Siirry suoraan sisältöön

Prisman ALE - tuotteita huippumerkeiltä jopa -40 %!

Tästä ostoksille
Promo image - Artikkeli - Vuodetekstiilien valinta

Patja, tyyny, peitto ja lakanat – niistä on hyvät unet tehty 

Lepo ja hyvä uni ovat ihmisen tärkeimpiä hyvinvoinnin tekijöitä. Ei siis ole sama, missä ja miten nukut. Kun valitset sijauspatjaa, tyynyä ja peittoa, mieti nukkuma-asentoasi ja mukavuutta. Lakanoitakin on monenlaisia materiaaliltaan, kooltaan ja väreiltään. Tutustu oppaaseen. 

 

Hanki myös sijauspatjalle suojus  

Makuuhuoneen laadukkaat tuotteet kestävät hyvin pesua, mutta niiden vaihtovälistä on tärkeää pitää kiinni. Hiki ja rasva imeytyvät vuodetekstiilien läpi vuodevaatteisiin ja aina vuoteeseen asti. Käyttämällä sijauspatjaa ja sen päällä pestävää sijauspatjansuojusta vuode pysyy hygieenisempänä ja huoltokin on helpompaa. Säännöllinen hoito on tärkeää, mutta laadukaskaan tuote ei säilytä ominaisuuksiaan ikuisesti, joten suoja kannattaa vaihtaa 4–6 vuoden välein. 

Sänky antaa nukkujalle perustuen. Yksilöllinen tuki ja nukkumismukavuus saavutetaan kuitenkin hyvin sijauspatjan avulla, joka kannattaa valita vartalon muotojen mukaisesti. Kun sijauspatjan pehmeys ja tuki ovat oikeanlaiset, eivät jäsenet puudu nukkuessa. 

Eri vartalotyypit tarvitsevat eri tavoin tukevan ja myötäilevän sijauspatjan. Parivuoteen sijauspatjoja valittaessa tulee huomioida molempien yksilölliset tarpeet ja toiveet eli joko yhtenäinen tai erilliset sijauspatjat toiveiden mukaan. Sijauspatjan vaihtoväli neljästä kuuteen vuotta. 

 

Vinkki: Patjat ja petauspatjat toimitetaan yleensä rullalle pakattuna. Avaa pakattu patja heti kuljetuspakkauksesta. Patja palautuu alkuperäiseen muotoonsa parissa päivässä, jonka jälkeen se on käyttövalmis. 

 

Tutustu patjojen ja sijauspatjojen valikoimaan 

 

Löydä itsellesi hyvä tyyny  

Myös tyynyissä säännöllinen pesu ja uuteen tyynyyn vaihtaminen on hyvä muistaa, sillä nukkuessa hikoilu ja ihon rasvat saavat aikaan epäpuhtauksia tyynyn pinnalle ja pehmusteisiin. Käyttämällä tyynyliinan lisäksi tyynynsuojusta tyyny pysyy hygieenisempänä ja huolto on helpompaa. 

Tyynyn valintaan vaikuttaa ensisijaisesti nukkumisasento. Oikeankorkuisella tyynyllä niska ja kaularanka ovat nukkuessa luonnollisen suorassa asennossa. Lihakset ja nivelet saavat silloin tarvitsemaansa lepoa. Jos nukut usein käsi tyynyn alla, saatat tarvita korkeamman tyynyn. 

• Selällään nukkuvalle sopii puolikorkea tyyny. 

• Kyljellään nukkuvalle sopii korkeampi tyyny. 

• Vatsallaan nukkuvalle sekä lapsille sopii matala tyyny. 

 

Tutustu tyynyjen valikoimaan

 

Peiton pitää lämmittää mutta ei hiostaa 

 

Yksilöllinen lämmöntarve ja nukkumisympäristön olosuhteet määrittävät minkälaisen peitteen tarvitset. Peitto on hyvä vaihtaa uuteen neljän vuoden välein, jotta peiton ominaisuudet toimivat hyvin. Vaikka peittojakin voi pestä ja huoltaa, laadukaskaan tuote ei säilytä ominaisuuksiaan ikuisesti. 

Peitteitä on hyvä vaihtaa lämmöntarpeen mukaan: kesäksi kevyt ja talveksi paksu. Hyvä peitto lämmittää läpi yön, mutta ei tee oloa liian kuumaksi. Oikeanlaisessa peitossa on ilmakerros, joka varaa lämpöä mutta myös hengittää. 

Untuva- ja kuitupeitoissa on yleensä merkitty täytteen määrä ja peiton paksuun. Siitä voit päätellä peiton lämmittävyyden. Ihmiset ovat tottuneet eripaksuisiin peittoihin, ja lämminverinen nukkuja pärjää ohuellakin peitolla. Vilukissa taas kaipaa paksua untuvapeittoa läpi vuoden. 

Varmista, että peiton voi pestä koneessa 60 asteessa.  

 

Tutustu peittojen valikoimaan 

 

 

Lakanoissa ja tyynyliinoissa riittää valinnanvaraa  

 

Aluslakanan tehtävänä on suojata patjansuojusta ja patjaa hikoilulta ja likaantumiselta. Helposti pestävä pussilakana taas pitää peiton puhtaana ja tyynyliina suojaa tyynyä. Pussilakanat ja tyynyliinat myydään usein yhtenäisinä setteinä. 

Lakanoissa riittää runsaasti valinnanvaraa materiaaleissa, väreissä, kuoseissa ja myös koossa. Yleisin lakanoiden materiaali on puuvilla, joka luonnollisena materiaalina hengittää ja tuntuu hyvältä ihoa vasten. Se myös kestää hyvin ja imee kosteutta. 

Satiini on puuvillan kudos, joka on tyylikäs ja tuntuu ihoa vasten viileältä. Se on taipuisaa ja helppohoitoista materiaalia. Se sopii usein allergikoille, sillä se n pinta on tiivistä ja pölyämätön. 

Pellavalakanan pinta tuntuu sileältä ja on tyylikäs, vaikka pinta voi näyttää hieman ryppyiseltä. Materiaali on hyvin hengittävää ja se voi tuntua sopivan viileältä helteisenä päivänä mutta lämmittää kuitenkin viileässä. 

Tekokuitu- tai sekoitelakanoita on helppo huoltaa, sillä ne kuivuvat nopeasti ja ovat heti sileitä. Ne eivät hengitä yhtä hyvin kuin luonnonmateriaalit, joten lakanat saattavat olla hiostavia. 

 

Lakanoiden mittoja:

 

Aluslakana yhden hengen vuoteeseen: 150 x 270 cm, parisänkyyn: 240 x 270 cm, 120 cm leveään vuoteeseen: 180 x 270 cm. 

Pussilakana yhden hengen peitolle: 150 x 210 cm. 

Lasten aluslakana: 100 x 150 cm, pussilakana: 120 x 160 cm.  

Aluslakana vauvan sänkyyn: noin 90 x 120 cm. 

Tyynyn koko on normaalisti 50 x 60 cm ja tyynyliinat ovat yleensä kokoa 55 x 65 cm. 

Vinkki: Muotoon ommeltu aluslakana pysyy hyvin paikoillaan reunoissa olevan kuminauhan avulla. Lakanat ovat joko puuvillaa tai froteeta.  

 

 

Tutustu lakanoiden valikoimaan

Tutustu tyynyliinojen valikoimaan