Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-sulkapallo

Sulkapallo sopii kaikille

Tiesitkö, että sulkapallo on jalkapallon jälkeen toiseksi eniten harrastettu laji maailmassa? Suomessa lajin parissa viihtyy 200 000 ihmistä. Sulkapallon perässä voi liikkua haluamallaan vauhdilla, mutta parhaimmillaan peli on nopeaa ja todella hauskaa.  

Sulkapallon pelaaminen on helppo aloittaa. Jo aloittelija nimittäin saa pallon verkon yli ja voi opetella harjoitusten myötä lisää tekniikkaa. Juuri tekniikkaan kannattaa panostaa, jotta pelistä nauttii toden teolla. 

Parasta lajissa on se, että se sopii periaatteessa kaikille. Vaikka pelaajien taito- ja kuntotaso olisivat erilaiset, voi pelistä saada mielekästä. Kentälle voivat lähteä myös lapset pelaamaan vaikkapa vanhempien kanssa. Ja perinteisen mökkisulkapallon sijaan kannattaa rohkeasti varata vuoro sulkapallohallilta, sillä siellä tuuli ei haittaa ja olosuhteen ovat aina hyvät. 

Jos haluat lähteä harrastamaan innokkaammin, on tarjolla seuroja, joissa saa pelikavereita ja ennen kaikkea valmennusta. Sulkapalloseuroja on Suomessa noin sata, ja niihin voi lähteä mukaan monista erilaisista lähtötasoista.

Mistä sulkapallossa on kysymys?  

Sulkapalloa pelataan mailoilla, ja verkon molemmin puolin on yleensä yksi pelaaja. Nelinpelissä pelaajia on kaksi molemmilla puolilla. Palloa pelataan verkon yli yhdellä kosketuksella ja tavoitteena on saada se putoamaan vastustajan kentän rajojen sisään. 

Pelipallossa on nuppi, joka on valmistettu korkista ja päällystetty ohuella nahalla. Kilpailuissa ja vakavammassa harrastuksessa pallon nuppiin kiinnitetyt sulat ovat hanhen tai ankan sulkia. Harrastajat käyttävät kuitenkin yleensä sulkapalloja, joiden sulkaosa eli helma on muovia. 

Pelaaja saa aina pisteen, jos saa lyötyä sulkapallon vastustajan kentän rajojen sisäpuolelle tai jos vastustaja ei saa lyötyä palloa takaisin verkon yli. Pisteen saanut pelaaja jatkaa syöttämistä, kunnes vastustaja saa pisteen. Pelaaja voittaa erän, kun koossa on 21 pistettä tai tilanteessa 20–20 saadaan kahden pisteen ero. 

Syöttö tapahtuu alakautta lyömällä. Parilliset syötöt tehdään oikeasta ruudusta, parittomat vasemmasta. Ottelu päättyy, kun jompikumpi voittaa kaksi erää.

Sulkapalloon ei tarvita kalliita varusteita  

Pelaamiseen sulkapallon harrastaja tarvitsee mailan. Esimerkiksi Prisman verkkokaupassa mailojen hinta vaihtelee noin 12 euron ja 90 euron välillä. Kannattaa valita kevyt maila, jotta sitä olisi helppo liikutella ranteella. 

Sulkapallot ostetaan putkiloissa, joissa niitä on yleensä kuusi kappaletta. Niihin on merkitty pallon nopeus värillä: punainen on nopea, sininen on keskinopea ja vihreä hidas. Aloittelijan kannattaa aloittaa muovisilla sulkapalloilla, sillä ne kestävät pitempään. 

Tärkeä varuste sulkapallossa ovat hyvät sisäpelikengät. Niiden pitää olla vaaleapohjaiset sekä painoltaan kevyet ja niissä täytyy olla riittävästi pitoa sekä ohut pohja. 

Sulkapalloa pelataan sisähallissa, joten hyvä vaatetus pelaamiseen on t-paita ja shortsit. Lämmittelyyn voi käyttää mukavaa verryttelyasua.