Siirry suoraan sisältöön

Tee Postilla toimitettavat jouluostokset viimeistään 18.12. ja myymälän pikanoudolla viimeistään 23.12. Pidensimme palautusajan ostoksille loppiaiseen 6.1.2025 asti!

Lue lisää
Prisma.fi etusivu
Ostoskori
artikkeli-energiansaasto

Näin säästät energiaa kotona

Sähköä säästämällä pidät huolta sekä ympäristöstä että taloudesta. Pienetkin toimet auttavat, kun ne kohdistuvat oikeisiin asioihin eli pääasiassa lämmitykseen ja lämpimän veden käyttöön.

Kotona suurin osa energiankulutuksesta menee sekä kodin tilojen että käyttöveden lämmittämiseen. Loppu käytetään sähkölaitteisiin ja valaistukseen. Kun lämmitystä lasketaan kotona vaikka vain asteella, saadaan säästöä, joka näkyy selvästi energialaskussa. Seuraa kodin lämpötilaa lämpömittarilla ja pyri siihen, ettei se nouse yli 21 asteen.

Jos kotona on vesikiertoiset lämpöpatterit, kannattaa niiden toiminta aina välillä tarkastaa. Jos patteri on lämmin vain alaosasta, se pitää ilmata. Älä koskaan peitä patterin termostaattia verhoilla tai huonekaluilla, jotta termostaattien toiminta ei häiriinny.

Mikäli ikkunoista tai ovista vetää, on ne hyvä tiivistää huolellisesti. Kylmimpinä aikoina fiksu etsii jalkaan villasukat tuomaan lämpöä. Myös lattialämmitystä voi hieman pienentää ilman, että mukavuus heikkenee.

Sähkösauna vie huomattavan paljon energiaa. Löylyyn kannattaakin mennä heti, kun lämpötila on sopiva, ja sähkökiuas on hyvä sammuttaa heti, kun saunominen on ohi. Kun haluat säästää energiaa, käytä lämmintä vettä säästäen. Voit pienentää suihkun lämpötilaa ja huolehtia siitä, ettei vesi turhaan juokse vaikkapa hiustenpesun aikana.

Kesällä asunto voi lämmetä liikaa ja muuttua epämukavaksi. Kun haluat säästää sähköä, kokeile viilentävien laitteiden sijaan huoneen pimentämistä verhojen tai kaihtimien avulla. Paras tapa vaihtaa kotiin tuoretta ilmaa on järjestää tehokas läpiveto, etenkin kun ulkoilma on viilentynyt.

Keittiössä syntyy säästöä helposti

Keittiössä vievät sähköä eniten lämpenevät keittiökoneet eli hella ja liesi, joita ei kannata liian kauan pitää kuumana. Jos keität vaikkapa pastaa, levyä kannattaa pitää päällä oikeastaan vain pari minuuttia ja jättää pasta sitten tulikuumaan veteen. Kahvinkeittimessä taas on moninkertainen teho verrattuna esimerkiksi led-lamppuun. Jos keitin unohtuu päälle tunniksi, on sen kulutus jo huomattava.

Jääkaapille hyvä lämpötila on viisi astetta ja pakastimessa kannattaa pitää -18 asteen pakkasta. Sekä jääkaapille että pakastimelle on hyvä varata tarpeeksi tilaa, että ilma niiden ulkopuolella kiertää. Varmista myös, ettei kylmälaitteita sijoiteta lämpenevien laitteiden kuten uunin ja astianpesukoneen viereen. Kun sulatat pakastimen tarpeeksi usein, sen sähkönkulutus ei pääse nousemaan liian korkeaksi.

Mikroaaltouuni vie vähemmän sähköä kuin tavallinen uuni. Ja kun uuni on lämmin, siinä kannattaa valmistaa enemmän ruokia kerralla ja lämmittää myös jälkilämmössä.

Valaistus on nykyään energiatehokasta

Kun valaistus hoidetaan nykyään entistä enemmän led-lampuilla, sen energiankulutus on pudonnut kymmenesosaan hehkulamppujen ja halogeenien aikakaudelta. Siksi valojen sammuttelun tuottama säästö on pienentynyt valtavasti. Silti pienikin säästö on säästöä, ja valoja ei kannata turhaan polttaa, varsinkaan jos käytössä on vanhempia lamppuja.

Led-lamput ovat viisas valinta myös pitkäikäisyytensä vuoksi. Vanhan hehkulampun käyttöikä on noin tuhat tuntia, kun taas led-lampulla se voi olla jopa 25 000 tuntia.

Televisio, tietokone ja viihde-elektroniikka kuluttavat sähköä valmiustilassakin. Siksi ne on hyvä välillä sammuttaa kokonaan. Voit esimerkiksi hankkia jatkojohdon, jonka katkaisijalla saa kerralla monen laitteen virran pois päältä. Uudet puhelimet eivät ladatessa juuri käytä sähköä enempää kuin tarvitsevat. Silti niitä ja muita ladattavia laitteita ei kannata turhaan pitää verkkovirrassa.

Pese täysiä koneellisia

Vaikka toisin usein luullaan, astioiden peseminen käsin kuluttaa enemmän vettä kuin astianpesukoneella peseminen. Järkevintä on suosia lyhyitä ohjelmia ja pestä aina mahdollisimman täysiä koneellisia.

Myös pyykinpesussa kannattaa välttää vajaata täyttöä. Käytä matalia lämpötiloja ja eko-ohjelmia. Jos pyykki kuivataan koneellisesti, kuivauskaappi käyttää sähköä enemmän kuin kuivausrumpu. Kannattaa muistaa, että rumpukin käyttää sähköä runsaasti, joten perinteinen kuivaaminen pyykkinarulla on ekologista, vaikkapa ulkona.

Vinkki: Kun valitset kotiin uusia sähkölaitteita, tutustu niiden energiamerkintöihin. Energiatehokkuus kerrotaan nykyään kirjaimilla A:sta D:hen. Energiatehokkaimpia ovat tuotteet, joiden luokka on A+++. D-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita.

Lue myös: Keittiön kodinkoneet – näin löydät sopivan