Siirry suoraan sisältöön

Osta nyt ja nouda ostoksesi myymälästä kahden tunnin sisällä, ilman toimituskuluja!

Lue miten Prisma.fi-myymälänouto toimii
artikkeli-sauvakavely

Sauvakävely on tehokasta liikuntaa  

Sauvakävelystä saa monipuolista hyötyä. Se vaikuttaa kehoon usealla tavalla mutta saa myös mielen paremmaksi ja aivot aktiiviseksi. Harrastuksen avulla kävely tehostuu ja niskan sekä hartioiden alue pysyy hyvässä kunnossa.  

Sauvakävely on suosittu harrastus, jonka aloittaminen on helppoa. Kävelysauvat eivät ole kalliita ja liikkumaan pääsee kotiovelta vuodenajasta huolimatta. Vaikka jokainen varmasti osaa liikkua sauvojen kanssa, kannattaa tekniikkaan kiinnittää huomiota. Silloin eivät nivelet ja lihakset rasitu liikaa. 

Jo pelkkä kävely on monipuolisesti hyväksi terveydelle. Kunto nousee ja riski sydän- ja verisuonisairauksiin pienenee. Myös tuki- ja liikuntaelimistö pysyy paremmin kunnossa. Kävely ja sauvakävely rasittavat niveliä vähemmän kuin juokseminen. Siksi ne sopivat mainiosti ylipainoiselle, iäkkäämmälle tai ihmiselle, jolla on nivelvaivoja. 

On todettu, että kun tekee kolme kertaa viikossa puolen tunnin lenkin, saadaan aikaan selviä vaikutuksia terveyteen. Lenkit voi tehdä esimerkiksi kymmenen minuutin reippaissa pätkissä. Ennen lenkille lähtöä on hyvä verrytellä ja venytellä, jotta elimistö on valmis ja lihakset lämpenevät. 

Sauvakävelyssä kuluu nelisen sataa kaloria tunnissa, joten se on hyvä keino painonhallintaan. Säännöllisen lenkkeilyn ansiosta uni paranee, stressi helpottuu ja kaikenlainen toimintakyky nousee. Ja kun lihakset ovat käytössä, tasapainokin paranee. 

Lajin harrastus onnistuu myös talvella. Muista pimeissä oloissa kuitenkin hyvä näkyvyys eli hanki hyvät heijastimet. Voit teipata myös sauvoihin heijastintarraa.

 

Opettele oikea tekniikka  

Vaikka sauvakävely on helppoa, on tekniikka hyvä opetella kunnolla. Silloin lihakset ja nivelet eivät rasitu liikaa. Tekniikassa voi aloittaa siitä, että sauvoilla saa oikeasti vauhtia eikä niitä laahata vain perässä. 

1. Pidä sauvat takana ja katso, ettei niiden alaosa tule kehon edelle. 

2. Sauvan oikea osumakohta maahan on taaempana kuin vastakkaisen jalan kantapää. 

3. Kävellessä sauva on jatkuvassa kulmassa viistosti taaksepäin. 

4. Älä nojaa sauvoihin vaan ota niillä vauhtia. 

5. Pidä sauvat lähellä vartaloa ja vältä sivusuuntaista liikettä. 

Kiinnitä sauvakävellessä huomiota ylävartaloon. Pidä kädet liikkeessä samaan tahtiin jalkojen kanssa ja ylävartalo etukenossa siten, että hartiat liikkuvat rentoina. Nosta kättä eteenpäin niin, että sauva kulkee perässä. Kun työnnät sauvaa taaksepäin, paina niitä käsillä alaspäin ja taaksepäin.  

Alavartalossa pidetään jalkaterät suoraan eteenpäin, ja kävellessä paino rullaa tasaisesti koko kengän pohjan alueelta. Sauvakävellessä askel on tavallista kävelyä pitempi ja lonkissa on laajempaa liikettä. Siitä seuraa automaattisesti kävelyä reippaampi nopeus. 

Kävelysauvan hihna tukee kättä ja antaa hyvän otteen sauvan kahvaan. Hihna on sopivalla kireydellä, kun et joudu puristamaan sauvasta. Oikea ote on rento sellainen, että sauvojen ollessa takana voit avata sormet suoraksi ilman, että sauva irtoaa. Silloin eivät hartiat joudu jännitykseen ja veri kiertää hyvin. 

Vinkki: Varaa sauvakävelyä varten jalkaan tukevat mutta joustavat kengät, jotka rullaavat tien pinnalla ja antavat vauhtia. Kun kävelet talvella, käytä tukevia kenkiä, joissa on hyvä pito. Jäisellä säällä suositellaan liukuesteitä ja sauvojen päihin piikkejä.

 

Lyhyemmät sauvat antavat vauhtia  

Suomen Ladun nyrkkisäännön mukaan oikea sauvan pituus saadaan, kun omasta pituudesta vähennetään 55 senttiä. Silloin käsillä pääsee antamaan kävelylle hyvin vauhtia. Kun sauva on kädessä ja sen kärki jalan vieressä, pitäisi sauvaa pitävän käden kyynärpään olla 90 asteen kulmassa.  

Liian pitkillä sauvoilla liikkuminen on hankalaa ja tehotonta. Valitse siis mieluummin lyhyempi sauva kuin pitkä. Hiihtäessä on totuttu pitkiin sauvoihin, mutta niitä tarvitaan lajissa liukumisen vauhdittamiseen. Sauvakävelyssä liukuminen ei onnistu, joten välineeltä tarvitaan vähemmän pituutta.