Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-sahkohammasharjat

Kuvan tuote: Jordan sähköhammasharja Clean Smile Plus

Sähköhammasharjan ominaisuudet auttavat parempaan tulokseen  

Sähköhammasharjalla hampaat ja suu tulevat paljon puhtaammaksi kuin tavallisella hammasharjalla. Yleensä tavallinen laite riittää normaaliin käyttöön, mutta tarjolla on myös monenlaisia erikoismalleja, joissa on ohjelmia valkaisuun, kiillotukseen tai vaikkapa herkkien hampaiden pesuun. Lapsille on sähköhammasharjoja, joita voi opetella käyttämään jo 3–4-vuotiaana. 

On tosi helppoa ja tehokasta puhdistaa hampaat sähköhammasharjalla. Kone pesee hampaat puolestasi, ja tulos on perinteistä hammasharjaa parempi. Laitteen harjaspää on pyöreä ja myös sen liike on pyörivä. Siksi sen avulla saadaan suusta plakki pois jopa pienistäkin ientaskuista.  

Koska harjan pää on tavallista ohuempi ja pienempi, sillä pääsee myös suun ahtaisiin paikkoihin, eikä mikään nurkka jää ilman hoitoa.

Näin valitset sähköhammasharjan  

  • Tarvitsetko erikoismallia? Jos hampaat ja ikenet ovat herkät, voit saada hyötyä laitteen lisäominaisuuksista.

  • On tärkeää, että sähköhammasharjan harjapään voi vaihtaa. Vaihda se tarpeeksi usein.

  • Mieti, onko laite käteesi sopiva. Myös pienikätinen aikuinen voi käyttää lasten mallia.

  • Pohdi hintaa. Perusmallin saa muutamalla kympillä ja erikoismallin hinta voi olla 200 euroa.

Tällaisia ominaisuuksia sähköhammasharjoissa on  

Erikoisominaisuuksilla varustetussa laitteessa on erilaisia ohjelmia käyttäjän ja tilanteen mukaan. Hellävarainen ohjelma esimerkiksi sopii silloin, kun ienrajat ovat nousseet ja hammaskaulat ovat näkyvissä. Hellävarainen ohjelma voi olla hyvä myös vihloville hampaille. 

Erikoismalleissa on ominaisuuksina myös omat ohjelmat hampaiden kiillotukseen ja valkaisuun tai ikenien hierontaan. Oral-B iO 6 -hammasharjan tekoälyavusteinen harjaustunnistin tunnistaa harjaustyylin ja ohjaa käyttäjää harjaamaan entistä paremmin. Paineentunnistin taas huomaa, jos hampaita harjataan liian kovaa. 

Hampaita pitää harjata riittävän pitkään, ja siinä osa malleista auttaa. Laitteen ajastin kertoo, kun hampaita on harjattu tarvittavat kaksi minuuttia. Ja kun harjapää alkaa olla tarpeeksi vanha, se voi vaihtaa väriä. 

Lapset pitävät sähköhammasharjoista  

Lasten sähköhammasharjat ovat luonnollisesti pienempiä ja kapeampia kuin aikuisten laitteet. Sähköhammasharjalla hampaiden pesemisen voi opetella 3–4-vuotiaana. 

Sähköhammasharja on hyvä valinta varsinkin silloin, kun lapsen hampaat reikiintyvät helposti. Laite saakin lapsen yleensä kiinnostumaan hampaiden harjauksesta tavallista harjaa paremmin. Ne ovat yleensä myös kivan näköisiä ja värisiä. Sähköhammasharja voi lisäksi kannustaa lasta harjaamaan, ja soittaa lopuksi musiikkia. 

Tavallisella harjalla harjatessa täytyy kädellä tehdä edestakaisia liikkeitä, jotka ovat lapselle hankalia oppia. Siksi sähköhammasharjan itsestään pyörivä harja on lapsellekin paras. Toki vanhemman täytyy senkin käytössä aluksi opastaa. 

Sähköhammasharjan tärkeimmät hyödyt

  • Laite saa harjaamaan hampaat oikein ja tarpeeksi perusteellisesti joka paikasta.

  • Tavallisella harjalla voi harjata liian rajusti. Sähköhammasharja on hellävaraisempi, varsinkin, jos hankit mallin, joka varoittaa liian voimakkaasta harjauksesta.

  • Sähköhammasharjalla voi pestä hampaita, vaikka käsien toiminta tai koordinaatio ei olisi hyvässä kunnossa esimerkiksi sairauden takia. Se on siis myös vanhusten valinta.

  • Harjaosa on pieni ja kapea, joten se ei ärsytä nielua oksennusrefleksiin, kuten isompi tavallinen harja tekee.