Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-kuulokkeet

Oletko ostamassa kuulokkeita?

Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun kuulokkeita korvillensa valitsee? Millaisia erilaisia laitteita on ja paljonko kuulokkeista ylipäänsä kannattaa maksaa? Entä voiko pienelle lapselle antaa kuulokkeet korviin? Keräsimme sinulle vastauksia. 

Kuulokkeiden hankkimisessa valinta riippuu pitkälti omista tarpeista ja mieltymyksistä. Millaisessa tilanteessa käytät kuulokkeita? Onko kuuntelupaikka meluisa vai nautitko musiikista kotisohvan hiljaisuudessa? Haluatko pienet korvan sisään menevät kuulokkeet vai pidätkö näkyvistä sangallisista? 

Käyttötilanteita on loputtomasti. Monet pitävät napit korvissa kaikilla matkoilla, treenatessa ja tietysti puhelimessa puhuessa. Kuulokkeilla kuunnellaan musiikkia, podcasteja, äänikirjoja tai videoiden ääntä. Ja kun istutaan etäpalaverissa, on kätevää, että sen äänet kuuluvat huoneessa vain omille korville. 

Langattomat vai langalliset?

Suurin osa kuulokkeista on nykyään langattomia eli niihin liitetään ääni johdon sijasta Bluetooth-tekniikalla. Langattomilla kuulokkeilla saat liikkumisen vapautta, kun taas langalliset tarjoavat yleensä paremman äänenlaadun ja mahdollisesti edullisemman hinnan. 

 

Langattomat kuulokkeet: 

  • Helppo liikkua ja treenata ilman johtoja.

  • Ei johtosotkuja matkoilla ja päivittäisessä käytössä.

  • Tarjolla aktiivista melunvaimennusta, langatonta latausta ja ääniohjausta.

  • Tyylikäs ja moderni ulkonäkö ilman johtoja. 

 

Langalliset kuulokkeet:

  • Mahdollisuus parempaan äänenlaatuun verrattuna samanhintaisiin langattomiin.

  • Ei huolta akun lataamisesta.

  • Yleensä pienempi hinta.

  • Ei viiveitä äänen ja videon välillä pelaamisessa ja videoiden katselussa. 

 

Nappikuulokkeet vai sangalliset?  

Entä sitten kuulokkeiden muoto: miten valita korvan sisään laitettavien nappikuulokkeiden ja sangallisten kuulokkeiden välillä? Päätös tehdään jälleen omien mieltymysten ja tottumusten sekä käyttötarkoituksen mukaan. 

Nappikuulokkeet ovat erittäin kätevät pienen kokonsa vuoksi. Ne ovat parhaimmillaan liikunnassa ja treenaamisessa tai matkoilla. Ja kun pienet kuulokkeet ovat osin korvan sisällä, niiden ulkonäkö ei juuri herätä huomiota. 

Nappikuulokkeet kestävät hyvin säätä ja hikoilua, joten ne ovat myös siksi urheiluun ja ulkoilmaan sopivat. Niiden hinta on usein myös sangallisia edullisempi. 

Sangalliset kuulokkeet ovat mukavat pitää korvilla, kun kuuntelet pitkiä aikoja musiikkia tai ääntä. Ne eivät paina korvia samalla tavalla kuin nappikuulokkeet.  

Tavallisesti sangallisissa kuulokkeissa on nappikuulokkeita suuremmat kaiutinelementit, joiden avulla saadaan parempi äänenlaatu. Melua vaimentava vastameluominaisuus on sangallisissa useammin tarjolla. 

Kokoa sangallisissa kuulokkeissa on luonnollisesti enemmän, joten treenatessa ne eivät ole yhtä kätevät kuin korvan sisällä pysyvät nappikuulokkeet.

 

Esimerkkejä eri budjeteilla  

Kuulokkeiden hinta riippuu eniten omasta budjetista. Aktiivinen musiikin ystävä ja hifistelijä panostaa laatuun, joka usein tarkoittaa korkeampaa hintaa. Löydät kuitenkin hyviä vaihtoehtoja eri hintaluokista, ja kalleimmat eivät aina ole sinulle parhaat tai mukavimmat. Prisman todella laajassa kuulokevalikoimassa hinnat alkavat muutaman euron johdollisista nappikuulokkeista ja ulottuvat yli 600 euron sangallisiin vastamelukuulokkeisiin. 

Kuulokkeita hankkiessa kannattaa tutustua myös niiden lisävarusteisiin, lataamiseen ja esimerkiksi puheluiden ohjauspainikkeisiin. Useissa kuulokkeissa voit sisäänrakennetun mikrofonin ansiosta helposti vaihtaa musiikin ja puheluiden välillä. Kuulokkeissa olevilla painikkeilla voit myös hallita musiikkia ja vastata puheluihin ilman älypuhelimen käyttöä. 

 

JBL Tour Pro 2 -vastamelunappikuulokkeet  

Kuulokkeiden mukautuva melunvaimennustekniikka vaimentaa häiriötekijät, joten voit kuunnella rauhassa suosikkisoittolistaasi tai vain nauttia hiljaisuudesta. Älykkään latauskotelon avulla voit käyttää kaikkia nappikuulokkeiden tärkeimpiä ominaisuuksia ilman älypuhelinsovellusta. Valmistaja lupaa, että kuuden mikrofonin tekniikka takaa puheluiden korkean laadun kaikissa olosuhteissa. Akunkesto on jopa 10 tuntia ja latauskotelolla jopa 30 tuntia. Kuulokkeet voi ladata langattomasti. 

