Siirry suoraan sisältöön

Osta nyt ja nouda ostoksesi myymälästä kahden tunnin sisällä, ilman toimituskuluja!

Lue miten Prisma.fi-myymälänouto toimii
artikkeli-puhelimen-valinta

Miten valita uusi puhelin – vinkit myös lapsen ja seniorin puhelimen valintaan

Älypuhelimen hankkiminen voi olla haasteellista, kun vaihtoehtoja on lukuisia ja teknologia kehittyy kovaa vauhtia. Jotta uusi kännykkä vastaisi parhaiten omiin tarpeisiisi, on tärkeää ottaa huomioon useita avainasioita. Keräsimme vinkkejä, jotka auttavat sinua tekemään viisaan päätöksen.

Tee listaus itsellesi tärkeistä ominaisuuksista

Mieti ennen ostopäätöstä, mihin tarvitset puhelinta päivittäisessä elämässäsi. Onko sinulle tärkeää laadukas kamera, suuri näyttö pelaamista tai videoita varten, puhelimen kestävyys vai ehkä pitkäkestoinen akku? Listaa itsellesi tärkeät ominaisuudet, jotta voit rajata vaihtoehtoja tehokkaasti ja löytää juuri sinulle sopivan älypuhelimen

Vinkki: Haetko puhelimelta iskunkestävyyttä? Sitä on tarjolla esimerkiksi Samsung Galaxy XCover 5 –puhelimessa, joka on kestävä puhelin niille, jotka kaipaavat kovassa menossa pärjäävää puhelinta. Se kestää iskuja, vettä, pölyä ja likaa.

Ota huomioon puhelinmallin käyttöikä

Pohdi, kuinka pitkään haluat käyttää uutta puhelintasi ennen kuin hankit taas seuraavan. Uudemmat mallit saavat yleensä pidempään ohjelmistotukea ja pysyvät ajan tasalla pidempään. Tutustu mahdollisiin tuleviin päivityksiin ja varmista, että uusi puhelimesi palvelee pitkään. Silloin puhelimen ostaminen on kestävä valinta. 

Myös käytetyn puhelimen mallin ostaminen voi olla hyvä valinta. Varmista silloin, että laite on asiantuntevasti tehdashuollettu.

Älä ole ennakkoluuloinen

Onko mielessä Apple iPhone, Samsung, Honor vai Nokia? Erilaisilla valmistajilla ja malleilla on omat vahvuutensa. Älä sulje pois vaihtoehtoja ennakkoluulojen perusteella. Kokeile avoimin mielin eri merkkejä ja malleja, jotta löydät juuri sinulle sopivan vaihtoehdon. 

Pohdi puhelimen käyttöympäristöä ja -tapoja

Onko aktiivisessa käytössä liikkeellä ollessasi vai lähinnä kotona? Pohdi, tarvitsetko erityistä kestävyyttä, esimerkiksi veden- ja pölynkestävyyttä. Jos olet aktiivinen ulkoilija, kestävämpi malli saattaa olla parempi valinta. Käyttötarkoitus vaikuttaa puhelimen kestävyyden lisäksi myös esimerkiksi näytön kokoon ja puhelimen painoon. 

Harkitse budjettiasi tarkasti

Vaikka älypuhelinten hintahaitari on laaja, on tärkeää pitää mielessä oma budjetti. Kaikkein kalleimmat mallit eivät välttämättä tarjoa merkittävästi enemmän hyötyjä peruskäyttäjälle. Vertaile eri hintaluokkien puhelimia ja valitse sellainen, joka tarjoaa parhaan vastineen rahoillesi. 

Puhelimen käyttöjärjestelmä

Valtaosa älypuhelimista toimii joko Android- tai iOS-käyttöjärjestelmällä. Kumpi sopii sinulle paremmin? Androidia käyttävät useat eri laitevalmistajat ja tarjoaa laajemman sovellustarjonnan ja suuremman muokattavuuden. Applen iOS taas on suljetumpi mutta monien mielestä helppokäyttöisempi. Mieti, kumman käyttöjärjestelmän kanssa olet enemmän sinut. Käyttöjärjestelmä voi myös vaikuttaa siihen, miten saat hyödynnettyä puhelimesi toimintoja. 

Myös yhdistäminen muihin laitteisiin on hyvä ottaa huomioon. Jos sinulla esimerkiksi on Applen kannettava tietokone, iPhone on sen kanssa sujuva väline.

Tallennustila ja muistikorttipaikka

Jos otat paljon valokuvia ja videoita tai lataat runsaasti sovelluksia, kannattaa varmistaa puhelimen tallennustila. Monet nykyaikaisista puhelimista mahdollistavat myös muistikortin käytön, mikä voi olla kätevä lisätilan lähde. Katso, voiko puhelimen tallennustilaa laajentaa muistikortilla vai onko se kiinteä. 

Lue myös: Älypuhelinten hyödylliset lisätarvikkeet 

Lue arvosteluja ja vertaile eri malleja

Ennen päätöksentekoa kannattaa lukea netistä arvosteluja eri puhelinmalleista. Käyttäjäkokemukset voivat antaa arvokasta tietoa siitä, mitä odottaa tietyltä laitteelta. Vertaile eri malleja keskenään ja tee päätös vasta perusteellisen harkinnan jälkeen. Muista, että yksittäiset mielipiteet voivat vaihdella, joten hae kokonaiskuvaa lukemalla useampia arvosteluja.

