Siirry suoraan sisältöön

Osta nyt ja nouda ostoksesi myymälästä kahden tunnin sisällä, ilman toimituskuluja!

Lue miten Prisma.fi-myymälänouto toimii
artikkeli-ideoita-valaistukseen

Ideoita ulkovalaistukseen ja kausivaloihin

Toimivan pihan suunnitteluun kuuluu ehdottomasti valaistus, jolla saadaan aikaan paitsi ilmettä, myös apua kulkemiseen. Valaistuksen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon kaikki vuodenajat. Kausivalot tuovat tunnelmaa sekä pihalle että sisätiloihin ja ne voi sytyttää jo paljon ennen joulua.

Kiinnitä huomiota ulkovalojen turvallisuuteen ja kestävyyteen  

Ulkovaloilla voi koristella esimerkiksi terassin, parvekkeen, pihan tai piharakennukset. Niillä voi koristaa myös kasvikehikot tai kranssit. Valoverkoilla tai -hupuilla saa pihaan näyttäviä ja helppoja valaistusvaihtoehtoja.

  • Ulossijoitettavien sarjojen muuntajan ja pistotulpan on oltava vähintään IP44-suojausluokalla varustettuja. Merkinnän tulee löytyä pakkauksesta.

  • Tuotteen liitosjohdon pituus on hyvä tarkistaa. Jos johto on lyhyt, tarvitaan avuksi jatkojohto. Myös jatkojohdon ja kumikaapeleiden tulee olla vähintään IP44-suojausluokan mukaisia, CE-turvallisuusmerkillä hyväksyttyjä ja pakkasta kestäviä.

  • Ulkona oleviin valosarjoihin ei saa laittaa johtoja tai virtaa sisätilasta, vaan niille on käytettävä ulkona sateelta suojassa olevaa pistorasiaa. 

Vinkki: Kun pihan koristelee hyvissä ajoin ennen lumen tuloa, säästyy sormien jäätymiseltä ja valosarjojen johdot taipuvat helpommin kuin pakkasella. 

  

Sisävaloissa tärkeää on kokonaisuus ja tunnelma  

Sisävalosarjoja löytyy eri väreissä, kuvioissa ja tyyleissä ja voit valita esimerkiksi palloja, paperitähtiä ja kynttelikköjä. Valosarjan voi sijoittaa ikkunaan, kattauskoristeeksi tai vaikka koristeeksi suureen maljakkoon. Oma maku ratkaisee, päädytkö yksinkertaiseen vai koristeelliseen valosarjaan. Valintaan voi vaikuttaa myös se, kaipaatko koristevaloa vain joulunajaksi vai koko pimeäksi vuodenajaksi.

  • Sisälle tarkoitettujen tuotteiden tulee olla matalajännitemuuntajalla toimivia.

  • Matalajännitteiset 12 V- tai 24 V -muuntajat ovat turvallisia: muuntajallisissa tuotteissa ei ole sähköiskun vaaraa.     

Satsaa helppoon ja energiatehokkaaseen led-ratkaisuun  

Lähes kaikki koristevalot toimivat ledeillä. Led-lamppujen etuja ovat pieni koko ja vähäinen energiankulutus sekä pitkä käyttöikä. Led ei myöskään häikäise tai lämpene. Led-valoja saa eri sävyillä, ja suosituin sävy on lämmin valkoinen, joka muistuttaa perinteisen hehkulampun sävyä. 

Jos käytät lähekkäin useita valosarjoja, kannattaa valita samanlainen sävy. Esimerkiksi lämmin valkoinen ja lämmin keltainen ovat eri sävyisiä eivätkä välttämättä näytä vierekkäin kauniilta. Jääpuikoissa ja akryylieläinhahmoissa on usein kirkas led. 

Myös valojen kytkennällä on merkitystä. Suuria kokonaisuuksia tai vaikeasti asennettavia kohteita koristeltaessa on tärkeä tietää lamppujen vaihtamistapa ja niiden paloikä. Lamppujen vaihtaminen on helppoa ja nopeaa, kun valitset valosarjan, jossa on rinnakkaiskytketyt lamput. Esimerkiksi led-kuusenkynttiläsarjassa tämä tarkoittaa sitä, että jos yksi led-lampuista sammuu, muut lamput jäävät palamaan.

Kausivaloja vaikka vuoden ympäri

Kun päivät hämärtyvät, on valolla jatkuvasti suurempi merkitys. Ennen jouluvalot tuotiin kuuseen ja ripustettiin ovenpieliin vasta joulun kynnyksellä. Nyt puhutaankin kausivaloista, jotka voi sytyttää jo syksyn hämärässä. Yksi koristevalojen hetki on halloween. Kun valaiset pihan tai kodin oranssinvärisillä valoilla ja luot valoilla pelottavia varjoilla, voi luoda jännittävää tunnelmaa ja juhlia syksyn juhlaa.

