Siirry suoraan sisältöön

Prisman ALE alkoi - tuotteita huippumerkeiltä jopa -40 %!

Tästä ostoksille
artikkeli-merinovilla

Merinovillaa alle ja ylle

Merinovilla on luonnon oma upea oivallus, joka antaa lämpöä kovassakin kylmyydessä ja toisaalta pitää viileänä auringon paahteessa. Sitä saadaan merinolampaista keritsemällä. Lampaille kasvaa pelkkää alusvillaa, joka on erityisen hienoa. Se suojaa eläimiä vaihtelevissa säätiloissa ja lämpötilojen vaihtelussa.  

Merinolampaiden alkuperä on Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, mutta rotua kasvatetaan eri puolilla maailmaa. Eri alueilla voi olla oma merinolammaskantansa, joka on sopeutunut paikallisiin olosuhteisiin ja tarpeisiin.  

Merinovillasta valmistetaan monenlaisia vaatteita, esimerkiksi neulepuseroita, alusasuja, sukkia tai pipoja ja huiveja. Se on erityisen suosittu materiaali ulkoiluun mutta ominaisuuksiensa vuoksi miellyttävä myös pienten lasten vaatteissa. 

Merinovillan etuja

  1. Merinovilla tuntuu iholla erittäin pehmeältä ja miellyttävältä. Se ei kutita eikä ärsytystä ihoa, kuten jotkut muut villakuidut.

  2. Merinovilla eristää valtavan hyvin lämpöä. Kylmässä se pitää kehon lämpimänä, mutta myös hengittää hyvin. Merinovillasta tehty vaate siis auttaa säätelemään kehon lämpötilaa ja estää liian kuuman olon.

  3. Merinovilla voi imeä kosteutta jopa kolmasosan omasta painostaan. Silti se tuntuu kuivalta, kun sitä koskettaa. Kosteuden hallinnan vuoksi se pitää ihon kuivana ja mukavana säällä kuin säällä.

  4. Merinovilla ehkäisee hajuja luonnostaan. Se osaa estää hien hajun tarttumisen vaatteeseen, joten materiaali sopii todella hyvin liikuntaan ja ulkoilmassa viihtyvälle ihmiselle.

  5. Merinovilla ei sähköisty, kuten keinokuituvaatteet. Esimerkiksi pipoa pitäessä hiukset eivät tule pörröiseksi.

  6. Merinovillalle riittää useimmiten tuuletus, joten sitä ei tarvitse juurikaan pestä. Kun villa on hapekkaassa ilmassa tuulettumassa, se puhdistuu kuin itsestään. Jopa sukille riittää vaelluksen jälkeen kuivatus lämpimällä patterilla. 

 

Vinkki: Varmista, että ostamasi merinovillainen vaate on mulesointivapaata. Se tarkoittaa, että merinolampaille ei ole tehty kivuliasta toimenpidettä eli mulesointia, jolla pyritään ehkäisemään loiskärpäsiä. 

 

Merinovillaa Norjasta 130 vuoden kokemuksella 

Tiesitkö, että lähes kaikki Prismoissa myytävät Housen merinovillaiset alusasut valmistetaan Norjassa? Niiden materiaali neulotaan, värjätään ja leikataan Norjassa ja ommellaan kokoon Virossa. Merinovilla-asut valmistaa norjalaisyhtiö Janus, jolla on villan neulomisen perinteitä jo 130 vuoden ajalta. Bergenissä sijaitsevan Espelandin tehtaassa periaatteena on, että jokainen lanka, jokainen ommel ja jokainen suunnittelun valinta kantaa mukanaan yhtiön innovaatioiden perintöä. 

Norjalaiset tunnetaan ulkoilmaihmisinä ja perinteiden vaalijoina. Ei ihme, että maassa merinovillan käsittelyn osaaminen ja käyttö on jatkunut vuosisadoista ja -kymmenistä toiseen. Näin Janus kertoo laadustaan ja tuotteistaan: ”Käytämme pehmeää merinovillaa, luonnon ihmekuitua, joka tunnetaan pehmeydestä, lämmönsäätelystä ja kosteudenhallinnasta. Yhdistämme siihen neulontatekniikkamme ja kokemuksemme. Lopputuloksena ovat vaatteet, jotka eivät vain tunnu mukavilta, vaan on myös suunniteltu kestämään.” 

Norjalainen Janus korostaa toiminnassaan vastuullisuutta. Käytettävä villa on mulesointivapaata, mikä antaa villaa tuottaville eläimille paremman elämän. Pohjoismainen tuotanto ei ole aina halvinta verrattuna kaukaisiin maihin. Silti panostus on päätetty suunnata lähituotantoon, sillä määrän sijaan etusijalla on aina laatu. 

Kun Janus rakensi tehtaansa Bergenin lähelle vuonna 1895, Espelandin vesiputous tarjosi energiaa villanvalmistuksen teollistamiseen. Tehdas toimii edelleen uusiutuvalla vesivoimalla. Yhtiö ottaa huomioon tiukat norjalaiset ympäristövaatimukset ja minimoi vaikutukset luontoon. Vesivoimasta huolimatta tehtaan ohi virtaava joki on erittäin lohirikas. 

Lämpöä jaloille

Merinovilla on käytännöllinen materiaali myös sukissa. Se sekä lämmittää jalkoja että hengittää hyvin. Merinovillaisia sukissa käytetään myös muita materiaaleja käyttötilanteesta riippuen. Esimerkiksi vain niiden pohja voi olla merinovillaa ja varsi vaikkapa puuvillaa tai toisaalta pohja froteeta ja muu osa merinovillaa. 

Prismassa myytävissä kotimaisen Sukkamestareiden merinovillasukissa käytetään ainoastaan ekologista ja vastuullista Nativa™-sertifioitua merinovillaa, joka on myös mulesointivapaata. Villan alkuperän voi jäljittää ja se tulee La Magdalenan tilalta, Saltosta, Uruguaysta. Nativan tavoitteena on varmistaa, että lopputuotteen tuotannon kaikkiin vaiheisiin osallistuvia laitoksia hoidetaan asianmukaisesti ja vastuullisesti.  

Myös Prismassa myytävien Sidoste-sukkien merinovilla on eläinystävällisesti tuotettua ja mulesointivapaata. Sukat valmistetaan Tampereella jo yli 75-vuotiaan perheyrityksen kokemuksella. Kaikkien tuotteiden yksityiskohdat voidaan jäljittää. 

Kun ostat merinovillaisia sukkia, huomioi sukkiin neulottu 3–5 prosentin kutistumisvara. Pese sukat ennen ensimmäistä käyttöä, että ne istuvat hyvin jalkaan. Froteepohjaisissa sukissa voi sopiva koko olla yhden koon pienempi kuin normaalisti. 

 

Kerrospukeutuminen on osa fiksua ulkoilua

  1. Valitse ihoa vasten alimmaksi kerrokseksi aina materiaali, joka pitää ihon kuivana. Reippaassa ulkoilussa tulee lämmin, ja oikein valitut alusasut siirtävät hien tuoman kosteuden ulompiin kerroksiin. Tässä merinovilla toimii hyvin.

  2. Välissä oleva kerros lämmittää ja siirtää kosteuden ulospäin. Sen pitää olla ilmava ja edelleen sellainen, että kosteus siirtyy pois iholta. Ilmavuuden ansiota kerroksessa pysyy lämpö.

  3. Päällimmäinen kerros estää tuulen ja kosteuden vaikutukset. Se ei päästä kosteutta sateella sisään mutta pitää myös lämmön tallessa. On kuitenkin tärkeää, että ulommainen kerros hengittää.