Siirry suoraan sisältöön

Prisman ALE alkoi - tuotteita huippumerkeiltä jopa -40 %!

Tästä ostoksille
Promo image - Artikkeli - Ulkomaalaus

Maalari maalaa taloa – mutta millä maalilla? 

Onko kesämökki uuden maalin tarpeessa tai kaipaavatko aidat ja kalusteet uutta pintaa? Sävyistä ja väreistä päätät sinä, mutta ulkomaalauksen materiaali kannattaa valita hyvin. Mikä maali sopii mihinkin ulkotilan käyttötarkoitukseen?  

Näin lasket maalin riittoisuuden 

Kun teet peittomaalauksen, laske maalin riittoisuuden varmistamiseksi seinäpinta-ala kokonaisuudessaan vähentämättä ovia ja ikkunoita. 

Tarvittavan maalin määrän saat laskettua helpolla laskukaavalla: maalauskertojen määrä kertaa maalattavan kohteen pinta-ala jaettuna maalin riittoisuudella. Maalin riittoisuuden löydät valitsemasi maalin pakkauksesta. 

Jos seinän pinta-ala on esimerkiksi 10 neliötä, pinta maalataan kahteen kertaan ja maalin riittoisuus on 7 m2/l, tarvitaan maalia vajaat kolme litraa. 

Huomioi myös pinnan vaikutus riittoisuuteen. Esimerkiksi House-talomaalille ilmoitetaan riittoisuus 4–6 m2/l sahatulle pinnalle ja 7–9 m2/l höylätylle pinnalle. 

Pohjustuksen ja tehdaspohjamaalauksen päälle suositellaan aina kaksi käsittelykerrosta pintamaalia.

Video: Helpot vinkit ulkoseinän maalaamiseen

Katso videolta ohjeet ulkoseinän maalaamiseen ja työn valmisteluihin.

Ota nämä asiat huomioon talon huoltomaalauksessa 

Maalityyppi  

Valitse ensisijaisesti sama tai saman tyyppinen maalityyppi, joka pinnassa aiemminkin oli. Vesiohenteinen tuote sopii öljymaalin päälle, mutta öljymaali ei toimi vesiohenteisen päällä. Jos varmuutta aiemmasta maalista ei ole, vesiohenteinen on varma valinta. Perinnekohteissa öljymaali pitää yhä pintansa. 

Esikäsittely  

Ennen huoltomaalausta pinnat pestään homeen ja lian poistavalla pesuaineella. Pesemällä pinnat huolellisesti varmistat uuden maalin tartunnan alustaan. Anna pintojen kuivua pesun jälkeen vähintään seuraavaan päivään. Poista pinnoilta irtoava vanha käsittely ja harmaantunut puuaines. Tähän tarkoitukseen voit käyttää esimerkiksi teräsharjaa ja kaavinta. Mikäli osa pinnasta on huonossa kunnossa, vaihda nämä uusiin puuosiin. 

Pohjustus  

Uudet puupinnat ja puhdistetut puhtaat puupinnat pohjustetaan kertaalleen pohjuste-puunsuoja-aineella. Väritön pohjuste imeytyy puuhun, hylkii vettä ja suojaa puuta homeelta ja sinistäjäsieneltä. Pohjamaalaa pohjustetut puupinnat.

Maalaussää  

Pyri ajoittamaan maalaus pilvipoutaiselle kesäpäivälle. Ideaalit olosuhteet ovat +15–20 asteen lämpötila ja noin 50 % ilmankosteus. Liian kylmässä maali ei tartu eikä kuivu, ja toisaalta taas liian aurinkoisella säällä maali alkaa helposti kuplimaan ja lopputulos kupruilemaan. Pidä silmällä myös ilman kosteutta: liiallinen kosteus hidastaa kuivumista ja himmentää etenkin öljymaalipintaa. Alkukesä on parasta aikaa maalaamiselle, sillä loppukesästä varsinkin illan kosteus voi haitata maalin kuivumista. 

Maalaaminen  

Sekoita maalit hyvin ennen työn aloittamista. Maali sivellään pintaan laudan suuntaisesti 2–3 lautaa kerrallaan. Maalaus tehdään tarpeen mukaan 1–2 kertaa niin, että väristä tulee tasainen ja peittävä. Siten saat kauniin lopputuloksen eivätkä työsaumat jää näkyviin. Kuultavia tuotteita siveltäessä on aina muistettava käsitellä lauta tai hirsi päästä päähän yhtäjaksoisesti, etteivät työsaumat jää näkyviin. 

Suosi siveltimien käyttöä  

Siveltimellä hiertäen maali tarttuu puun pintaan parhaiten. Vesiohenteisen maalin kanssa suositaan seka- tai tekokuitusiveltimiä, kun taas öljymaalin käsittelyssä käy myös luonnonharjasivellin. 

Löydä oikea maali uudelle puupinnalle

 

Peittävä maalaus 

Kuultava maalaus 

Puutalo 

Oman maun mukaan kiiltävä, puolihimmeä tai himmeä talomaali / peittosuoja ulkokäyttöön 

Kuullote ulkokäyttöön 

Hirsitalo 

Peittosuoja 

Kuullote ulkokäyttöön. 

Terassi 

Vesiohenteinen, puupintaisille ulkoterasseille tarkoitettu terassimaali 

Ulkokäyttöön tarkoitettu puuöljy 

Kalusteet 

Ulkokäyttöön tarkoitettu, vesiohenteinen kalustemaali 

Ulkokäyttöön tarkoitettu puuöljy 

Aidat ja kaiteet 

Ulkokäyttöön tarkoitettu, likaa hylkivä aitamaali 

Kuullote ulkokäyttöön 

Taulukon tuotteet ovat suosituksia.