Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-kompostointi

Kuvan tuote: Kekkilä Kotikompostori 230 l

Kompostointia kaupungissa ja mökillä  

Kompostointi kannattaa. Kun pihalla on kompostori, säästät jätekustannuksissa ja saat tuloksena ravinteikasta multaa.

Tiesitkö, että kolmasosa kotitalouden jätteestä on biojätettä? Kun se kompostoidaan, tuloksena on hyvää maanparannusainetta, säästöä jätekustannuksissa sekä vähemmän ympäristön kuormitusta ja päästöjä. 

Kompostointi vähentää myös jätteiden kuljetusten kustannuksia ja tuo säästöä jäteastioiden harvemman tyhjennyksen ansiosta. Kun biojäte kompostoidaan tai kerätään erilliseen astiaan, tulee roskaa vähemmän ja jäteastia voidaan tyhjentää jopa neljän viikon välein. Jos taas biojäte pannaan tavalliseen sekajäteastiaan, on seurauksena nopeasti hajuhaittoja. 

Useimmissa talouksissa kompostointi tai biojätteen lajittelu on jopa pakollista. Jätelain uudistuksen myötä viimeistään heinäkuusta 2024 lähtien lajittelu on tehtävä kaikissa kiinteistöissä ja myös omakotitaloissa, jos asutaan yli 10 000 asukkaan kunnassa. Kuntakohtaisesti velvoite voi olla voimassa jo aikaisemminkin. 

Jos asut omakotitalossa, ovat vaihtoehtoina biojätteen keräyksen tilaaminen tai kompostointi omalla tontilla omassa kompostorissa. Lisäksi naapureiden kanssa voi kerätä biojätettä yhteiseen astiaan tai kompostoriin. Kerrostalossa keräysastiasta huolehtii taloyhtiö. 

Verrattuna biojäteastian tilaamiseen ja tyhjennyksen tilaamiseen oma kompostori tuo rahallista hyötyä. Esimerkiksi Biolan Oy on laskenut, että kompostoimalla säästöä voi tulla 130–780 euroa vuosittaisissa tyhjennyskustannuksissa. Lisähyötyä tulee lisäksi kompostin tuottaman mullan käyttämisestä puutarhassa.  

Millainen kompostori omaan pihaan?  

Kun kompostoidaan biojätettä eli ruokien valmistuksesta tulevaa jätettä, pitää kompostorin olla suojattu haittaeläimiltä. Jos asut taajamassa, pitää kompostorin olla lämpöeristetty eli lämpökompostori. Silloin voidaan kompostoida ympäri vuoden ja myöskään hajut eivät leviä ympäristöön. 

Hyvä lämpökompostori on tiivis ja sen rakenteessa oleva putkisto auttaa kompostoitumisen tasaisuudessa. Kun kannessa on hyvät saranat, on luukun avaaminen helppoa ja turvallista. Kun kompostorissa on myös tiivis ja eristetty alaluukku, niin kompostoitunut materiaali on kätevä tyhjentää. 

Normaaliin perhekäyttöön riittää yleensä 200‒300 litran kompostori. 

Vinkki: Tiesitkö, että jätelain mukaan biojätteen kompostoinnista omalla kiinteistöllä pitää ilmoittaa kunnan jätehuoltoviranomaiselle. Kompostointi-ilmoitus tehdään, vaikka kompostoit vain osan aikaa vuodesta, esimerkiksi mökillä. Puutarhajätteiden kompostoinnista ei ilmoitusta tarvitse tehdä. 

 

Mitä lämpökompostoriin voi laittaa?  

  • Keittiössä syntyvät ruoantähteet

  • Hedelmien ja kasvisten kuoret sekä perkuujätteet

  • Kananmunan kuoret rikottuina

  • Suodatinpaperit ja kahvinporot, servietit, talouspaperit

  • Kukkamullat ja kasvinjätteet 

 

Kompostointi mökillä  

Myös vapaa-ajan asunnolla kannattaa kompostoida. Tuloksena on ravinteikasta ja hyvää multaa, ja roskien vienti kaukana oleville jäteasemille vähenee. 

Mökillä tulee usein paljon puutarhajätettä, jolle kannattaa hankkia tai rakentaa itse oma komposti. Avokomposti kannattaa suojata niin, etteivät sieltä rikkaruohot ala levitä muualle. Siinä ei myöskään kannata kompostoida ruontähteitä, etteivät tuhoeläimet pääse niitä syömään. 

Kun perustat puutarhakompostin, pane sen pohjalle pieniä oksia tai haketta. Lisää sitten kasveja, haketta ja lehtiä kerroksittain. Jos laitat ruohonleikkuujätettä, on tärkeää lisätä sekaan kuohkeutta tuovaa tavaraa. Esimerkiksi puiden lehdet, silputut oksat ja pienet lastut voi hyvin panna mukaan puutarhakompostiin kuljettamaan ilmaa ja estämään tiiviyttä. Myös turvetta kannattaa lisätä sekaan. 

Kompostointia voi nopeuttaa sekoittamalla mukaan kompostiherätettä. Komposti käännetään seuraavana kesänä, ja valmista tulee 1–2 vuoden päästä. Koska komposti ei valmistu nopeasti, kannattaa pihalla pitää kahta kompostia. Silloin toista täytetään ja toisessa muhii melkein valmis multa.