Siirry suoraan sisältöön
Prisma logo
artikkeli-alytelevisiot

(Kuvan tuote: Sony KD-55X75WLAEP 55" 4K UHD Google TV)

Uusi älytelevisio – millainen kannattaa hankkia?  

Kun olet ostamassa uutta älytelevisiota, ovat hyvät neuvot tarpeen. Mitä merkitsevät lyhenteet UHD, 8K, OLED ja QLED tai minkä kokoinen laite on juuri sinun kotiisi sopivin? Keräsimme muutamia neuvoja ostajan avuksi. 

Nykyaikaisissa televisioissa on erilaisia resoluutioita, jotka kertovat pikseleiden eli kuvapisteiden määrän ruudulla vaaka- ja pystysuunnassa. Kuva on sitä tarkempi ja selkeämpi, mitä enemmän pikseleitä on. Resoluutiosta kerrotaan esimerkiksi termeillä Full HD, UHD, 4K Ultra HD tai 8K.  

Jos TV on pieni, ei resoluutiolla ole niin suurta merkitystä, mutta suuressa, esimerkiksi 65 tuuman laitteessa, alkaa alhainen resoluutio jo haitata. 

Valmiina teräväpiirtoon 

Teräväpiirtolähetykset tulevat käyttöön kaikissa kotitalouksissa vuoden 2025 keväästä lähtien HD-siirtymän myötä. Sen myötä television katseluun tarvitaan televisio tai digiboksi, jossa on HD-viritin. Voit tarkastaa, onko nykyinen televisiosi HD-valmis kokeilemalla, näkyvätkö siinä kanavat, joiden nimessä on termi HD.

Kun olet ostamassa uutta televisiota, varmista, että siinä on kaapeliverkkoon sopiva HD-viritin (DVB-C) tai antenniverkkoon tarkoitettu HD-viritin (DVB-T2). Lähes kaikista Suomessa myytävistä uusista televisioista tämä löytyy, mutta asia kannattaa varmistaa tuotetiedoista.

Full HD (Full High Definition)

Resoluution tarkkuus on 1920 x 1080 pikseliä

UHD (Ultra High Definition)

Resoluution tarkkuus on 3840 x 2160 pikseliä. Pikseleitä on siis nelinkertainen määrä Full HD -tarkkuuteen verrattuna.

4K

Resoluution tarkkuus on 4096 x 2160 pikseliä. Nimi 4K tulee neljästätuhannesta vaakasuuntaisesta pikselistä.

Kokoon vaikuttaa katseluetäisyys  

Taulutelevision näytön koko on ensimmäisiä harkittavia asioita. Valitse kotiisi tuumakoko, joka suhteutuu katseluetäisyyteen ja muutenkin huoneen tilaan. Iso koko antaa intensiivisen katselukokemuksen, mutta liian suuri televisio voi olla hankala pienessä tilassa ja sitä on vaikea katsoa läheltä. 

Television koko ilmoitetaan yleensä tuumissa. Koko mitataan alakulmasta poikittain vastakkaiseen yläkulmaan. 

Esimerkiksi Samsung kertoo, että suositeltu katseluetäisyys voidaan laskea kertomalla ruudun koko 1,2:lla. Siis esimerkiksi isoa 75 tuuman televisiota pitäisi katsoa vähintään 90 tuuman eli 2,3 metrin päästä. 40-tuumaisen laitteen katseluetäisyys voi olla 1,35 metriä. 

Kannattaa myös varmistaa television todelliset ulkomitat jalkoineen, jotta laite mahtuu suunniteltuun tilaan hyvin. 

Paneelivaihtoehtoina OLED ja QLED  

Resoluution ja koon lisäksi katselukokemukseen vaikuttaa kuvanrakentamisen ja valaistuksen tekniikka. Niitä ovat esimerkiksi OLED- ja QLED-paneelit, jotka tarjoavat erinomaisen värintoiston. 

OLED eli organic light-emitting diode on LG:n omissa televisioissa käyttämä tekniikka. Sitä toimitetaan myös esimerkiksi Sonyn, Panasonicin, Finluxin ja Grundigin laitteisiin. OLED-laitteessa pikselit tuottavat valon, joten televisiossa ei tarvita ollenkaan taustavaloa. Etuina ovat kuvan erinomainen kontrasti, laitteet ohut koko ja pienempi energiankulutus.

QLED (LCD) eli quantum-dot light-emitting diode on Samsungin kehittämä paneelimalli. Se on perinteiseen LED-teknologiaan verrattuna kehittyneempi versio, joka tuottaa paremman ja laajemman värintoiston ja kirkkaammat sävyt. Tekniikan ansiosta pelaaminen ja television katsominen onnistuu hyvin kirkkaassa tilassa ja jopa auringonvalossa.

Älyominaisuudet ja käyttöjärjestelmä  

Älytelevision eli Smart TV:n tärkeä ominaisuus on, että sillä pääsee näkemään myös televisiokanavien ulkopuolista sisältöä ja suoratoistopalveluiden tarjontaa. Siihen on jo ostettaessa ladattu sovelluksia ja niitä voi itse hankkia lisää sovelluskaupasta. Voit siis vaikkapa katsoa televisiostasi YouTube-videoita, seurata Yle Areenan sisältöjä, selata nettiä tai peilata kännykän kuvan television näytölle. 

Älytelevisiot ovat kuin tietokoneita, joten niissä on myös käyttöjärjestelmä. Vaihtoehtoina ovat pääasiassa Google TV, Android, Tizen ja WebOS.

Käyttöjärjestelmät ja niiden käyttöliittymät ovat erilaisia, ja myös niiden tarjoama sisältö vaihtelee. On arvioitu, että Android ja Google TV tarjoavat kattavimman määrän sovelluksia. 

Liitännät ja ääni  

Televisioon halutaan usein liittää muita laitteita, esimerkiksi pelikonsoli, Blu-ray-soitin tai äänijärjestelmä. Ne liitetään yleensä HDMI-, USB- ja Ethernet-liitännöillä. Myös nettikaapelille on televisiossa oma liitäntänsä.  

Nykyään monet liitännät ja yhteydet hoituvat onneksi Bluetoothin tai langattoman verkon kautta, joten johtoviidakon kanssa hikoilu helpottuu. 

Edullisissakin älytelevisioissa kuva on huippuluokkaa ja äänenlaatu ainakin kohtalainen. Jos haluat elokuvien tai konserttien musiikin soimaan komeasti, voit harkita erillisen soundbarin tai muun ulkoisen äänijärjestelmän liittämistä televisioon. 

Tutustu televisioiden valikoimaan

Vinkki: Kun ostat älytelevision Prisman kotimaisesta verkkokaupasta, saat S-Etukortilla Bonusta jopa viisi prosenttia. Maksaa voit myös myöhemmin Walley-laskulla.