyöränpesuaineella sekä vedellä ja ketjut puhdistetaan rasvanpoistoaineella.  Sen jälkeen ketjut ja rattaat rasvataan voiteluaineella. Lopuksi tarkistetaan ruuvien kiinnitykset ja jarrut sekä varmistetaan oikea ilmanpaine.

Tutustu sähköpyörien valikoimaan

Vinkki: Kun hankit sähköpyörän kotimaisesta Prisma.fi-verkkokaupasta, saat S-Etukortilla Bonusta jopa viisi prosenttia. Voit myös maksaa ostoksesi Walley-laskulla, jolla saat maksuaikaa.