Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-lastenhuone

Kuvan tuote: Rust-Oleum Little Stars Sisäilmaa puhdistava Seinämaali 

Sisustusideoita lastenhuoneeseen  

Lapsen huone on yksi kodin tärkeimmistä paikoista. On se sitten ihan oma tai sisaruksen kanssa jaettu, sen pitää olla viihtyisä ja toimiva. Paljon saa aikaan väreillä, kankailla, käytännöllisillä säilytysratkaisuilla ja toimivalla valaistuksella. 

Mitä kaikkea lastenhuoneessa tehdään? No vaikka mitä: ennen kaikkea leikitään, välillä tehdään läksyjä, sitten askarrellaan, pelataan, soitetaan tai kuunnellaan musiikkia, ollaan vaan kännykällä yhdessä kavereiden kanssa ja sitten tietysti nukutaan. Kaikelle tälle ei ole helppoa järjestää samaan aikaan mahdollisuuksia, mutta kekseliäisyys ja mielikuvitus saavat kyllä luovat muunneltavuutta. 

Leikki on lasten työtä, ja sille pitää huoneessa olla tilaa. Huoneen keskelle pitää mahtua rakentamaan Legoista mitä ihmeellisimpiä rakennelmia tai kokonainen kaupunki junaratoineen

Pitkäikäiset ratkaisut

Lapset kasvavat ja tarpeet muuttuvat, joten huonekaluja hankkiessa kannattaa miettiä myös tulevaisuutta: voiko esimerkiksi sänkyä pidentää, pystyykö pöydän korkeutta säätämään tai mahtuvatko komeroon myös isomman lapsen vaatteet ja harrastusvälineet. 

Myös väreissä, tapeteissa ja kankaiden kuoseissa kannattaa miettiä kestäviä ja pitkäikäisiä ratkaisuja. Vaikka rohkeat värit ja räiskyvät kuosit tuovat iloa, mielipiteet voivat pian muuttua ja värit voivat riidellä kirkkaanväristen lelujen tai muiden yksityiskohtien kanssa. Esimerkiksi sänkypeitto tai tyynynpäälliset on helpompi vaihtaa kuin vaikkapa koko huoneen tapetit.

Lastenhuoneen maalaus 

Lastenhuoneen maalit on hyvä valita huolella. Kun huoneen maalaa, sivellään seinille useampi litra nestettä. Siksi kuivumiseen ja nesteen haihtumiseen täytyy varata aikaa. Ja nukkumaan voi lapset päästää huoneeseen vasta, kun maali ei enää haise.  

Saatavilla on myös maalisarjoja, jotka puhdistavat sisäilmaa. Nämä seinämaalit ja kalustemaalit ovat eurooppalaisen turvallisuusstandardin mukaisia. 

Esimerkiksi Rust-Oleumin sisäilmaa puhdistavan seinämaalin älykäs teknologia muuttaa seinän sisäilmaa puhdistavaksi pinta-alaksi. Se poistaa sisäilmasta haitallisia hiukkasia, kuten formaldehydiä, joita vapautuu huonekaluista sekä verhoiluista. Maali siis huolehtii terveellisestä ja puhtaasta elinympäristöstä.

Tavaroille omat paikkansa  

Koululaisen huone näyttää pienellä vaivalla siistiltä, kun tavaroille eli vaatteille, harrastusvälineille, leluille ja koulutarvikkeille on omat paikkansa. Osa tavaroista voi olla näkyvissä avoimilla hyllyillä, mutta paljon kannattaa laittaa piiloon kaappiin tai säilytyslaatikoihin.

Purkkeja, koreja, laatikoita tai vaikkapa sängyn alle laitettavia säilytysratkaisuja löytyy monenlaiseen tarpeeseen, ja ne helpottavat tavaroiden ja varusteiden pitämistä poissa lattioilta ja tuolien selkämyksiltä. Laatikoihin kannattaa tulostaa tarratulostimella nimet kertomaan niiden sisällöstä.

Vinkki: Mitä ei voi piilottaa, sitä voi korostaa. Kirkkaanvärisen lelun tai harrastusvälineen voi nostaa näkyvästi esille tuomaan huoneeseen ilmettä. 

Sisusta helposti

Seinille saat paljon ilmettä julisteilla, sisustustarroilla tai suurilla valokuvilla ja tauluilla. Ne on myös kätevä vaihtaa uusiin ajatusten ja tyylien muuttuessa. Julisteet eivät aina säily seinällä hyvin sellaisenaan, joten niille voi hankkia kehykset tai kiinnittää ne vankempaan taustapahviin. 

Lastenhuoneen valaistukseen on hyvä panostaa, sillä se tuo sekä viihtyisyyttä että pirteyttä. Läksyjen tekoon, lukemiseen ja askarteluun sopii kirkkaampi valon sävy, kun taas illalla nukkumaan mennessä on himmeämpi ja lämpimämpi valo tarpeen. Yöllä voi lapselle antaa myös turvaa pieni yövalo. 

Leikkiessä ja pelatessa sattuu ja tapahtuu, joten lastenhuoneen pintojen ja kankaiden kannattaa olla helposti puhdistettavia. Panosta myös laadukkaisiin materiaaleihin, jotka kestävät leikkejä ja aikaa. Jos lapsella on paljon pieniä leluja ja tavaroita, kannattaa huoneen maton olla sileä, jotta ne eivät huku nukan sekaan.

Vinkki: Lastenhuoneeseen saa samalla sekä maton että kivan leikkialustan, kun hankit liikennematon.