Vinkki: Kysy apua asiantuntevilta myyjiltä. Prisman henkilökunta auttaa sinua puhelimen valinnassa ja voit saada arvokasta apua päätöksenteossa. Rohkea kysyminen ja keskustelu myyjän kanssa voivat paljastaa uusia puolia eri puhelinmalleista. Valituissa Prismoissa on myös täyden palvelun puhelinpiste, jossa asiantuntijat auttavat laitteiden ja varusteiden valinnassa sekä erilaisissa asennuksissa.

Miten valita puhelin lapselle tai koululaiselle?

Valitse lapselle puhelin, joka on kestävä ja sietää pientä kolhimista. Lasten puhelimet ovat alttiita pudotuksille ja kolhuille, joten kestävä rakenne on tärkeä. Onneksi tämän päivän älypuhelimet ovat vahvoja sekä iskunkestäviä että vedenkestäviä. On kuitenkin hyvä hankkia puhelimelle kunnon suojakuori sekä näytön suojakalvo tai panssarilasi

Yksinkertainen käyttöliittymä ja isot painikkeet tekevät puhelimen käytöstä helppoa lapselle. Tärkeintä on, että oleelliset toiminnot eli puhelut ja viestit ovat helposti käytettävissä. 

Älypuhelimiin saa sovelluksia, joiden avulla vanhemmat voivat seurata lapsen sijaintia ja rajoittaa sovellusten tai netin käyttöä. Ne auttavat vanhempia pitämään hyvää huolta lapsistaan. 

Varmista, että lapsen puhelimessa on kestävä akku. On oleellisen tärkeää, ettei akku lopu kesken koulupäivän ja puhelin sammu juuri, kun sitä eniten tarvitaan. Siksi kannattaa myös miettiä, onko vanhempien loppuun käytetty vanha puhelin sittenkään hyvä valinta lapsen puhelimeksi. 

Lapsille ja nuorille puhelin on ennen kaikkea viihdelaite. Sen vuoksi iso näyttö, hyvät yhteydet ja helppo käsiteltävyys ovat tärkeitä pelaamisen ja videoiden katselun mahdollistajia. 

Ranteessa pidettävä kellopuhelin voi olla erinomainen valinta lapselle tai koululaiselle ensipuhelimeksi. Niillä voi pitää yhteyttä puheluilla sekä viesteillä ja laitteessa on myös kamera. Kellopuhelimen ominaisuuksissa oleellinen on vanhempien sovellus, jolla lapsen liikkeistä voidaan olla ajan tasalla. 

Tutustu lasten kellopuhelimiin

Puhelin seniorille – simpukkapuhelin vai älypuhelin?

Puhelimen valitseminen seniorille vaatii erityistä huomioita, sillä käyttäjillä saattaa olla erilaisia tarpeita ja vaatimuksia puhelimen käytölle. Yksinkertainen peruspuhelin tai simpukkapuhelin on usein kätevin käyttää selkeiden näppäinten ansiosta. Mutta yhä enemmän vanhemmat ihmiset toivovat puhelimelta myös monipuolisia ominaisuuksia ja sovelluksia yhteydenpitoon. Siksi helppokäyttöistä älypuhelinta ei pidä unohtaa laitetta valittaessa. 

On tärkeää, että puhelimessa helppo päästä perustoimintoihin, kuten puheluihin ja viesteihin. Siksi on hyvä varmistaa, että puhelin on helppokäyttöinen ja käyttöliittymä on selkeä. Isot ja helposti nähtävät näppäimet sekä selkeät valikot ovat tärkeitä. Monet puhelimet tarjoavat myös mahdollisuuden säätää tekstikokoa ja kuvakkeita. 

Varmista, että puhelimessa on selkeä ja kuuluva soittoääni ja mahdollisesti myös voimakkaasti värisevä hälytys. Jotkut peruspuhelimet ovat myös yhteensopivia kuulolaitteen kanssa. 

Hyvä ominaisuus senioripuhelimessa on hätäpainike tai muu helppo tapa soittaa hätänumeroon. Turvatoiminto voi myös lähettää valituille läheisille viestin ja omistajan sijainnin.  

Peruspuhelimen akku kestää yleensä pitkään ja on helppo ladata. Usein vanhemmat käyttäjät eivät halua huolehtia jatkuvasta lataamisesta, joten hyvä akunkesto onkin tärkeä ominaisuus. 

Jos näkö tai huomiokyky heikkenee, ovat suuri näyttö ja selkeät kuvaratkaisut näkemistä ja tekstin lukemista helpottava asia. Valitse siis puhelin, jonka näyttö on riittävän suuri ja jossa on mahdollisuus säätää valoisuutta.

Tutustu peruspuhelinten valikoimaan 

Vinkki: Turvaa puhelimesi myös hyvillä ja laadukkailla tarvikkeilla, esimerkiksi panssarilasilla ja suojakuorilla. Kaikki puhelintarvikkeet löydät Prisman laajasta valikoimasta.