Siirry suoraan sisältöön

Osta nyt ja nouda ostoksesi myymälästä kahden tunnin sisällä, ilman toimituskuluja!

Lue miten Prisma.fi-myymälänouto toimii
artikkeli-avantouinti

Uskalla avantoon – vinkkejä suosittuun talviuintiin

Mistä kertoo se, että uintitarvikkeiden myynti kasvoi Prismassa yhtäkkiä rytinällä keskellä talvea? No tietenkin siitä, että suomalaiset ovat innostuneet talviuinnista. Kaupasta haetaan nyt uima-asuja sekä erilaisia uima-asusteita ja tarvikkeita, esimerkiksi uimajalkineita, uimasukkia ja uimakäsineitä jatkuvasti enemmän. 

Avantouinnista on tullut hittilaji. - Yhä useampi selvästi haluaa kokeilla avannossa pulahtamista ja etsii nyt siihen varusteita, sanoo Prisma-ketjun sportin myyntipäällikkö Anu Keskinen. 

Yksi syy talviuinnin suosioon on lajin helppo aloittaminen. Kynnys on matala, kun varusteita ei tarvita paljon.  

- Hyvänä perussettinä toimivat uimapuku, -tossut ja -käsineet sekä pään suojaksi päähine. Neopreeniset uimatossut soveltuvat hyvin avantouintiin materiaalin lämmönkestävyyden ja pitävän kumipohjan vuoksi. Ne ovat myös monikäyttöiset, sillä niitä voi lisäksi käyttää vaikkapa uimahalleissa, rannoilla ja vesiurheilussa, Keskinen muistuttaa. 

Neopreenista valmistetut avantohanskat pitävät kädet lämpöisinä kastuessaankin. Talviuimarin on muistettava, että kämmenpinnan on hyvä olla liukumatonta materiaalia, jotta sillä saa hyvän otteen uimaportaiden kaiteista vedestä noustessa. 

Tutustu uima-asusteiden ja -tarvikkeiden valikoimaan 

Näin pidät uima-asun kunnossa

Voisi kuvitella pitkien ja peittävien uima-asujen olevan kylmässä ilmassa liikkuvien avantouimarien suosiossa. Näin ei kuitenkaan ole. Avantouinnissa suositaan yleensä tavallista naisten uimapukua tai jopa kaksiosaista bikinivaihtoehtoa, sillä mitä pienempi uikkari on päällä, sitä vähemmän on kylmää kangasta ympärillä avannosta noustessa. Miehet suosivat avantouinnissa yleensä perinteisiä uimahousuja

Vaikka kesällä uima-asun kulumiseen vaikuttaa muun muassa aurinkorasvojen käyttö sekä suora altistuminen auringonvalolle, myös talviuimarin kannattaa pitää asustaan hyvin huolta. Talviuinnissa uimapukujen hoidossa tulee huomioida erityisesti pesu jokaisen käyttökerran jälkeen, varsinkin jos on saunottu uima-asu päällä. Muilta osin hoito on samanlaista kuin kesällä eli uinnin jälkeen uimapuku tulee huuhtoa huolella ja pestä miedolla pesuaineella. Prisman sportin myyntipäällikkö Anu Keskisen mukaan kannattaa pitää mielessä se, että merivesi saattaa myös aiheuttaa muutoksia uimapuvun väriin. 

Lue lisää: Näin pidät uimapuvun hyvässä kunnossa 

Kuinka usein avantoon?  

Avantouinti tuo monia terveyshyötyjä, jotka motivoivat kokeilemaan ainutlaatuista talviharrastusta. Altistuminen kylmälle vahvistaa immuunijärjestelmää, parantaa verenkiertoa ja tehostaa aineenvaihduntaa. Säännöllinen avantouinti voi myös auttaa lievittämään stressiä ja parantamaan unenlaatua. Ja mikä parasta, jokaisen uintikerran jälkeen kiität itseäsi rohkeudesta ja onnistumisesta. 

Avantouinnin harrastajat kertovatkin harrastuksen tuovan myönteistä vaikutusta mielialaan ja antavan energiaa arkeen. Kylmä vesi vaikuttaa myös ihon kuntoon parantaen pintaverenkiertoa ja edistäen ihon hyvinvointia.  

Kun aloitat avantouinnin, tärkeintä on ottaa ensimmäiset askeleet rauhallisesti ja nauttia ainutlaatuisesta kokemuksesta. Talviuintiin kannattaa myös valmistautua henkisesti ottamalla rauhallisesti ja kuunnellen omaa kehoa. 

Kuinka usein avantoon voi mennä? Kylmään veteen voit pulahtaa vaikka päivittäin. On todettu, että kun avannossa käy säännöllisesti, esimerkiksi muutaman kerran viikossa, terveysvaikutukset tulevat parhaiten esiin. Avannossa käyminen sopii perusterveille aikuisille, mutta jos sinulla on kuumetta tai flunssaa, pitää avanto jättää väliin. Sydän- ja verisuonisairauksia sairastavien on hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa ennen avantoharrastuksen aloittamista. 

Ensimmäinen askel avantouinnin maailmaan on varusteiden hankkiminen. Tarvitset uimapuvun tai uimahousut, uimalakin tai pipon, uimahanskat ja tossut. Kun varusteet ovat kunnossa, voit etsiä sopivaa avantopaikkaa, joita on talviuimareille Suomessa runsaasti tarjolla. 

Kun astut ensimmäistä kertaa avannon kylmään veteen, voit tuntea olon jännittyneeksi ja epävarmaksi. Samalla koet pian ainutlaatuista virkistystä ja voit nauttia talven kauneudesta vedessä. Avantouinti on elämys, joka avaa oven uusiin ulottuvuuksiin ja voi muuttaa käsityksesi talvesta ja kylmyydestä. Kannattaa kokeilla! 

Tee avantouinnista mukava kokemus näillä varusteilla  

Matka pukuhuoneesta avantoon ja takaisin on viileä. Ota mukaan lämmin kylpytakki.

Kietoudu uinnin jälkeen tarpeeksi suureen pyyhkeeseen. 

Ota uintireissulle mukaan hyvät eväät ja tietysti kuumaa kaakaota termos-pullossa. 

 

Pysy lämpimänä uinnin jälkeen. Jalkaan Kuomat ja ylle pitkä takki.

 

Vinkki: Mistä koukuttavassa kylmäuinnissa on kyse ja mitä sen terveyshyödyistä tiedetään? Millainen on hyvä ja turvallinen talviuintipaikka? Miten lajin konkarit evästävät aloittelijoita? Ja miten on: saako saunaan mennä vielä viimeisen avantopulahduksen jälkeen? Kulttuurituottaja Lisa Leinonen on harrastanut kylmäuintia yli 20 vuoden ajan päivittäin. Tutustu hänen kirjoittamaansa kirjaan Talviuinti – Terveyttä ja hyvää oloa luonnonvesistä.