Siirry suoraan sisältöön
Promo image - Artikkeli - Työkaluja pihalle ja kasvimaalle

Työkaluja pihalle ja kasvimaalle 

Mitä kaikkea tarvitaan pihatöihin tai puutarhan ja kasvimaan laittoon? Tärkeitä ovat hyvä lapio, talikko, kuokka ja harava. Ja työt onnistuvat hyvin, kun hankit sinulle sopivat ja laadukkaat tuotteet. 

Puutarhatyökalut joutuvat kovalle koetukselle, joten kannattaa panostaa niiden kestävyyteen ja laatuun. Esimerkiksi lapio tai kuokka pysyy pitkään ehjänä, kun teräosa on hitsattu kiinni varteen.  

Myös ergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota, jotta töitä tehdessä eivät paikat kipeydy ja puuha sujuu hyvin. Työkaluja on eri kokoisia erilaisille ihmisille, ja myös lapsille on omat mallinsa. Niiden avulla voikin saada pikkuväen hyvin mukaan töihin. 

 

Lapio on pihan perustyökalu 

Lapiota kaivataan, kun perustetaan kukkapenkkiä, istutetaan kasveja tai kerätään syksyllä satoa. Teräväkärkisellä lapiolla kaivetaan ja käännetään maata. Fiskarsin teleskooppivartisella pistolapiolla onnistuu kaivaminen, vaikka maa olisi kovaa ja tiellä olisi juuria. Tasakärkinen lapio taas sopii nurmikon reunojen tasaamiseen tai istutukseen. 

Muista myös pienempi ja kauhan muotoinen istutuslapio. Se on hyvä apu, kun istutat tai siirrät kasveja tai poistat rikkaruohoja. Vakojen tekemiseen se sopii myös.

Tutustu lapioiden valikoimaan

 

Harava on varsinkin syksyn työkalu 

Haravalla siistitään nurmikoilta ja poluilta syksyn lehtiä ja vaikkapa nurmikon leikkuujätteitä. Lehtiharavassa on joko metallinen tai muovinen leveä lapa. Joissakin malleissa lapaan voi vaihtaa uuden varren tai varteen toisen lavan. 

Rautaharava on apuväline myös kasvimaalla, jossa sillä voi suoristaa kylvön rivejä tai tasoittaa maata. Sillä saa myös maan multapinnan kevyesti muokattua. 

Tutustu haravoihin

 

Talikolla käännetään, kuokalla möyhennetään 

Kun käännetään kovempaa maata, on talikko hyvä työkalu. Sillä voi myös jakaa kukkapenkin perennoja ja muokata kompostia. Jälkimmäiseen sopii talikko, jossa on pitkät ja ohuet piikit. Se on hyvä väline myös lehtikasojen nosteluun. Yleensä talikko on 110–140 senttiä pitkä. 

Möyhennyskuokassa on kaksi puolta, kuokkaosa ja piikkipuoli. Sillä rikotaan pintamaata ja kuohkeutetaan multaa. Sillä onnistuvat myös vakojen teko ja toisella puolella rikkaruohojen poisto. Möyhennyskuokassa on yleensä 140-senttinen varsi. 

Vinkki: Pidä puutarhatyökaluista hyvää huolta ja muista puhdistaa ne käytön jälkeen. Säilytä välineet talven yli kuivassa tilassa. 

 

Tutustu puutarhan työkalujen valikoimaan