Siirry suoraan sisältöön

Prisman ALE alkoi - tuotteita huippumerkeiltä jopa -40 %!

Tästä ostoksille
artikkeli-tapetointi

Näin onnistut tapetin valinnassa ja tapetoinnissa

Kun haluat kotiin ilmettä ja tyyliä, kannattaa maalin sijaan tai rinnalle valita kaunis tapetti. Voit tapetoida koko huoneen tai vain yhden seinän ja korostaa sillä tilan tuntua. Keräsimme vinkit tapetin hankintaan ja vertailemme sinulle paperitapettia, maisematapettia, kuitutapettia ja lasikuitutapettia. Katso myös videolta vinkit seinän tapetointiin.

Ota nämä asiat huomioon tapetin valinnassa

Valitse tapetti kohteen mukaan. Olohuoneeseen käy mikä tahansa tapetti, koska siellä ei tapettien puhdistus ole juuri tarpeen eikä kosteuttakaan ole. Eteisessä ja keittiössä pitää tapettia puhdistaa välillä esimerkiksi pehmeällä harjapesulla. Siksi niihin sopivat vinyylitapetti tai vinyylipintainen non-woven-kuitutapetti. Jos haluat ilmettä keittiön kaapistojen väliin, voit tapetoida lasilevyn tai pleksin taakse kauniita kuvioita kaakelin sijaan. Kosteisiin tiloihin laitetaan lasikuitutapetti, jonka päälle vedetään usein kostean tilan maali.

Ota huomioon sävyt todellisessa kohteessa. Pienen mallipalan sävy ja kuviot näyttävät helposti vaaleammilta kuin lopullisessa tilanteessa seinällä. Kun koko seinä on tapetoitu, sävy on aina voimakkaampi. Jos testaat tapettia mallipalalla, kannattaa sen siis olla melko kookas.

Mistä valo tulee ja kuinka paljon sitä on? Ulkoa tuleva valo vaikuttaa voimakkaasti siihen, miltä tapetti lopulta näyttää. Suorassa auringossa pinta on aivan erilainen kuin illalla lamppujen valossa. Jos tapetissa on mattapinta, se voi näyttää kohtisuorassa valossa vaaleammalta. Sivusta tuleva valo taas tuo pintaan tummuutta.

Ota huomioon huoneen tunnelma. Dramaattinen ja voimakas tapetti voi olla seinällä rohkea ja näyttävä, mutta joka paikkaan se ei sovi. Voit valita rohkean kuosin tilaan, jossa energia on tärkeä asia. Makuuhuoneeseen voi sopia paremmin rauhallinen ja levollinen tyyli.

Prisma.fi on suuri tapettikauppa. Erilaisia tapettimalleja ja sisustukseen sopivia kontaktimuoveja löydät valikoimistamme yhteensä lähes 900 kappaletta. Lisäksi tapetointityökalut sekä liimat ja liisterit päälle. Tutustu siis valikoimaan ja löydä omaan tyylisi sopivin malli.

Kaikkea kuitutapeteista maisemiin

Kuitutapetti: Monen kotitapetoijan suosikkitapettia on helppo käsitellä ja se on hinnaltaan kohtuullinen. Tapetti voidaan kiinnittää liisteröityyn seinään ilman vettymisaikaa. Kuitutapetti ei veny kosteana samalla tavalla kuin paperitapetti. Jos tapetissa on vinyylipinta, sitä voi puhdistaa pehmeällä harjapesulla.

Paperitapetti: Tämän päivän perinteisestä tapettityypistä on saatavilla monia eri vahvuuksia. Laadukas materiaali kestää myös kevyttä kosteaa pyyhintää ja puhdistusta. Paperitapetti kiinnitetään liisterillä, joka levitetään tapettiin tapetointipöydällä. Liisterin pitää hieman vettyä tapettiin ennen seinälle nostoa.

Vinyylitapetti: Kulutusta ja pesunkestoa vaativien tilojen pinnaksi hyvä valinta, sillä tapetti kestää kevyttä pesua harjalla ja pyyhkimistä kostealla. Pohjamateriaaleja on kahdenlaisia: paperi ja kuitu. Paperipohjainen tapetti liisteröidään valmiiksi paperitapetin tavoin. Kuitupohjainen taas kiinnitetään niin, että liisteri levitetään seinälle.

Lasikuitutapetti: Kun tarvitaan kovan kulutuksen tai kolhujen kestoa, on lasikuitutapetti vahva vaihtoehto. Se peittää myös seinässä olevat pienet epätasaisuudet. Lasikuitutapetti kestää hyvin pesua. Se asennetaan seinään liimaamalla, ja päälle vedetään yleensä maali. Muista, että lasikuitutapetti pysyy seinässä tiukasti, joten sitä on vaikea myöhemmin poistaa.

Maalattava tapetti: Maalauspäällyste silottaa seinän epätasaisuuksia jonkin verran, ja sen päälle maalataan sopiva sisustusmaali. Pohjalla on lasikuitutapettien tapaan tekstuuri. Kun tapetti on maalattu vedenkestävällä maalilla, saadaan seinälle vedenkestävä pinta. Maalattava tapetti on kohtalaisen helposti poistettavissa jälkikäteen.

