Siirry suoraan sisältöön

Näin valitset puutarhaan letkut, liittimet ja sadettimet 

Kun kasvatat kukkia ja kasveja parvekkeella tai jos pihalla on vain yksi kukkapenkki, selviät hyvin kastelukannun ja sumutinpullon avulla. Suuremman pihan ja puutatarhan hoitoa varten pitää jo hankkia kunnon kasteluletkut sekä niihin hyvä valikoima liittimiä ja pistooleja. 

Amppelikukkien ja parvekkeen kesäkukkien kasteluun riittää kahden litran kastelukannu. Pihan kukkapenkkejä varten onkin sitten paikallaan suurempi kymmenen litran kastelukannu. Yleensä kannut ovat muovia. 

Kasvit pitävät sekä kastelusta että veden suihkuttamisesta niiden päälle sumutinpullolla. Pienellä sumutinpullolla voi tarvittaessa suihkuttaa kukkiin myös torjunta-aineita, kunhan varaa siihen oman pullon. 

Ruukkukasvien kasteluun sopii myös pullokastelija. Se kierretään kiinni pulloon ja kokonaisuus laitetaan multaan ylösalaisin. Vesi kulkeutuu multaan hitaasti eikä multa kastu liikaa. 

Tutustu kastelukannujen ja suihkepullojen valikoimaan

Ohut vai paksu puutarhaletku?  

Puutarhaletkuja on eri paksuisia, ja läpimitta kannattaa valita puutarhan koon mukaan. Jos kasteltavaa aluetta ei ole paljon, läpimitaltaan 12–16 millimetrin letku riittää hyvin. Isomman puutarhan tai kasvimaan kasteluun tarvitaan letkuun enemmän painetta, joten läpimitan olisi hyvä olla 19–25 millimetriä. 

Todella pitkän letkun käsittely voi olla vaikeaa, joten liikaa pituutta ei kannata hankkia. Voit myös ostaa kaksi lyhyempää letkua ja yhdistää niitä sitten tarvittaessa. Myös letkun joustavuus helpottaa kastelua ja letkun liikuttelua.  

Säilytä letkua aina kerälle kiedottuna, jotta siihen ei tule mutkia. Kätevää on myös hankkia joko letkuteline, johon letku kierretään, tai kiinteä kela, johon letkun voi kelata sisään. Saatavilla on myös mukana kuljetettavia letkukeloja tai letkuvaunuja. 

 

Suuttimia ja liittimiä  

Jotta kasteluvesi lentää oikeaan paikkaan ja oikealla voimakkuudella, tarvitaan letkuun sopiva suutin. Voit hankkia suorasuihkupistoolin tai monitoimipistoolin. Niillä vesi tulee kohteeseen suorana suihkuna, sumuna, viuhkamaisena tai kartiomaisena. Kun kastellaan kukkia, veden on hyvä tulla pehmeästi sihtisuihkuna, kasvihuonekasveille taas sopii sumusuihku ja pensaille suihkutetaan vettä suorasuihkulla. 

Nurmikon ja istutettujen kasvien kasteluun kannattaa käyttää sadetinta, joka kiinnitetään letkuun liittimen avulla. Sadettimen kasteluetäisyyttä ja suuntaa voi yleensä helposti säätää. Selvitä ennen hankintaa, miten laajalle alueelle haluat kastelun kerralla leviävän. Tarjolla on sekä keinusadettimia että impulssi- ja sektorisadettimia.  

 

Esimerkkituotteita: LUX-kastelupistoolit ja kasteluliittimet 

Suihkupistooli

Pesuun, huuhteluun ja kasteluun. 

Monitoimipistooli

Useampi toiminto hellästä kastelusuihkusta terävään pesuun tai viuhkasuihkuun. 

 

Varsikastelija 

Korkealla tai matalalla olevien kasvien ergonomiseen kasteluun sekä pesuun. 

 

Hanaliitin 

1”, 3/4” tai 1/2”. Kierteitettyihin hanoihin, joissa on ulkokierre. 

 

Sulkuliitin 

Venttiili sulkee veden, kun lisälaite irrotetaan. 

 

Sulkuliitin 

Premium-versio tiukempaan kiinnitykseen ja kovempaan käyttöön. 

 

Jatkoliitin 

Kahden sulkuliittimen yhdistämiseen, helposti irrotettavissa. 

 

Y-liitin 

Haaroittaa sulkuliittimillä varustetut puutarhaletkut, pikaliitinkiinnitteinen. 

 

Haaraventtiili 

Hanaliitäntä, joka haaroittaa vedensyötön hanasta. 

 

Pikaliitin 

Mahdollistaa pikaliittimellä letkun kiinnityksen suoraan sisähanasta. 

 

Pikaliitin 

Premium-versio tiukempaan kiinnitykseen ja kovempaan käyttöön. 

 

Korjausliitin 

Vaurion korjaamiseen tai kahden letkun yhdistämiseen pysyvästi. 

 

Tutustu kastelutuotteiden valikoimaan