Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-kapselivaatekaappi

Kuvan tuote: B.young naisten bleiseri Rizetta

Kapselivaatekaapin avulla yhdistelet helposti monenlaisia kokonaisuuksia  

Oletko kuullut kapselivaatekaapista tai törmännyt sosiaalisessa mediassa uuteen 333-haasteeseen? Miten ne liittyvät yhteen? Otimme selvää. 

Numerosarja 333 kertoo siitä, miten melko pienellä vaatevarastolla saat aikaan todella monta erilaista asukokonaisuutta. Kun sinulla on vaikkapa kolme yläosaa, kolme alaosaa ja kolmet kengät, helpon laskutoimituksen perusteella voit kätevästi ottaa käyttöön jopa 27 asuyhdistelmää.  

Ideana on valittujen suosikkivaatteiden pienen määrän oikea yhdisteleminen. Samaan perustuu myös termi kapselivaatekaappi. 

Kapselivaatekaappi on vaatekokoelma, joka koostuu suppeasta, huolella valikoidusta joukosta vaatteita, jotka ovat helposti yhdisteltävissä keskenään. Tavoitteena on omistaa vain laadukkaita ja monikäyttöisiä vaatteita, jotka sopivat omaan tyyliin ja tarpeisiin. Kapselivaatekaapin avulla voit siis vähentää vaatevarastosi määrää ja siten myös kulutusta. Se on siten myös vastuullinen valinta. 

Selaa naisten vaatteita

Selaa miesten vaatteita

Panosta laadukkaisiin materiaaleihin, älä määrään

Miten kapselivaatekaappi sitten kannattaa rakentaa esimerkiksi eri vuodenajoille? 

Eri sesongit ja säätilat otetaan huomioon valitsemalla vaatteita, jotka sopivat kyseiseen vuodenaikaan. Esimerkiksi talveen voi valita lämpimiä neuleita, toppatakkia ja paksumpia housuja, kun taas kesää varten voit varata kevyempiä materiaaleja, kuten puuvillaa ja pellavaa sekä ilmavia mekkoja ja shortseja.

Kapselivaatekaapissa suositaankin yleensä laadukkaita materiaaleja, kuten puuvillaa, pellavaa, villaa ja silkkiä, jotka kestävät aikaa ja useita pesukertoja. Kun vaatteita on vähemmän, voit hyvällä syyllä panostaa laatuun ja kestävyyteen – ja tietysti vaatteiden hyvään hoitoon.

Väreissä suositaan yleensä neutraaleja sävyjä, kuten mustaa, valkoista, harmaata, beigeä ja laivastonsinistä. Niitä voit helposti yhdistellä keskenään ja ne sopivat erilaisiin tilaisuuksiin. Ja kun pohja on luotu yksivärisillä vaatteilla ja perussävyillä, voit helposti tuoda mukaan kirkkaamman värin, värikkään kuosin tai muun pienen huomion herättäjän.

Mieti tarkkaan trendivaatteiden hankintaa

Onko sitten jotain, mitä pitää välttää, kun kapselivaatekaappia ryhtyy kokoamaan? Ainakin kannattaa välttää liiallista määrää trendivaatteita tai pukineita, jotka eivät oletettavasti sovi omaan tyyliin tai tarpeisiin. Myös huonolaatuisia ja epämukavia vaatteita kannattaa välttää, sillä ne eivät lopulta kestä pitkäaikaista käyttöä.

Kapselivaatekaappi ei ole vain naisten juttu, miehillä periaatteet ovat samat kuin naisilla. Tärkeää on valita laadukkaita ja monikäyttöisiä miesten vaatteita, jotka sopivat omaan tyyliin ja tarpeisiin. Kapselivaatekaappiin voi mies ottaa mukaan tyylikkäitä kauluspaitoja, hyvin istuvia housuja, laadukkaita takkeja ja käytännöllisiä kenkiä. Myös miehen kapselivaatekaapissa suositaan yleensä neutraaleja värejä ja korkealaatuisia kestäviä materiaaleja.

Kapselivaatekaapin neljä faktaa

  1. Perusvaatteiden yhdisteltävyydessä tärkeä asia on vastuullisuusnäkökulma. Kun käytät samoja tuotteita pidempään ja yhdistelet niitä eri tavalla, sinulla on aina uusia mahdollisuuksia.  Mukaan voi sitten tuoda esimerkiksi kauden uuden värin.

  2. Toinen kapselivaatekaapin etu on hinta. Ei ole järkevää ostaa jatkuvasti uusia vaatteita, mutta pienillä palasilla täydentäen selviät kohtuullisella budjetilla ja näytät aina ajankohtaiselta.

  3. Kapselivaatekaapin osat toimivat eri vuodenaikoina. Trendinä on, että sesonkien vaikutus vähenee ja tuotteita ostetaan ympärivuotiseen käyttöön. Niitä sitten täydennetään esimerkiksi lämpöisemmillä osilla ja vaikkapa pitkällä toppatakilla. Katukuvasta vähenevät paksut talvihousut, kun ulos voidaan lähteä tavallisissa housuissa, ja alle on lisätty merinovillaa pitämään kulkijan lämpimänä.

  4. Kun kapselivaatekaappiin hankkii harkittuja tuotteita, niihin voidaan panostaa enemmän. Halvimman t-paidan sijaan mietitään riittävän hyvää laatua, materiaalin tuntumaa ja vastuullista valmistusta.

Lue myös: Housut ovat vaatekaapin perusta – Prismassa riittää suorahousuvalikoimaa

Kokeile materiaalien uusia yhdistelmiä

Tutustu muodin uusiin materiaaleihin rohkeasti ja valitse myös vastuullisesti tuotettuja ostoksia. Esimerkiksi Prisman oman tuonnin tuotteissa vastuullisuus on perusoletus.

Yksi mielenkiintoinen materiaali on merinovilla, joka on suosittu vuodesta toiseen aluskerrastoissa, varsinaisissa hittituotteissa. Samaa materiaalia on nyt myös tyylikkäissä naisten pooloissa ja upeaa laadukasta villaa on myös muissa neuleissa. Juuri neuleissa laatu vaikuttaa lämmittävyyteen ja kestävyyteen.

Saatavilla on myös tuotteita, joissa yhdistellään puolet merinovillaa ja puolet puuvillaa: housuja, takkeja, paitoja tai tunikoita.

Prisman muodin valikoimassa on myös paljon tuotteita, joissa on käytetty jatkuvasti suosiotaan kasvattavaa tyylikästä ja luonnollista pellavaa tai sitten ECOVERO-viskoosikuitua. LENZING™ ECOVERO™ -viskoosikuidut ovat peräisin kestävästi hoidetuista ja sertifioiduista puu- ja selluloosaraaka-aineista, ja niille on myönnetty EU:n ympäristömerkki. Näiden kuitujen tuotannon päästöt ja vedenkulutus ovat jopa 50 prosenttia pienemmät kuin perinteisessä viskoosinvalmistuksessa.

Tutustu Prisman naisten vaatteiden valikoimaan

Tutustu Prisman miesten vaatteiden valikoimaan