Siirry suoraan sisältöön

Osta nyt ja nouda ostoksesi myymälästä kahden tunnin sisällä, ilman toimituskuluja!

Lue miten Prisma.fi-myymälänouto toimii
artikkeli-kevatsiivous

Kuvan tuote: Kärcher ikkunapesuri WV 6 Plus

Kodin kevätsiivous ja ikkunoiden pesu

Kevät tuo auringon valoa kotiin. Silloin tulee myös kevätsiivouksen aika: hoidellaan ainakin pölyt pois ja pestään ikkunat puhtaaksi. Myös matot puhdistetaan tarkemmin, jotta kevään raikkaudesta ja puhtaudesta voidaan nauttia täysillä. 

Ikkunoiden pesu on tärkeä osa kevätsiivousta. Mutta yhtä paljon kannattaa kiinnittää huomiota myös vuodevaatteisiin. Pese tyynyt sekä peitot ja imuroi hyvin patjat. Harkitse myös uusien vuodevaatteiden hankkimista, sillä nekään eivät ole ikuisia. Vuodevaatteiden seurassa vietät melko suuren osan elämästäsi, joten niihin kannattaa panostaa. 

Ikkunaverhoihin kertyy pölyä. Osan niistä voi pestä, mutta usein pölyjen pudistelu tai varovainen imurointi riittää. Käytä imurissa pienintä mahdollista imutehoa sekä harjallista suulaketta tai tekstiilisuulaketta. 

Samalla on hyvä imuroida tai muuten poistaa pölyt kaappien päältä, valaisimista ja muista korkeista paikoista, jotka eivät jatkuvasti osu silmiin viikkosiivouksen aikana. Erityisesti keittiön kaappien päällä oleva rasvapöly kannattaa hoidella pois ajoissa, jotta se ei jämähdä kiinni pitkäksi aikaa. 

Lue myös: Kevät on hyvää aikaa vuodevaatteiden uusimiseen 

Vinkki: Robotti-imurilla kevennät siivoustaakkaa vuoden ympäri ja vaikka joka päivä tarpeen mukaan. Tutustu Prisman robotti-imureiden laajaan valikoimaan.

Kevätsiivousta kerrostaloasunnossa  

Kaikkea ei tarvitse tehdä, mutta näistä voit aloittaa. 

 • Ikkunoiden pesu: aloita ikkunoiden pesu sisäpuolelta. Saat pian valoa tulvimaan sisään kirkkaasti.

 • Pölyjen pyyhkiminen: puhdista huolellisesti kaikki pinnat, esimerkiksi hyllyt, pöydät ja lipastot, jotta talven aikana kertynyt pöly saadaan hoidettua pois.

 • Mattojen ja verhojen puhdistaminen: pese tai imuroi matot ja verhot.

 • Kaappien ja vaatehuoneen järjestäminen: käy läpi kaapit ja laatikot. Vie tarpeettomat tavarat vaikkapa kirpputorille ja järjestele loput hyvään ojennukseen.

 • Kylpyhuoneen ja keittiön puhdistus: pese kaapit, hyllyt ja kodinkoneiden pinnat huolellisesti. Poista kalkkisaostumat ja desinfioi pinnat. Puhdista myös lattiakaivot. 

Kevätsiivousta omakotitalossa

Omakotitalossa, rivitalossa ja mökillä on kodin perussiivouksen lisäksi erityisiä kevätsiivouksen kohteita.  

 • Aloita kevätsiivous ulkoa. Puhdista piha-alueet lehdistä, roskista ja talven aikana kertyneestä liasta. Pian on myös pihakasvien kuntoon laittamisen aika.

 • Puhdista terassit, patiot ja parvekkeet roskista ja liasta. Tarvittaessa pese tai maalaa pinta uudelleen.

 • Puhdista räystäistä ja ränneistä syksyn lehdet. Varmista samalla, että katolla on kaikki kunnossa.

 • Käy läpi varastot ja autotalli. Poista tarpeettomat tavarat ja järjestä loput tehokkaasti.  

Lue myös: Sesongin hetkiä pihassa ja puutarhassa 

Näin onnistut ikkunanpesussa

Ikkunanpesu on kevätsiivouksen tärkeimpiä vaiheita. Kun olet pessyt ikkunat, huomaat, että sehän olisi pitänyt tehdä jo kauan aikaisemmin. Niin hyvältä puhtaat ikkunat ja maisema niiden läpi nimittäin näyttävät. 

