Siirry suoraan sisältöön

Osta nyt ja nouda ostoksesi myymälästä kahden tunnin sisällä, ilman toimituskuluja!

Lue miten Prisma.fi-myymälänouto toimii
artikkeli-parvekkeen-kevat

Näin saat parvekkeen kevätkuntoon

Parveke on varsinkin kesällä kodin uusi olohuone, jossa nautit parhaat aamukahvit ja tunnelmalliset iltahetket. Sisusta parveke tai omakotitalon katettu terassi pienillä nikseillä todella viihtyisäksi. Kaiken parvekkeelle löydät Prismasta. 

Omalla parvekkeella istuminen voi parhaimmillaan tuntua yhtä viihtyisältä kuin olisit pienessä kauniissa kasvihuoneessasi keskellä puutarhaa. Varsinkin lasitettu parveke tarjoaa mahdollisuuden viherkeitaan luomiseen keskelle kaupungin vilinää jo aikaisin keväällä. Mukavaksi tehty parveke lisää kodin viihtyisyyttä, mutta se antaa myös mahdollisuuden nauttia luonnon kosketuksesta ympäri vuoden. Parvekkeen muuttaminen todella miellyttäväksi tilaksi ei vaadi välttämättä suurta budjettia tai pitkää remonttiaikataulua. 

Parvekkeen uudistaminen

Jos haluat pistää kaiken uusiksi ja aloittaa parvekkeen perusteellisen uudistuksen, lähde liikkeelle tyhjentämällä ja puhdistamalla koko parveke huolellisesti. Ota samalla mitat lattian pinta-alasta ja mieti tarvittavat hankinnat. Seuraavaksi voitkin jo suunnata Prismaan hankkimaan vaikkapa mattoja tai lattialaattoja sekä tietysti kalusteita ja kukkahyllyjä, muita sisustustarvikkeita ja maalia. Tyylikkään hyllyn tai pöydän parvekkeellesi voit löytää myös kirpputorilta. 

Kun pohja on valmis ja siisti, voit maalata esimerkiksi hyllyt sävy sävyyn seinien kanssa. Vuorossa on myös muiden kalusteiden kokoaminen sekä ilmeen viimeistely tekstiileillä ja vaikkapa valaisimilla. Pian nautit jo aamukahvista uudistetulla parvekkeellasi. 

On tärkeää muistaa, että parvekkeen sisustamiseen ja varsinkin remontointiin liittyvissä muutoksissa on syytä olla huolellinen. Parvekkeen rakenteisiin ei muutoksia saa ilman taloyhtiön lupaa tietenkään tehdä, mutta onneksi voit toteuttaa monet sisustusratkaisut irrotettavilla tarvikkeilla. 

Suosi parvekkeella tekstiilejä, lyhtyjä ja viherkasveja

Voit helposti vaihdella parvekkeen tunnelmaa vuodenajan mukaan tekstiileillä, lyhdyillä ja varsinkin viherkasveilla, jotka tuovat oman leimansa tilaan. Peruskalusteiden, esimerkiksi pöytäryhmän valinta riippuu parvekkeen koosta ja käytöstä. Säänkestävät vaihtoehdot ovat suositeltavia erityisesti lasittamattomille parvekkeille. 

Parveke muuttuu toiseksi olohuoneeksi jo keväällä lämmittimen avulla. Terassilämmitin on kätevä lisä, ja sen sijoittelussa kannattaa huomioida parvekkeen rakenteet ja käyttötarpeet. Valaistuksessa lyhdyt ja ulkokäyttöön soveltuvat valosarjat luovat tunnelmaa, ja niiden sijoittelulla voi korostaa parvekkeen eri osia. 

Tekstiileillä, esimerkiksi istuintyynyillä, koristetyynyillä ja tekstiilimatoilla, voi pehmentää parvekkeen ilmettä ja tehdä siitä viihtyisämmän. Samaan värimaailmaan sointuvat tekstiilit muuttavat parvekkeen pieneksi olohuoneeksi. Ruukkupuutarha parvekkeella on myös suosittu valinta, ja sen avulla voi luoda vehreää tunnelmaa tilaan ympäri vuoden. 

