Siirry suoraan sisältöön

Nyt saat yli 69 € tilauksille ilmaisen toimituksen Postin pakettiautomaattiin tai noutopisteeseen! Ei koske Suuri-lisäpalvelua.

artikkeli-suksien-huolto

Vinkkejä suksien pikavoiteluun, säilytykseen ja kuljetukseen  

Suksien voitelu on parhaimmillaan taidetta. Mutta kätevillä pikavoiteilla selviät helpolla. Katso vinkit oikean voiteen ja muiden hoitoaineiden käyttämiseen. Muista myös muut hiihtotarvikkeet ja esimerkiksi suksipussit matkoja ja säilytystä varten. 

Vaikka nykyaikaiset sukset ovat kehittyneet luistaviksi ja monissa malleissa on pitoa valmiiksi, kannattaa niitä kuitenkin hoitaa ja voidella. Voitelu ei ole monimutkainen operaatio, ja voit tehdä sen nopeasti hyvillä aineilla. Pikavoiteilla saat sukset helposti luistavaan kuntoon ja pääset pian nauttimaan latujen riemusta. 

Voit huolehtia suksiesi voitelusta kotona helposti, kunhan sinulla on oikeat voiteet ja välineet. Sääolot vaikuttavat voiteen valintaan, joten katso hiihtokeli lämpömittarista.  

Jatkuvasti ei suksia tarvitse hoitaa, mutta voitelu kannattaa uusia noin sadan kilometrin välein säilyttääksesi hyvän luiston ja pidon. Jos huomaat hiihtämisen olevan takkuista, on aika lisätä alle voitelu. Sukset tarvitsevat kahta erilaista voitelua: luistoa ja pitoa. Pitoa laitetaan kuitenkin vain perinteisen tyylin suksiin.  

Kun poistat vanhaa voidetta siklillä tai harjaat suksen pohjia, muista tehdä se aina kärjestä kantaan päin. Silloin et vahingossa saa aikaan luistoa huonontavia naarmuja.

 

Pikavoiteen valinta eri suksityypeille

Perinteisen tyylin voideltavat sukset  

Perinteisen suksiin tehdään pitovoiteella noin 50 sentin mittainen pitoalue suksen keskivaiheille eli siteen kohdalle. Lisäksi muuhun osaan levitetään luistovoidetta. 

Luistovoide: Luistopinnat (kärki ja kanta) voidellaan luistovoiteella kelialueen mukaisesti. Voiteena Easy-pikaluisto, keltainen / sininen.

Pitovoide: Pitoalueella käytetään pikapitovoidetta tai pitoteippiä kelialueen mukaisesti. Voiteena Easy-pikapito, keltainen / sininen tai Start Classic -pitoteippi, punainen.

 

Skin- ja pitokarvasukset

Pitokarvasukset eivät oikeastaan tarvitse voitelua. Pitokarvan puhdistukseen sopii Skin Cleaner 170 ml.

Luistopinnat (kärki ja kanta) voidellaan luistovoiteella kelialueen mukaisesti. Voiteena Easy-pikaluisto, keltainen / sininen. 

 

Luistelusukset

Luistelusuksiin levitetään luistovoidetta koko suksen alueelle. Koska suksen keskikohdalla ei oteta pitokontaktia lumeen, ei pitovoidetta käytetä lainkaan.

Luistopinnat voidellaan luistovoiteella kelialueen mukaisesti. Voiteena Easy-pikaluisto, keltainen / sininen. 

Perinteisen step-pitopohjasukset

Luistopinnat (kärki ja kanta) voidaan voidella luistovoiteella kelialueen mukaisesti. Voiteena Easy-pikaluisto, keltainen / sininen. 

Nano- ja optigrip-pitopohjasukset

Sukset puhdistetaan sekä lisätään jäänesto ja luisto. Voiteena Anti Ice -jäänestoestoaine. Levitä sienellä suksen pohjaan ja anna hetken kuivua. 

 

Suksien puhdistaminen

Tutustu Prisman suksivoiteiden ja hoitovälineiden valikoimaan 

 

Hoida hyvin, kuljeta huolella

Suksien hoitamiseen on voiteiden lisäksi tarjolla monenlaisia välineitä voitelutelineistä ja voiteluraudasta luonnonkorkkiseen tasoitusvälineeseen ja sikleihin, joilla poistetaan suksista vanha voide. 

Kun lähdet matkalle suksien kanssa, ne on kätevää laittaa asialliseen suksipussiin. Vahvarakenteisia suksipusseja on 1–2 suksiparille ja jopa 4–5 parille suksia ja sauvoja. Sukset kannattaa kiinnittää joka tapauksessa suksi- ja sauvapidikkeillä, jotta ne pysyvät hyvin kasassa. Varmista, että sukset ovat puhtaat ja kuivat ennen suksipussiin laittamista.  

Suksia kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä tilassa, mieluiten tasaisessa lämpötilassa. Voit säilyttää niitä suksipussissa, jolloin ne ovat suojassa pölyltä ja lialta. Varmista, että sukset ovat puhtaat ja kuivat ennen säilytystä. Varmista myös, että siteet ja voitelualueet ovat suojattuina pölyltä ja kosteudelta. Säilytä sukset pystyasennossa erillään, jotta voitelualueet eivät tarraudu toisiinsa. 

Tutustu Prisman hiihtotarvikkeiden valikoimaan 

 

Lue lisää: Vinkkejä suksien ostajalle – valitse pituus oikein