Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-paljasjalkakengat

Paljasjalkakengät ovat täällä – näin valitset sopivat

Paljasjalkakengät ovat taipuisat ja kevyet jalkineet, joilla saa hyvän maatuntuman pinnalla kuin pinnalla. Kenkien suosio kasvaa, ja moni käyttäjä onkin siirtynyt niihin kokonaan ja käyttää niitä kesät talvet. 

Mistä paljasjalkakengissä on oikeastaan kyse? Kengissä on ohut ja tasainen pohja, mikä mahdollistaa tuntuman erilaisiin kävelyalustoihin. Se aktivoi jalkojen lihaksia. Kengät antavat jalan lihasten vahvistua, mutta pohja suojaa kuitenkin jalkaa teräviltä kiviltä, lasinpalasilta ja tikuilta. Pohja on huomattavasti perinteisiä malleja ohuempi ja taipuisampi. 

Kengissä on leveä varvasosa, minkä ansiosta varpaat levittäytyvät luonnollisesti toisin kuin perinteisissä kengissä, joissa varpaat joutuvat olemaan usein supussa. Paljasjalkakengissä ei ole tukia eikä välttämättä lainkaan iskunvaimennusominaisuuksia, mikä vahvistaa jalan omia lihaksia.  

Jalka tottuu paljasjalkakenkiin

Paljasjalkakengät sopivat periaatteessa kaikille ja kaiken ikäisille, mutta totuttelu kannattaa tehdä varovasti. Osa käyttäjistä laittaa jalkaansa paljasjalkakengät vain silloin tällöin, ja siitäkin on jalkojen lihaksille hyötyä. 

Jos jalkaterissä tai alaraajoissa on toiminnallista häiriötä tai poikkeamaa, voivat perinteiset kengät olla parempi valinta. Myös diabeetikkojen kannattaa tarkkaan pohtia kenkien käyttöä, sillä jalkaterien tuntopuutoksen vuoksi voivat ohuen pohjan läpi tulleet osumat ja mahdolliset haavat jäädä huomaamatta ja parantua hitaammin. 

Kengät sopivat kaikenlaisille pinnoille, mutta ainakin pitkää käyttöä asfaltilla tai kivipinnoilla kannattaa aluksi välttää. Niihinkin yleensä jalka tottuu hyvin oikeanlaisen askelluksen myötä.  

Aikuisten ja lasten paljasjalkakengät

Paljasjalkakenkiä on myynnissä sekä naisille että miehille ja myös lapsille, joiden jalat ja tuki- ja liikuntaelimistö pääsevät kenkien myötä kehittymään heti oikeaan suuntaan. Kun hankit paljasjalkakenkiä, valitse malli, joka ei purista ja jossa jalka mahtuu astumaan luonnollisesti.

Oikean koon valita on paljasjalkakengissä tärkeää. Esimerkiksi lapsen jalan pituuteen lisätään minimikäyntivara 1,2 cm sekä uusissa kengissä kasvuvaraa 0,5 cm (talvikengissä 0,7 cm). Paljasjalkakengän kärkeen pitäisi jäädä noin etusormen leveyden mittainen tila ja varpaita pitää voida levittää. Hyvä kenkä tuntuu kantapään kohdalta napakalta. 

Jos et ole aikaisemmin käyttänyt paljasjalkakenkiä, totuttele rauhassa uusiin jalkineisiin. Tulet pitämään kokemuksesta.  

Vinkki: Löydät täältä laajan valikoiman paljasjalkakenkiä myös lapsille aina sandaaleista talvikenkiin. Kengät antavat jalan lihasten kehittyä sellaisenaan ilman erillisiä tukia suojaten kuitenkin lapsen jalkaa.