Ideoita parvekkeen kesäkukkien ja hyötykasvien istutukseen

Parvekkeen kasvien istutuksessa vain taivas on rajana. Voit käyttää mielikuvitusta esimerkiksi valitsemalla vanhan metallisen kastelukannun tai kirpputorilta löytyneen emalisangon. Niissä voit kasvattaa esimerkiksi murattia tai pikkukukkaista orvokkia. Rustiikkisessa peltiastiassa taas voi kukoistaa persilja, jota voi hyödyntää monipuolisesti keittiössä. Säilyketölkitkin ovat oiva vaihtoehto kasvualustaksi. Yrttien esikasvatus kannattaa aloittaa ajoissa. 

Pelargoni on perinteinen valinta aurinkoiselle parvekkeelle, mutta kesäkukkien vaihtoehtoja löytyy lukuisia – eri muotoisia ja eri värisiä. Pelargonin seuraksi voi istuttaa esimerkiksi lobeliaa tai maahumalaa. Pajukori taas tarjoaa tilaa useammalle kasville, kuten pelargonialle, nemesialle, lumihiutaleelle, tähtisilmälle ja marketalle.

Kukkapylväs on mainio keino nostaa kasvi näkyville ja kohti valoa. Siinä maahumala ja minttu levittäytyvät maata kohti, kun taas timjami, rucola ja rosmariini kurottelevat aurinkoa kohti. Väriä ja muotoa ruukkuihin tuo esimerkiksi punainen nemesia, ja tyylin viimeistelevät koristekivet.

Istutusvinkkejä parvekkeelle

  • Huolehdi ruukun tai istutuslaatikon salaojituksesta. 

  • Käytä salaojitukseen kevyttä ja ilmavaa ruukkusoraa. 

  • Suodatinkangas pitää mullan ja soran ruukussa, mutta päästää ylimääräisen veden pois. 

  • Kesäkukkamulta kastelukiteineen auttaa pitämään multaa kuohkeana ja sopivan kosteana. 

  • Pienessä multatilassa kasvaville kasveille tarvitaan lisälannoitusta kesän aikana. Paras vaihtoehto on nestemäinen lannoite. 

Lue myös: Laita siemenet multaan – aloita esikasvatus ajoissa 

Sisusta parvekkeestasi lämpöinen, mukava ja jännittävä

Kaupunkikodin parvekkeen sisustuksessa tyynyillä, huovilla, valoverhoilla ja koristevaloilla loihdit helposti viihtyisän ja tunnelmallisen ilmeen. Valitse ensin parvekkeen värimaailmaan sopivat tyynyt ja ihanan pehmeät huovat, jotka tuovat mukavuutta istumiseen ja lämpöä viileämpiin iltoihin.  

Tunnelmaa saat lisää ripustamalla valoverhoja parvekkeen reunoille tai kattoon. Ne pehmentävät yleisilmettä ja tuovat myös sopivasti suojaa. 

Koristevalot ovat myös oivallinen tapa tuoda valoa ja tunnelmaa parvekkeelle, ja ne voit asetella esimerkiksi istutuksiin tai ripustaa kattoon.  

Entä jos tekisit katetusta terassista uuden olohuoneen?

Kerrostalon parvekkeella pitää naapurit ottaa huomioon, mutta omakotitalon katetulla terassilla voi jo nauttia musiikista ja vaikkapa elokuvista ihan eri malliin. Parhaimmillaan kotiin syntyy olohuoneen jatke, josta tulee talon suosituin paikka – ei vähiten karaoken ansiosta. 

Prisman verkkokaupasta löydät kaikkea parvekkeelle ja katetulle terassille. Tilaa tuotteet helposti netistä suoraan kotiin tai pakettiautomaattiin. Kokeile myös kätevää Prisma.fi-myymälänoutoa: tilaa netistä ja nouda ihan kohta myymälän noutopisteestä.