Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-alykellot

Älykellojen ja muun puettavan elektroniikan valinta

Älykelloja ja puettavaa elektroniikkaa on joka lähtöön: urheilukelloja, fitnesskelloja, aktiivisuusrannekkeita ja sykemittareita. Mikä laite sopii mihinkin käyttöön ja mitä eroa niillä oikeastaan on? Asiantuntijana Key Account Manager Ville Laakso Garminilta.

Ennen oli jokaisella ranteessa kello lapsesta lähtien. Kun ajan näkee nyt taskussa olevasta puhelimesta, on perinteisten kellojen käyttö vähentynyt. Mutta tilalle ovat tulleet älykellot. Ne ovatkin paljon enemmän kuin kelloja: pieniä tietokoneita ranteessa, hyvinvointia seuraavia laitteita ja käteviä kommunikointivälineitä, jotka voi yhdistää älypuhelimeen ja kuulokkeisiin.

Älykellojen kirjo on laaja ja käyttötarkoitukset vaihtelevat. Millaisia älykelloja on eri tarkoituksiin?

Älykellojen tarkempi kategoriointi on aiheena haastava, sillä aktiivisuusrannekkeista, urheilukelloista ja älykelloista löytyy osittain päällekkäisiä toiminnallisuuksia. Samoja ominaisuuksia on sekä edullisissa että kalliimmissa laitteissa, mutta eroja toki myös löytyy, Ville Laakso sanoo. 

Eri hintatasot korreloivat pitkälti tuotteiden toimintojen määrän ja usein myös akunkeston kanssa. Laitteita on laidasta laitaan aina aloittelevista kuntoilijoista huippu-urheilijoiden tarpeisiin saakka. 

Älykelloissa on varsinaisten älykellotoimintojen lisäksi usein myös muita toiminnallisuuksia, esimerkiksi hyvinvoinnin seurantaa ja liikunnan seurantaa sekä myös ulkoilutoimintoja, kuten vaikkapa navigointia, karttatoimintoja ja kompassia. Kelloihin saa lisäksi lajikohtaisia omia sovelluksia.

Näin aktiivisuusrannekkeet, urheilukellot ja sykemittarit eroavat toisistaan

  1. Aktiivisuusranneke on yleensä muita tuotteita sirompi ja huomaamattomampi laite. Niillä seurataan pääasiassa omaa hyvinvointia aktiivisuuden, stressin ja unenseurannan avulla. Kun rannekkeen liittää yhteensopivaan puhelimeen, voi käyttää sen sijaintitietoa matkan mittaukseen ja saa käyttöön monenlaisia älykkäitä ominaisuuksia. Joissakin rannekkeissa voi olla sisäänrakennettu GPS, jonka ansiosta käyttäjä voi seurata suorituksiansa ulkona, mutta laitteet sisältävät mahdollisuudet myös monenlaisten sisäsuorituksien seurantaan.

  2. Urheilukelloissa on usein mukana hyvinvoinnin seurannan lisäksi myös liikunnanseuranta palautumisen ja harjoitusten kuormittavuuden seurannan osalta. Silloin kokonaiskuvan muodostaminen on helpompaa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, joten ottamalla huomioon liikunnan harrastamisen kuormittavuuden täydentyy myös hyvinvoinnin kokonaiskuva päivä-, viikko- ja kuukausitasolla. Yleensä urheilukelloissa on myös sisäänrakennettu GPS-vastaanotin, jonka avulla ulkoliikunnasta saadaan reitti-, nopeus- ja matkatietoa ilman, että puhelinta tarvitsee pitää mukana.

  3. Sykemittarit-nimeä käytetään nykyään harvemmin, ja ne kategorisoidaan joko aktiivisuusrannekkeiden, älykellojen tai urheilukellojen alle. Sykemittarilla tarkoitetaankin nykyään enemmänkin erilaisia sykevöitä. Syketietoa voi sellaisella tarkastella nykyisin lähes kaikista tuotteista löytyvien rannesykemittausantureiden sijaan.

Vinkki: Lasten älykellossa on puhelin, kello, kamera ja GPS-paikannin samassa paketissa, ja sillä lapsi voi puhua videopuheluita kaverien ja vanhempien kanssa. Laitteessa ei ole avointa yhteyttä muualle nettiin, joten lapsi ei häiriinny internetissä olevasta haitallisesta sisällöstä.

Älykello on muutakin kuin urheilua varten

Kaikki eivät urheile. Mitä hyötyä älykellosta muuten on käyttäjälleen?

Ehdottomasti tärkeä ominaisuus on päivittäisen hyvinvoinnin seuranta. Aika moni hyödyntää laitteissa myös älykellotoimintoja eli vähintäänkin erilaisten ilmoitusten lukemista kellon näytöltä puhelimen sijasta. Ilmoituksia kelloon ilmestyy esimerkiksi sosiaalisen median sovelluksista, viesteistä, sähköposteista, puheluista ja kalenterimerkinnöistä.

Laitteita on myös lapsille ja nuorille. Millaiseen käyttöön ne sopivat? 

Lasten aktiivisuusrannekkeet ennen kaikkea kannustavat aktiivisuuteen ja liikkumiseen. Usein se tapahtuu pelillistämisen kautta sekä erillisissä sovelluksissa yhdessä vanhemman kanssa. Markkinoilla on myös laitteita, jotka edellä mainitun lisäksi toimivat lasten ensimmäisinä puhelimina. Niissä on usein puhelintoiminnon lisäksi myös sisäänrakennettu GPS, jolla lapsen paikannus tarvittaessa onnistuu.

Mitä on puettava elektroniikka? Onko se muutakin kuin kelloja, joita pidetään ranteessa?

Puettavaksi elektroniikaksi käsitetään yleisesti erilaiset mukana kulkevat tuotteet, joista löytyy älykkyyttä. Niitä ovat mm. älykellot, rannekkeet ja sormukset. Tulevaisuudessa luultavimmin yleistyvät myös muun muassa vaatteisiin lisättävät sensorit. 

Älykellojen valikoima on laaja

Eri valmistajilla ja merkeillä on erilaisia painotuksia laitteiden käyttötarkoituksessa ja ominaisuuksissa sekä erilaisia lähestymistapoja tuotteisiin. Älykellobrändeillä voi olla erilaisia tuoteperheitä vaikkapa hyvinvointiin, urheiluun ja pelkkään älykellona toimimiseen.  

Useiden tuotteiden käyttötarkoituksen painotusta ja mahdollisuuksia voi myös laajentaa hankkimalla sovelluksia ja sisältöä sovelluskaupasta samalla tavalla kuin älypuhelimissa. Lisäksi on laitteita, jotka taas ovat keskittyneet vain yhteen lajiin, kuten vaikkapa juoksukellot tai sukellukseen tarkoitetut laitteet. 

Prisma.fi-verkkokaupan älykellojen ja urheilukellojen valikoimassa ovat tarjolla Apple, Doro, Garmin, Huawei, Polar, Samsung, Spacetalk ja Suunto. 

Tutustu älykellojen valikoimaan