Osta tästä 

 

Apple AirPods -langattomat nappikuulokkeet

Langattomien kuulokkeiden käyttökokemuksen varmistaa entistä pitempi käyttöaika ja ääneen reagoiva Siri. Ne ovat heti valmiit käytettäviksi kaikkien laitteidesi kanssa, kun otat ne kotelosta. Kuulokkeet havaitsevat, milloin ne ovat korvissasi, ja kun otat ne pois, niiden toiminta keskeytyy. 

Osta tästä 

 

Sonyn sangalliset Bluetooth-kuulokkeet

Kuulokkeissa on jopa 50 tunnin akunkesto, ja kolmen minuutin pikalatauksella saat jopa 1,5 tuntia lisää toistoaikaa. Sony kertoo, että kuulokkeiden tekniikka palauttaa musiikin pakkausprosessissa hävinneen eloisuuden ja harmonisuuden, ja voit nauttia aidosta musiikkielämyksestä. Sisäänrakennettu mikrofoni mahdollistaa puhelut ja työskentelyyn etänä. Kuulokkeet voi liittää kahteen Bluetooth-laitteeseen samanaikaisesti. Kun sinulle soitetaan, kuulokkeet tunnistavat, kumpi laite soi, ja ne muodostavat automaattisesti yhteyden oikeaan laitteeseen. 

Osta tästä

 

Skullcandyn Bluetooth-nappikuulokkeet

Skullcandy DIME ovat langattomat, kevyet ja kompaktit nappikuulokkeet, jotka mahtuvat helposti akkukotelonsa kanssa taskuun. Kuulokkeissa on yhteensä jopa 12 tunnin akunkesto (kuulokkeet 4 tuntia + akkukotelo 8 tuntia), kosteus- ja pölysuojaus sekä mukava istuvuus. Valmistaja ilmoittaa, että äänenlaatu on hyvä ja sekä musiikkia että puheluita voi ohjata kuulokenapista. 

Osta tästä 

 

Vinkki: Tutustu myös pelikuulokkeiden valikoimaan. Niissä on upea äänenlaatu ja yleensä mukana myös sangallinen mikrofoni. Pelikuulokkeilla osallistut kätevästi myös etäpalavereihin.

Pelikuulokkeet

 

Lasten kuulokkeissa on desibeliraja  

Kun hankit kuulokkeita lapsille, ovat turvallisuus ja mukavuus tärkeitä tekijöitä. Kuulokkeissa pitää esimerkiksi olla rajoitus äänenvoimakkuudelle, jotta lapsi ei saa kuulovaurioita. Asiantuntijat eivät suosittele kuulokkeita lainkaan alle kolmevuotiaille lapsille, sillä kuulo on silloin vielä todella herkkä. Kovat äänet aiheuttavat kipua ja kuulo voi vaurioitua helposti. 

Isompi lapsi voi käyttää sankakuulokkeita, kunhan niissä äänenvoimakkuus on rajoitettu 85 desibeliin. Voimakkuus on suunnilleen sama kuin vaikkapa liikenteessä kuuluva melu. 

Lasten kuulokkeet eivät saa rasittaa niskaa ja päätä, joten niiden pitää olla kevyet. Myös säädettävyys on tärkeää, jotta kuulokkeet istuvat hyvin ja pysyvät päässä. Kiinnitä huomiota myös laatuun ja kestävyyteen, sillä lapsen kuulokkeet voivat joutua kovallekin koetukselle. Hyvissä laitteissa esimerkiksi johdot pysyvät ehjänä pitkään. 

On hyvä seurata lapsen kuulokkeiden käyttöä, jotta korvat eivät altistu kovalle musiikille tai pelien äänille liian pitkään.

Näin vastamelukuulokkeet toimivat

Vastamelukuulokkeet vähentävät ympäristön taustamelua ja tarjoavat käyttäjälle paremman äänikokemuksen. Niissä on sisäänrakennettuja mikrofoneja, jotka havaitsevat ympäristön ääniä, esimerkiksi liikennemelua, puhetta ja muuta taustamelua. Kun kuulokkeiden elektroniikka analysoi mikrofonien kautta saatuja äänisignaaleja, ne tuottavat vastakkaisen äänen, joka on samaa taajuutta tulleen äänen kanssa. Tämä vastavoima pyrkii kumoamaan taustamelun. 

Kuulokkeiden kaiuttimet toistavat siis samaan aikaan sekä käyttäjän toivoman äänen että vastamelun kumoavan äänen. Vastamelukuulokkeet toimivat tehokkaimmin jatkuvissa, matalataajuisissa äänissä, esimerkiksi moottorien huminassa tai lentokoneiden melussa. Ne voivat vähentää taustamelua huomattavasti, mutta eivät välttämättä poista sitä kokonaan. Äkillisiä huutoja ja kolauksia tai korkealla taajuudella olevia ääniä ne eivät pysty helposti poistamaan.

Tutustu kuulokkeiden valikoimaan