Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-salibandy

Salibandyvarusteet  

Salibandy ja sähly ovat Suomen suosituimpia pallopelejä. Harrastajia on liikuntatutkimuksen mukaan 400 000. Harrastus on helppoa ja hauskaa. Välineistä tarvitaan maila, sisäpelikengät ja tietysti pallo. Miten maila valitaan ja mitä muita varusteita lajiin on tarjolla? 

Salibandyn suosio on kasvanut vuosi vuodelta eikä ihme, sillä mielenkiintoa ovat herättäneet sekä naisten että miesten maailmanmestaruudet. Virallistettuja lisenssipelaajia lajilla on Suomessa kymmeniä tuhansia, ja valtava määrä harrastajia monenlaisissa eri-ikäisten porukoissa. 

Satunnaiset harrastajat puhuvat usein sählystä, ja monella onkin kellarissa tai eteisen kaapissa sählymaila odottamassa pelejä. Sähly eroaa salibandystä niin, että siinä pelataan yleensä pieneen 60 sentin korkuiseen maaliin eikä pelissä ole erikseen maalivahtia. Salibandyssä maali on 115 senttiä korkea, ja maalivahdilla on päällään tarvittavat varusteet, muun muassa panssaripaita, polvisuojat ja maski. 

 

Millainen maila salibandyyn?  

Salibandymailat näyttävät samanlaisilta, mutta paljon niissä on kuitenkin eroja. Ne poikkeavat toisistaan lähinnä varren jäykkyyden ja lavan materiaalin osalta. Ja juuri ne asiat tekevät mailasta omanlaisensa ja pelaajalle sopivan. 

Pieniä eroja mailoihin syntyy myös varren muotoilusta. Osassa mailoista varsi on pyöreä putki, kun taas toisissa muotoilu on ovaalimainen. Myös varren suoruudessa on eroja. 

Kun mailalla jonkin aikaa pelaa, huomaa sen sopivuuden tositilanteissa. Mitään yksiselitteistä ohjetta sopivan välineen hankkimiselle ei voi antaa esimerkiksi pelaajan koon tai muun perusteella.  

Varren jäykkyydestä kerrotaan millimetreillä. Isompi luku kertoo, että varsi on joustavampi, ja pieni taas siitä, että varsi on jäykkä. Esimerkiksi taipuisalla 30–36 mm mailalla saa laukaukseen voimaa, ja sellaista suositellaan hyökkääville pelaajille mutta myös aloitteleville pelaajille ja nuorille. 

Keskijäykät mailat ovat millimetriluokassa 26–29. Puolustajille ja varsinkin aikuisille miehille sopivat sitten jäykät 23–25 mm mailat. 

Liian pitkällä mailalla on hankala pelata. Mailan oikean pituuden voi mitata seisten niin, että sen pituus on nyrkin verran navan yläpuolella. Mailoja on monen pituisia, mutta niitä voi myös itse lyhentää. Jos haluat lyhentää mailaa, ota pois oteteippi eli grippi sekä päässä oleva tuppi ja sahaa esimerkiksi rautasahalla. Kiinnitä sitten tuppi ja grippiteippi uuteen päähän. 

Käyrällä lavalla lähtee hyvä rannelaukaus  

Pelaat sitten left- tai right-puolella, mailoja ja irtolapoja löytyy. Lapojen vahvuusasteita on kolme eli pehmeä soft, välimuoto medium ja kova hard. Aloittelijan kannattaa yleensä valita alkuun pehmeä lapa, jolla saa peliin hyvin tuntuman. Kun kokemusta tulee lisää, laukaukset lähtevät hyvin kovasta lavasta. 

Lapa on valmiiksi hieman käyrä, mutta käyryyttä saa olla vain 30 millimetriä. Kun haluaa ampua hyviä rannelaukauksia, ne lähtevät hienosti käyrästä lavasta. Paremman otteen palloon myös rystypuolella saa suoremmalla lavalla.  

Käyryys on mailan lavassa valmiina, mutta sitä voi pelaaja itsekin muuttaa. Ennen käyristämistä lapa lämmitetään varovasti vaikkapa hiustenkuivaimella tai kuumassa vedessä. Kun oikea käyryys on saatu, lapa jäähdytetään kylmässä vedessä. 

Monissa mailoissa lapa on kourumainen, minkä ansiosta palloa on helpompi hallita. Kourumainen lapa vaatii kuitenkin myös paljon harjoittelua, jotta esimerkiksi syötöt onnistuvat hyvin. 

Näin valitset jalkineet salibandyyn  

Salibandya ja sählyä pelataan sisäpelikengillä. Niiden pitää istua hyvin jalkaan ja olla tukevat ja vaimennetut. Pohjan täytyy pitää hyvin.

Koska sisäpelikengän täytyy istua jalkaan, se voi olla kooltaan hieman tavallista lenkkaria pienempi. On tärkeää, että kengässä on kiertojäykkyyttä.

  • Kengän täytyy tuntua hyvältä pelatessa. Ulkonäkö on toissijainen asia. 

  • Valitse kenkä, jonka pohja pitää likaisellakin alustalla. Kumiseoksissa on eroja. 

  • Tukeva ja kiertojäykkä kenkä ei väänny, jos sitä kääntelee. Löysä kenkä ei tue jalkaa. 

  • Pelikentän lattia on kova. Kantapäässä ja päkiässä pitää siksi olla hyvä vaimennus. 

 

Mitä muuta tarvitaan?  

Mailan ja jalkineiden lisäksi peliin tarvitaan pallo, sisäpelivaatteet sekä suojalasit. 

Salibandypallossa on 26 reikää. Virallisissa peleissä käytetään punaisia tai valkoisia palloja, mutta sählyyn on tarjolla monia värejä ja useamman värin valmiita settejä. Palloja on muotoiltu niin, että niissä on samanlaisia kuoppia kuin golfpalloissa. Sillä saadaan lisää aerodynamiikkaa ja pomppiminen pienenee. 

Liigapeleissä pitää pelaajalla olla shortsit ja tietenkin joukkueen peliasu. Mutta sählyssä ei pukeutumiselle tietenkään ole rajoituksia. Hiki pelatessa yleensä kuitenkin tulee, joten kevyet ja hengittävät vaatteet ovat hyvät.  

Pelaajalle suositellaan kunnollisia suojalaseja. Junioreille ne ovat sarjapeleissä pakolliset. Hyvät lasit istuvat päähän eivätkä heilu. Niiden linssit eivät myöskään vääristä näkymää, ja linssien reiät estävät huurtumista. Valitse lasit, joissa on sekä EU:n CE-standardimerkintä että Kansainvälisen salibandyliiton IFF:n hyväksyntä.