Siirry suoraan sisältöön

Prisman ALE alkoi - tuotteita huippumerkeiltä jopa -40 %!

Tästä ostoksille
artikkeli-pyykinpesu

Kuvan tuote: Electrolux slim pyykinpesukone EW6S6647C8 7kg valkoinenAvautuu uuteen välilehteen

Pyykinpesu onnistuu, kun huomioit materiaalin, pesuaineen ja lämpötilan 

Vaatteiden säilymiseen hyvässä kunnossa vaikuttaa paljon se, miten niitä pestään. Kun otat huomioon niiden materiaalin ja noudatat annettuja pesuohjeita, säästyt ikäviltä yllätyksiltä. Tärkeää on myös valita sopiva pesuaine ja varsinkin oikea lämpötila. 

Aloita vaikeista tahroista. Ne kannattaa käsitellä jo ennen varsinaista pesua käyttämällä tahranpoistoainetta. Tahra irtoaa parhaiten, kun sen käsittelee heti tuoreeltaan. Yleensä juuri tulleeseen tahraan tehoavat nestemäinen tiskiaine tai saippua sekä sappisaippua. Sen jälkeen vaate pestään koneessa. 

Tahranpoisto tehdään aina tahran reunoilta keskustan suuntaan, jotta se ei entisestään leviä. 

 

Esimerkkejä eri materiaalien tahranpoistosta:

  • Ketsupille ensin sappisaippua ja sitten valkopesuaine materiaalista ja väristä riippuen

  • Linnunkakkaan tehoaa etikka

  • Kahvitahraan ja vereen auttaa kylmä vesi

  • Marjojen jättämiin tahroihin kiehuvaa vettä

  • Punaviinitahraan kannattaa kokeilla reilusti suolaa

  • Jäätelöön tehoaa nestesaippua

  • Purukumi kovettuu ja irtoaa jääpalalla tai pakastamalla

Pese vaatteet nurinpäin  

Kun laitat vaatteet pesukoneeseen, käännä ne ensin nurinpäin. Silloin niiden ulkopinta ei osu liikaa muihin vaatteisiin, vetoketjuihin ja koneen rumpuun. Näin vaatteen pinta sekä mahdolliset kuviot ja painatukset pysyvät paremmin kunnossa. 

Sulje vetoketjut ja tarkasta vielä kerran, että taskut ovat tyhjät. 

Sukkahousut ja koristeelliset vaatteet kannattaa laittaa pesupussiin, joka suojaa niitä ja muita vaatteita hankaukselta.  

Älä täytä konetta liian täyteen, jotta se pesee oikein ja linkoaa paremmin. Myös kevyempi linkous säästää vaatteita. 

Pesumerkinnät, lämpötila ja pesuohjelma  

Vaatteissa on mukana aina merkintä pesuohjeista. Varsinkin suositeltua lämpötilaa on syytä noudattaa. Jos lämpötilan alla on viiva, vaatteelle pitää valita hellävaraisempi ohjelma. 

Vaatteiden-pesumerkinnat

Värilliset vaatteet säilyttävät sävynsä, kun ne pesee kirjopesuaineella. Valkoisille ja vaaleille puuvillavaatteille ja lakanoille taas käytetään valkopesuainetta, jossa voi olla mukana valkaisuainetta. 

Hienopesuaine on hellävarainen aine herkille tekstiileille. Sen neutraali pH-arvo sopii esimerkiksi villalle, silkille, fleecelle, mikrokuidulle, neuleille untuvalle ja muille herkille materiaaleille. 

Valitse vaatteelle oikea ohjelma. Esimerkiksi villavaatetta pestessä lämpötila ja koneen tekemä käsittely ovat yhtä tärkeitä. Villavaatetta ei saa pestä suuressa lämpötilassa tai kovassa käsittelyssä.

Älä laita koneeseen liikaa pesuainetta. Vaikka pyykki olisi kuinka likaista, ei suuri määrä pesuainetta paranna tilannetta. Pesuainepakkaukseen on painettu annosteluohje, joka on yleensä 25 ml kolmen kilon pyykkiin tai 50 ml viiden kilon pyykkiin. Annostelumäärä riippuu siitä, onko aine tiivistettyä vai tavallista. Noudata myös pesukoneen mukana tulevia ohjeita ja tutki, onko alueesi vesi kovaa vai pehmeää.

