Siirry suoraan sisältöön
promoimage-artikkeli-repun-valinta

Nyt hankitaan uusi koulureppu – mutta millainen?

Millainen on hyvä koulureppu? Tärkeää on, että se on koululaiselle sopivan kokoinen ja sen hihnat on hyvin säädetty. Jos reppu on selässä vinossa, liian kireällä tai vaikkapa liian alhaalla, saattaa seurauksena olla päänsärkyä ja ryhti kehittyy huonoksi. 

Kun lapsi aloittaa koulun tai uuden kouluvuoden, on koulureppu tärkeä hankinta. Koululaisella itsellään on eskarista tai ekaluokkalaisesta lähtien vahvat mielipiteet repun tyylistä ja kuvioista. Sekä värejä että kuoseja riittää, mutta selkäreppua hankkiessa on hyvä kiinnittää yhdessä huomiota moneen ominaisuuteen. Ulkonäkö ei voi olla ainoa hankintaperuste. 

Lapselle hyvässä repussa on tukeva selkäosa. Sen pehmusteet suojaavat selkää ja sen lihaksia. Ne on myös muotoiltu niin, että paino on tasainen selän eri osille. Hyvä reppu on myös suunniteltu niin, että selässä ilma kiertää ja ei tule turhaa hikoilua. 

Repulla on itsessään painoa yleensä kohtalaisen vähän, mutta sen sisältö tuo sitä joskus liikaa. Nyrkkisääntö on, että reppu ja sen sisältö saavat painaa vain 15 prosenttia lapsen painoon verrattuna. Jos lapsi siis painaa 30 kiloa, ei selässä pidä kantaa yli viiden kilon reppua. On hyvä, ettei pienelle ekaluokkalaiselle tai eskarilaiselle osteta liian isoa reppua painon ja istuvuuden vuoksi. 

Olkahihnat tasaavat repun painoa. Ne eivät saa olla liian kapeat eivätkä toisaalta liian leveätkään, jotta ne eivät hierrä rintakehää tai niskaa eivätkä haittaa vaikkapa pyöräillessä. Hihnojen hyvin muotoillut pehmikkeet ovat tärkeä ominaisuus. 

Kun reppua ahkerasti käytetään, on aikuisen hyvä välillä katsoa, että reppu istuu hyvin selässä ja säädöt ovat kunnossa. Myös lapsi voi opetella säätämään repun hihnoja itse. On tärkeää, että reppua pidetään selässä molemmilla hihnoilla tasapainon säilymisen ja ryhdin ylläpitämisen vuoksi. 

Vinkki: Fjällrävenin Kånken-reppu on kestosuosikki vähän vanhemmalle lapselle. Voit hankkia reppuun myös neppareilla ja klipsillä kiinnitettävät pehmusteet olkahihnoihin. 

 

Repun tärkeitä ominaisuuksia

  • Koska koululainen liikkuu monenlaisessa säässä, kunnollinen koulureppu kestää sadetta ja myös sen vetoketjut ovat laadukkaita ja vedenpitäviä. 

  • On hyvä, että repun pohja on kova ja tasainen, etteivät kirjat ja muut tavarat aiheuta pohjalle pussimaista muotoa, joka haittaa painopisteen pysymistä. 

  • Repussa voi olla pari taskua tai erillistä lokeroa pienille tavaroille. On kätevää, jos sisäpuolella on tasku, jossa voi pitää vaikkapa avaimia. 

  • Isomman koululaisen repussa voi olla etupuolella lantio- tai rintavyö, jonka avulla painavampi reppu pysyy hyvin paikoillaan.

Tutustu reppujen valikoimaan