Siirry suoraan sisältöön
Promo image - Artikkeli - Matkalaukun valinta

Matkalaukkuja monenlaiseen menoon

Millainen on hyvä matkalaukku? Kun olet sellaista hankkimassa, pohdi ainakin laukun laatua, painoa ja kokoa. Eri pituisille matkoille on omat laukkunsa ja esimerkiksi lentokoneen käsimatkatavaroihin otettavalle laukulle on rajoitettu koko.

Matkustava ihminen ei välttämättä pärjää yhdellä ja samalla matkalaukulla. Yhden yön reissuun ei ole syytä ottaa suurta laukkua, kun taas viikon matkalle tarvitaan jo enemmän kokoa mukaan otettaville vaatteille ja varusteille. Jos matkustat usein, kannattaakin panostaa ainakin pariin eri kokoiseen matkalaukkuun.

Matkalaukkujen kolme yleistä kokoa: Pienempi matkalaukku yhden yön matkalle ja käsimatkatavaraksi koneeseen. Tilavuus on erimerkiksi 40 litraa ja koko 55 x 40 x 23 cm.Pidemmälle viikonloppumatkalle keskikokoinen matkalaukku. Sen tilavuus 70–80 litraa ja koko esimerkiksi 64 x 45 x 28 cm.Pitkälle matkalle tai parin ihmisen tavaroille suuri matkalaukku. Tilavuus on jopa yli 100 litraa ja koko 73 x 50 x 36 cm.

Matkalaukku mukaan lentokoneeseen

Kun haluat ottaa matkalaukun lentokoneen matkustamoon, varmista lentoyhtiön antamat mitat laukkujen enimmäiskoolle. Valitse laukku, joka täyttää useimpien yhtiöiden kokorajoitukset. Esimerkiksi Finnairilla lentolaukun ulkomittojen enimmäiskoko on 55 cm x 40 cm x 23 cm. Lentolaukunkin mukaanotto matkustamoon voi olla maksullista, joten tarkasta tilanne lentoyhtiön tiedoista. Yleensä ilmaiseksi saa matkustamoon ottaa laukun tai repun, joka mahtuu istuimen alle ja jonka koko on 40 cm x 30 cm x 15 cm.

Tutustu myös laukun painoon, sillä lentokoneissa on laukuille painorajoituksia. Mitä kevyempi laukku on tyhjänä, sitä enemmän saat omia matkatavaroita sen sisään.

Lentokoneeseen sopiva laukku on muutenkin kätevän kokoinen, sillä saat sen mahtumaan junassa hattuhyllylle. Suuremmat laukut täytyy junassa säilyttää eteisen matkatavarahyllyillä.

Matkalaukut tehdään muovista tai tukevasta kankaasta

Muovi on yleinen matkalaukun valmistusmateriaali. Silloin laukku on rakenteeltaan kova ja se suojaa sisällä olevia tavaroita hyvin kosteudelta ja osumilta. Kun laukkuja siirretään lentokoneen ruumaan, ne voivat joutua kovaankin käsittelyyn, joten muista pakata tavarat hyvin ja suojaa särkyvät matkatavarat hyvin. Herkimmät materiaalit on hyvä ottaa mukaan matkustamoon.

Kankaasta valmistettu matkalaukku on ryhdikäs mutta ei pinnaltaan kova. Se on kevyempi kuin muovista valmistettu matkalaukku. Jos laukkuun tulee paljon tavaraa, laukun muodot joustavat jonkin verran.

Matkalaukun pyörät

Nykyään matkalaukuissa on pyörät, ja niitä on kahdesta neljään. Jos pyöriä on kaksi, on laukku kevyempi ja se rullaa hyvin. Pyörät eivät ole yhtä ulkonevat, kuin nelipyöräisissä, joten niihin ei kohdistu kovia iskuja.

Nelipyöräisen matkalaukun pyörät kääntyvät kaikkiin suuntiin ja sitä helppo kuljettaa myös pystyasennossa ja ahtaissa tiloissa. Koska pyörät tulevat reilusti ulos matkalaukun rungosta, niiden rikkoutumiselle on suurempi riski.

Vinkki: Kovat matkalaukut on tehty kestävästä materiaalista. Esimerkiksi Cavalet Malibu -sarjan laukut valmistetaan kestävästä ABS-muovista, samasta materiaalista, jota on autojen puskureissa.

Tutustu matkalaukkujen valikoimaan

Tutustu myös päiväreppuihin

Matkalaukun ominaisuuksia – mieti näitä seikkoja

Vetoaisan tukevuus ja helppokäyttöisyys.

Laukun sisällä ja kyljissä olevat taskut. Kangaslaukuissa on yleensä vetoketjullisia taskuja myös ulkopuolella.

Katso, onko laukun sisäosa jaettu pakkaamista helpottaviin osastoihin. Sisällä olevan vetoketjut, nyörit tai kuminauhat pitävät tavarat paikoillaan.

Haluatko värikkään vai yksivärisen ja huomaamattoman laukun. Erottuva väri tai kuviot tuovat iloa matkaan, ja laukku on myös helppo erottaa lentokentän hihnalta.

Onko laukussa lukko? Tavallisesti laukut on varustettu joko kiinteällä lukolla tai pienellä munalukolla. Yleisin lukko on numerolukko, jonka koodin voi itse vaihtaa.

Pohdi laukun hintaa. Kun panostat laatuun, joudut maksamaan nyt enemmän, mutta laukku palvelee sinua vuosikausia. Laatulaukuissa on yleensä myös vuosien takuu.

Vinkki: Vaikka lukitset matkalaukun matkan ajaksi, voi turvallisuushenkilökunta joutua avaamaan sen tarkastusta varten. Jos laukussa on TSA-lukko, saa henkilökunta sen auki universaalilla yleisavaimella. Lukkoa ei siis tarvitse rikkoa.

Tutustu riippulukkoihin