Käytä huuhteluainetta oikein

Huuhteluaine toimii niin, että se tavallaan sulkee kankaan kuidut, joten ne pölisevät vähemmän. Se antaa myös pinnalle kiiltoa ja auttaa säilyttämään alkuperäistä sävyä. Huuhteluainetta ei ole pakko käyttää, ja voit lisätä sitä esimerkiksi joka toisella tai joka kolmannella pesukerralla. Sitä kannattaa käyttää erityisesti polyesteriä ja akryyliä sisältävien tekstiilien pesussa vähentämään sähköisyyttä. Pyyhkeiden huuhteluun huuhteluainetta ei suositella, sillä se voi vähentää niiden imukykyä. Monissa huuhteluaineissa on voimakas tuoksu, jolloin annostelua kannattaa harkita tarkkaan. 

Huuhteluainetta ei tule käyttää vedenpitävissä vaatteissa tai esimerkiksi teknisissä vaatteissa, sillä niissä huuhteluaine tukkii kuidun ja tekniset ominaisuudet eivät enää toimi.

Vinkki: Varmimmin pesuaineen annostelu onnistuu, kun käytät pesupalloa. Silloin ainetta ei jää pesukoneen lokeroon eikä sitä toisaalta kulkeudu mukaan enää huuhteluvaiheessa. Pehmeä pesupallo ei kuluta vaatteita eikä myöskään kolise koneessa. 

Tutustu pyykinpesukoneiden valikoimaan

Tärkeimmät hoitovinkit eri tekstiilimateriaaleille

Erilaisten vaatekuitujen asianmukainen hoito on tärkeää, jotta vaatteet säilyvät hyvässä kunnossa ja kestävät pitkään. Tässä tiivistettynä hoito-ohjeet silkille, pellavalle, villalle, puuvillalle, denimille ja polyesterille.

Silkki

Silkki on hieno luonnollinen kuitu, joka tarvitsee hellävaraista huolenpitoa säilyäkseen kauniina pitkään. Pese silkkituotteet käsin miedolla pesuaineella ja matalassa lämpötilassa. Vältä rumpukuivausta ja kuivaa silkki ripustamalla se ilmavasti.

Pellava

Pellava on kestävä ja antibakteerinen kuitu, joka säilyttää laadukkuutensa matalissakin lämpötiloissa. Liota pellavavaatteita ennen pesua, pese ne hellävaraisella linkousohjelmalla ja kuivaa tasaisesti. Vältä rumpukuivausta, jotta pellava säilyy ryhdikkäänä.

Villa

Villavaatteet ovat luonnostaan antibakteerisia ja hajuttomia. Vältä usein pesemistä ja anna villavaatteiden tuulettua käytön jälkeen. Pese villatuotteet käsin tai hellävaraisella pesuohjelmalla matalassa lämpötilassa.

Puuvilla

Puuvillavaatteet ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Pese ne koneessa normaalilla pesuohjelmalla ja kuivaa tarvittaessa rumpukuivauksella. Silitys pitää puuvillan raikkaana ja siistinä.

Farkku

Farkkukankaiset eli denim-vaatteet kestävät hyvin käyttöä ja vaativat harvoin pesua. Tuuleta ja höyrytä vaatteita säännöllisesti poistaaksesi hajut ja ryppyjä. Pesu kannattaa tehdä nurinpäin käännettyinä ja matalassa lämpötilassa.

Polyesteri

Polyesteri on kestävä synteettinen kuitu, joka ei yleensä rypisty helposti. Tarvittaessa höyrytä polyesteri sileäksi ja käytä hajunpoistoainetta epämiellyttävien hajujen poistamiseksi. Vältä korkeita lämpötiloja, jotka voivat vahingoittaa polyesterikangasta.

Ripusta vaatteet heti pesun jälkeen  

Ripusta vaatteet kuivumaan kuivaustelineelle heti pesukoneen ohjelman päätyttyä ja oikaise ne suoraksi. Vaikka pyykin ripustamisella olisi kiire, kannattaa vaatteet aina oikaista suoraksi ennen kuivumaan laittoa. Silloin ne eivät kuivana tunnu ryppyisiltä ja koppuraisilta. Suorista sukat aukinaiseksi, vedä housut pitkiksi ja silitä paitojen hihat ja nappilistat kädellä suoraksi.  

Paidat kannattaa ripustaa kuivumaan henkarissa. Myös housuille ja hameille on omat ripustimensa. Trikoovaatteet kuivuvat hyvin narulla ja alusasut sekä sukat esimerkiksi ripustettavalla kuivaustelineellä.

Jos käytät kuivausrumpua, laita sinne samalla kerralla yhtä paksuja vaatteita, jotta ne kuivuvat samassa tahdissa. Älä kuivata vaatteita aivan kuivaksi, jotta ne eivät jää ryppyiseksi ja pysyvät oikean muotoisina.

Untuvatuotteille on omat kuivausohjeensa. Ne tulee kuivata rummussa täysin kuivaksi pöyhien aina välillä, jotta untuvatäyte jakaantuu tasaisesti.   

Tutustu kuivaustelineiden valikoimaan