Hyvä hetki ikkunanpesuun on kevätpäivä, jolloin ei ole pakkasta mutta myöskään aurinko ei paista suoraan ikkunoihin. Silloin pesuaine ei kuivu liian nopeasti kiinni lasiin. Sateella ikkunanpesu on hankalaa, joten kannattaa odottaa poutapäivää. 

Tee ikkunanpesu näin:

 1. Aloita pesu sisäpuolen ikkunasta, sillä ulkopuolen ikkunat ovat likaisimpia.

 2. Kostuta lasi pesuaineella ja pese siivousliinalla. Vaihda vesi tarvittaessa.

 3. Poista pesuvesi lastaa käyttäen. Käytä joko vaaka- tai pystyvetoja. Kuivaa aina lasta rätillä ennen seuraavaa vetoa.

 4. Kuivaa seuraavaksi ikkunan nurkat ja reunat pyyhkimällä rätillä ja viimeistele ikkunanpesu pesemällä karmit. 

Tärkeimmät ikkunanpesuvälineet ovat kumilasta, siivousliina ja ikkunanpesuaine tai käsiastianpesuaine. 

 • Käytä erityistä ikkunanpesuainetta erittäin likaisille ikkunoille.

 • Korkeiden ikkunoiden pesussa kannattaa käyttää varrellisia pesimiä.

 • Lämmin vesi auttaa irrottamaan likaa tehokkaammin.

 • Vältä nukkaisuutta ja raitoja kuivaamalla ikkunalasi hyvin pesun jälkeen.

 • Käytä mieluiten ympäristöystävällisiä pesuaineita sekä konepestäviä siivousliinoja. Älä laita pesuainetta liikaa. Vesiämpäriin riittää reilu ruokalusikallinen vaikkapa astianpesuainetta. 

Vinkki: Kokeile ikkunanpesuria, joka tarjoaa nopean ja tehokkaan tavan pestä ikkunat ilman valuvaa vettä. Nykyaikaiset ikkunanpesurit takaavat puhtaan lopputuloksen vaivatta. 

Lue myös: Kodin pikasiivous – katso niksit 

Höyrypesuri puhdistaa tehokkaasti

Imuria muistuttavasta höyrypesurista tai -puhdistimesta on hyötyä, kun siivoat kylpyhuonetta tai peset ikkunoita. Sillä paikat tulevat puhtaaksi höyryllä ilman pesuaineita.  

Höyryllä saat tehokkaasti irti lian, vaikka se olisi todella pinttynyttä. Höyry myös tappaa bakteereja ja desinfioi ilman kemikaaleja. Ja kun rätin kanssa on hankala ulottua nurkkiin ja kapeisiin väleihin, tulee höyry apuun ja menee pieniinkin rakosiin.   

Voit pestä höyrypuhdistimella kuumuutta ja kosteutta kestäviä pintoja. Sellaisia ovat esimerkiksi kylpyhuoneen suihkutilat ja kalusteet, keittiössä pesualtaat, liesitasot ja rosteripinnat sekä kodin ikkunat ja peilit. Parketteja ja laminaatteja tavallisella höyrypesurilla ei voi pestä.   

Höyrypuhdistimia saa myös kätevinä kädessä pidettävinä malleina. Helppokäyttöinen ja kevyempi on myös varsi-imurin mallinen höyrymoppi.  

Yksi höyrypesurin eduista on se, että et tarvitse pesuaineita, joten ympäristö hyötyy kemikaalikuormituksen ja pakkausjätteen jäädessä pois. Laitteen energiankulutus pysyy pienenä, sillä sähköä kuluu vain veden kiehuttamiseen.  

Näin höyrypesuri toimii:

Laitteen säiliöön valutetaan vettä, jonka se lämmittää kiehumispisteeseen. Suuttimesta tuleva höyry puhdistaa sitten pinnat. Laite muodostaa yhdestä vesilitrasta noin 1 700 litraa höyryä, joka riittää noin 20 minuutin käyttöön.  

Imurilla vai ilman?   

Imuroiva höyrypuhdistin pesee ja imee samalla kertaa. Silloin pinta jää puhtaaksi ja kuivaksi. Höyryimurilla voi puhdistaa myös mattoja ja sitä voi käyttää ilman höyryä tavalliseenkin imurointiin. Laite on perusmalleja hieman painavampi ja kalliimpi mutta paljon tehokkaampi.   

Kevyemmän perusmallin suuttimeen kiinnitetään puhdistusliina, jolla lika kerätään pois ja pinta kuivataan. 

Tutustu höyrypesureiden valikoimaan