Tasoitetapetti: Epätasaiselle seinälle voi käyttää peittopinnoitetta ennen lopullisen tapetin kiinnittämistä. Jos seinässä esimerkiksi on vanha lasikuitutapetti, tasoitetapetilla sen pinnan voi tasoittaa.

Maisematapetit: Kuvatapetit ovat suosittuja sisustuselementtejä. Tarjolla on esimerkiksi luontoaiheisia tapetteja, sarjakuvia lastenhuoneisiin tai mustavalkoisia nostalgiakuvia.

Video: Helpot vinkit seinän tapetointiin

Näet videolla seinän tapetoinnin eri vaiheet. Katso, niin onnistut itsekin.

Näin seinän tapetointi onnistuu

  1. Mittaa tapetoitavan pinnan leveys ja laske vuotien menekki. Kuviollisesta tapetista saat noin kolme vuotaa.

  2. Poista seinästä taulukoukut ja hio epätasaisuudet, tasoita kolot, anna tasoitteen kuivua ja hio.

  3. Pese lika ja hiontapöly pois. Anna seinän kuivua.

  4. Jos tapetti on rullassa ylösalaisin, mittaa ja leikkaa vuodat. Huomioi kuvion kohdistus. Jos tapetti on oikein päin, leikkaa sitä mukaa kun tapetoit.

  5. Piirrä seinään pystyviivat vuotien saumojen kohdalle. Käytä vatupassia tai perinteistä luotilankaa.

  6. Levitä tapettiliima lastalla seinään tasaisesti. Varo laittamasta liikaa.

  7. Ripusta vuota heti seinään ja kiinnitä seinän pintaan tasaisesti lastalla tai harjalla ylhäältä alas ja sivulle pyyhkien.

  8. Leikkaa vuota ja ylimääräinen tapetti tapettiveitsellä. Kohdista ja kiinnitä seuraava vuota.

  9. Saumakohtiin saattaa jäädä liimaa. Pyyhkäise kostealla liinalla ennen kuin se ehtii kuivua.

Vinkki: Koristele boordilla. Tapettimateriaalia olevan koristelistan voi kiinnittää katonrajaan tai rajaamaan tilaa. Koristeellinen boordi sopii rauhallisen tapetin kaveriksi.

Korjaile, kokeile ja leikittele tapeteilla

Helppo sääntö on, että jos haluat huoneen näyttävän korkeammalta, käytä tapetissa pystyraitoja. Ja kun kaipaat leveyttä tai teräviin kulmiin kevennystä, valitse vaakaraitainen tapetti. Jos huone on pitkä ja kapea, kiinnitä perälle voimakasta väriä ja kuviota. Silloin seinä tulee selvästi lähemmäs.

Jos seinä ei ole suorassa tai katto on suunniteltu kaltevaksi, suoraviivainen tapetti on hankala valinta. Silloin vinoja kulmia pehmentämään käy epäsymmetrinen kuvio tai melko tasainen väripinta. Epätasaisiin seinän ja katon liittymäkohtiin voit valita tapetin, joka on sävyltään mahdollisimman lähellä katon väriä.

Kun huoneeseen ei näy juuri luonnonvaloa, kannattaa suosia lämpimiä vaaleita sävyjä. Jos aurinko paistaa sisään voimakkaasti, taittavat sinisen sävyt tunnelmaa viileämmäksi.

Tapetin kuvio on hyvä valita tilan koon mukaan. Pienessä tilassa pienet kuviot suurentavat ilmettä. Toisaalta suuressa huoneessa taas pienet kuviot jäävät huomiotta mutta isot kuviot pääsevät oikeuksiinsa.

Kannattaa olla kuitenkin rohkea ja rikkoa rajoja. Voit kiinnittää tapetin vaikkapa kattoon tai suuren huonekalun kylkeen. Tai jos laitat tapetin poikittain, saat jännän sisustuselementin. Yksilöllinen kokonaisuus syntyy myös yhdistelemällä erilaisia tapettikuoseja toisiinsa.

Aina ei muutenkaan tarvitse tapetoida koko huonetta kerralla. Korosta tilaa yhden seinän tapetilla tai vain muutamalla raidalla. Saman voi kätevästi tehdä maisematapetilla tai muulla fototapetilla. Kun sinulla on seinillä paljon tauluja, on hyvä valita alle hillitty ja tasainen tausta.

Vinkki: Kokeile tapetin sijaan kontaktimuoveja. D-C-Fix –sisustustarroilla ja kontaktimuoveilla saat helppokäyttöisen ja edullisen tavan uusia kodin pintoja ja tuoda monipuolista ilmettä sisustukseen.

Kestävyysmerkinnät kertovat, miten tapetti sietää puhdistusta

Yksi aalto: Vain kevyt pyyhkiminen kostealla tai nihkeällä.

Kaksi aaltoa: Kestää pyyhkimistä sienellä ja miedolla pesuaineella.

Kolme aaltoa: Hyvä kosteudenkestävyys, pesu sienellä ja astianpesuaineella.

Harjamerkintä: Kestää pesua kevyesti harjalla.

Aurinko: Kestää hyvin valoa ja värit eivät haalistu. Jos auringossa on plus-merkki, valonkesto on erinomainen.

tapettimerkinnat