Joulu on luonnollisesti yksi suosituimmista ajoista asentaa kausivaloja. Useimmiten valot syttyvät marras-joulukuun vaihteessa ja niitä pidetään esillä aina loppiaiseen saakka tai jopa hieman pidempään, omista perinteistä riippuen. Kun talvi on pitkä ja pimeä, kausivalot voivat olla päällä koko vaikka talvikauden ajan. Ne tuovat valoa ja piristystä pimeisiin päiviin. Ja miksei valoja voisi pitää myös keväällä, pääsiäisenä tai jopa kesäkaudella tunnelmaa luomaan.

On tärkeää huolehtia turvallisuudesta, kun valoja ripustaa tai asentaa. Käytä ulkona vain säänkestäviä valoja ja varmista, että sähköjohdot ovat turvallisia ja suojattuja kosteudelta. Sammuta valot, kun niitä ei tarvita, etenkin yöllä.

Vinkki: Keksi valonauhoille ja valosarjoille uusia paikkoja. Ne voi ripustaa peilin ympärille, keskellä juhlapöydän kattausta tai vaikka kirjahyllyyn. Jos sinulla on iso lasipurkki tai maljakko, valot saavat sen sisällä upean loisteen.

Suunnittele pihan valaistus perusteellisesti

Kun haluat uuden talon pihalle ja puutarhaan toimivan, tyylikkään ja turvallisen valaistuksen, siihen on hyvä panostaa heti pihasuunnittelun alussa. Myös valmiin talon pihan valaistussuunnitteluun tarvitaan perusteellista työtä, jotta kokonaisuudesta tulee toimiva ja pitkäikäinen. Aluksi listataan toiveita ja ideoita, joissa kannattaa olla luova rohkea. Hyvä vaihtoehto on ottaa mukaan myös piha- ja valaistussuunnittelija, joka osaa neuvoa ideoiden toteuttamisessa ja kertoo, jos joku vaihtoehto on aivan mahdoton. Osa pihavalaisimista on kiinteitä, ja niiden sähköjohdot kaivetaan maan alle. Kokonaisuuteen voi myös ottaa siirrettäviä valaisimia tai vaikkapa puihin ripustettavia valoja. Niiden virta hoidetaan usein jatkojohdoilla. Silloin on hyväksi, jos alun perin on asennettu pistorasioita myös pihalle.

Ulkovalaistuksen tärkeät asiat

  • Valaistus vaatii pihalle sähköverkoston. Se täytyy suunnitella alusta lähtien hyvin.

  • Valoja pitää voida ohjata helposti mieluiten sisätiloista. Valot voidaan suunnitella ja asentaa yhden kauko-ohjaimen taakse.

  • Ajastimet ja liikkeentunnistimet helpottavat kulkua ja säästävät sähköä.

  • Varaa tarpeeksi aikaa etukäteissuunnitteluun. Pihaa ja puutarhaa kannattaa katsella sillä silmällä syksyn pimeillä ja talviaikaan. Toteutus tehdään keväällä ja kesällä, kun maa ei ole roudassa.

Yleisvaloa, kohteiden valaisemista ja tunnelmaa

Pihan ja puutarhan yleisvalaistuksella valaistaan esimerkiksi ovien ympäristö ja talonumerot, pihakäytävät sekä piha-alue tai parkkipaikka. Se auttaa kulkemisessa ja tekee pihan turvalliseksi. Yleisvalaistuksessa käytetään paljon liiketunnistimia ja kiinteitä valoryhmiä. Yleisvalaistuksen perusvalo voi olla osittain tunnelmallinen ja himmeämpikin, mutta kun pihassa liikutaan, on valon oltava reilusti kirkas.

Todella tyylikästä on valaista rakennuksen julkisivua ja yksityiskohtia kohdevalaistuksella. Sillä tehdään tunnelmaa myös valaisemalla puita, pensaita ja kukkia sekä vaikkapa piharakennuksia. Kohdevalaistuksella voi myös valaista esimerkiksi postilaatikon alueen, portin tai talonumeron seinässä.

Syksyllä on aika ottaa käyttöön kausivalot, jotka sitten toimivat myös jouluvaloina, vähän nimityksestä riippuen. Koristevalosarjoja voi ripustaa puihin ja räystäille. Niitä varten on hyvä varata pistorasioita pihalle. Kesäkautta varten on myös käteviä aurinkokennovalaisimia tai - valosarjoja, joita on helppo siirrellä ja laittaa vaikka mökillä saunapolkua merkkaamaan.

Pihan valaistuksessa saa käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valaisimia.

Vinkki: Vältä valosaastetta. Ohjaa ylöspäin osoittavat valot niin, että ne osuvat rakennuksen seiniin tai säteet pysähtyvät puihin. Silloin ne eivät häiritse lintuja ja aiheuta muuten turhaa valoa luonnolle.