Siirry suoraan sisältöön
Prisma logo
artikkeli-polynimurit

Kuvan tuote: Bosch ladattava pölynimuri Move Lithium 16V Max

Imuroi itse tai anna robotin hoitaa

Imuri on joka kodin tärkeä väline, mutta millainen imuri on juuri sinulle sopivin? Kun perheessä on pieniä lapsia tai lemmikkejä, on tehokas ja helposti käytettävä imuri paikallaan. Mistä on hyvä imuri tehty ja koska kannattaa hankkia varsi-imuri tai jopa robotti-imuri? 

Tavallisella perusimurilla on painoa viidestä kymmeneen kiloon. Paino kannattaakin ottaa huomioon, jos laitetta liikutellaan kerroksesta toiseen ja kun sitä nostetaan siivouskomeroon. Myös kahvan muotoilulla on väliä: on paljon miellyttävämpää siivota, kun imuria on helppo ja mukava ohjata. 

Imuria hankkiessa on hyvä varmistaa, että siihen sopivia pölypusseja löytyy helposti. Kiinnitä valitessasi huomiota imurin putkiin ja kiinnityksiin. Metalli kestää aina muovia pitempään, sillä se ei kulu käytössä. Laadukkaassa imurissa liitokset eivät löysty vuosienkaan käytön jälkeen. Kun imurin putken pituutta voi säätää teleskooppimaisesti, on ulottuvuus aina tilanteeseen sopiva. 

Laitteiden sähköjohdon pituus vaihtelee. Saat hyvän toimintasäteen, kun johdolla on pituutta kymmenen metriä. Huomioi, että johtoa ei kannata vetää loppuun asti, että kiinnitys pysyy kunnossa pitkään. 

Laadukkaan imurin pyörät kulkevat nitisemättä ja naarmuttamatta. Ja kun imurin pyörät on hyvin vakautettu, laite ei kaadu helposti kynnyksiä ylitettäessä. 

Suodattimet ja suulakkeet

Imurin suodattimet ovat joko mikro- tai Hepa-mallisia. Ne pitävät huolen siitä, että pieniäkään mikrohiukkasia ei pääse takaisin huoneen ilmaan ja hengitystä haittaamaan. Jos perheessä on allergisia, on Hepa-suodattimella varustettu imuri paras vaihtoehto. Hepa-suodattimen luku kertoo sen suodattavuuden tehosta, ja suurin luku on tehokkain. Suodattimen voi joko pestä tai vaihtaa.

Laadukas suulake eli imurin lattiaan osuva osa ulottuu huoneen kulmiin ja seinien vieruksiin sekä myös listoihin. Se imaisee mukaansa roskat ja ulottuu mataliinkin paikkoihin. Imurin mukana tulee tavallisen suulakkeen lisäksi myös vaihdettavia suulakkeita.   

  • Tekstiilisuulake esimerkiksi sohvan ja verhojen imurointiin. 

  • Harjasuulake epätasaisille pinnoille, kohteina esimerkiksi kirjahylly, johdot ja näppäimistöt.  

  • Parkettisuulake aroille pinnoille. Sen harjakset pitävät huolen, että imurointi ei aiheuta naarmuja. 

  • Kiillotussuulakkeen mikrokuituliinat sekä puhdistavat että kiillottavat. Ne voi pestä imuroinnin jälkeen koneessa. 

  • Turbosuulake on kätevä apu kodeissa, joissa on lemmikkejä. Sen avulla saa irti karvat ja hiukset. Koska suulakkeen harjakset toimivat imuteholla, pitää myös imurissa olla reilusti voimaa.

Vinkki: Pölypussiton imuri pysyy tehokkaana kauan, sillä laitteen koneiston ei tarvitse kuljettaa ilmaa pussin tiiviin materiaalin läpi. Sen säiliö on kuitenkin tyhjennettävä melko usein ja suodattimista on pidettävä hyvää huolta. Tutustu pölynimurien valikoimaan.

Varsi-imuri sopii pieneen kotiin tai mökille   

  • Käyttö on helppoa ilman johtoja. 

  • Riittävä imuteho. 

  • Ei vie paljon tilaa. 

  • Useimmat mallit helppo muuttaa rikkaimuriksi. 

  • Kiinnitä huomiota akun tehoon ja imurointiaikaan. 

Rikkaimuri on nopea apu

  • Kätevä silloin, kun et jaksa tai ehdi kaivaa pölynimuria esiin. 

  • Akkukäyttöisenä helppo liikutella vaikka autoon. 

  • Käyttöaika jopa 40 minuuttia. 

Robotti-imuri palvelee ahkerasti

Robotti-imuri tekee töitä silloin kun sinä et viitsi tai olet vaikkapa ostoksilla. Se osaa ylittää kynnykset ja menee rohkeasti myös mattojen päälle. Imuri oppii kotisi nurkat ja epätasaisetkin pinnat nopeasti. Mobiilisovelluksen avulla voit katsoa, missä kaikkialla laite on käynyt imuroimassa.

Imuri on muotoiltu fiksusti niin, että se puhdistaa myös kodin seinänvierustat ja nurkat tehokkaasti. Ja se pääsee myös huonekalujen alle.  

  • Imuroi lattiat ja matot itsekseen säätämäsi ohjelman mukaan. 

  • Voit ohjelmoida imurin tekemään töitä usein, joten pölyä ei ehdi kertymään lattialle. 

  • Laite määrittää kartan, jonka avulla se siivoaa tehokkaasti ja luotettavasti. 

  • Kulkee suoraan mutta kääntyy, kun edessä on este.  

  • Voi imuroida yhdellä latauksella useamman tunnin ja palaa sitten itse latautumaan. 

  • Imuteho riittävä kodin siivoukseen. 

Ota huomioon myös energiatehokkuus

Imurin energiatarrasta näet imurin energiatehokkuusluokan ja muut tärkeät luokitukset. A-luokka on aina asteikossa paras, G on heikoin.  

  1. Energiatehokkuusluokka 

  2. Suodatuskyky: paljonko huoneeseen palautuu pölyä imurin poistoilman mukana

  3. Pölynimukyky matolta 

  4. Vuotuinen energiankulutus (kWH/vuosi), kun 87 neliön tila imuroidaan 50 kertaa vuodessa

  5. Äänitaso desibeleinä

  6. Pölynimukyky kovalta pinnalta 

artikkeli-polynimurit-energiamerkinta

Lue myös: Kodin pikasiivous – katso niksit