Siirry suoraan sisältöön

Prisman ALE alkoi - tuotteita huippumerkeiltä jopa -40 %!

Tästä ostoksille
Saunan-puupintojen-kasittely

Saunan lauteiden ja pintojen käsittelyn vinkit

Saunan lauteet ja paneloinnit kannattaa puhdistaa ja käsitellä säännöllisesti. Samalla voit myös uudistaa esimerkiksi löylyhuoneen ilmettä, kun käsittelet paneloinnin sävytetyillä aineilla. Tarjolla on monenlaisia kuultavia sävyjä saunan pintojen suojaukseen.

Saunan puupintojen esikäsittely

Uudet pinnat puhdistetaan pölystä ja liasta. Kostuta pinta kevyesti vedellä, anna kuivua ja hio nousseet puukuidut pois. Poista lopuksi hiontapöly.

Aiemmin käsitellyt ja likaiset pinnat pestään saunapesuaineen ohjeen mukaisesti. Kastele pinnat vedellä ennen pesuaineen levitystä. Ohjeen mukaan laimennettu pesuaine levitetään pestävälle pinnalle esimerkiksi harjalla tai sienellä ja sen annetaan vaikuttaa noin 10 minuuttia, minkä jälkeen pinnat harjataan. Älä anna pesuaineen kuivua pestävään pintaan. Huuhtele huolellisesti vedellä ja anna kuivua. Lopuksi hio pinnat ja poista hiontapöly.

Saunavahan käyttö saunan ja pesuhuoneen puupinnoille

Sekoita saunavaha huolellisesti ennen käyttöä sekä myös käytön aikana. Jos käytät sävytettyä tuotetta, testaa värisävyn voimakkuus ja imeytyminen puupintaan koesivelyllä huomaamattomaan kohtaan. Lopulliseen sävyyn vaikuttaa puun oma väri, pinnan imevyys, sivelykertojen määrä sekä mahdolliset aikaisemmat käsittelyt.

Levitä vahaa vaahtomuovisiveltimellä, - sienellä tai keinokuitusiveltimellä puusyiden suuntaisesti sen verran kuin puuhun imeytyy kertalevityksellä. Jos tuotetta laitetaan liikaa, pinta tuntuu liukkaalta. Saunan paneelipinnoille ja lauteille riittää kertasively. Pesuhuoneiden ja muiden kattopintojen paneelit käsitellään kaksi kertaa.

Esilämmitä sauna ja tuuleta hyvin ennen käyttöönottoa. Saunaa voidaan käyttää 1–2 päivän kuluttua saunavahan levityksestä. Käsitelty pinta saavuttaa lopullisen kovuutensa noin kolmessa viikossa. Sitä ennen pintaa on käsiteltävä varoen.

Vinkki: Osa saunankäsittelyaineista voidaan lisämaksusta sävyttää myymälänoudon yhteydessä. Sellainen on esimerkiksi Uula saunakuulto. Jos haluat tuotteeseen sävytyksen, toimi näin: Nouda tuote Prisma.fi-myymälänoudon noutopisteestä. Varmista sävytyspalvelun aukiolo ja pyydä henkilökuntaa sävyttämään tuote. Sävytys voidaan tehdä noudon yhteydessä, ei enää noutopäivän jälkeen. Huomioithan, että sävytys on maksullinen lisäpalvelu.

Käsittelyohje saunasuojalle saunan ja pesuhuoneen puisiin seinä- ja kattopaneeleihin

Sekoita saunasuoja huolellisesti ennen käyttöä sekä myös käytön aikana. Jos tuote on sävytetty, kokeile värisävyn voimakkuutta ja imeytymistä ensin huomaamattomaan pintaan. Lopulliseen sävyyn vaikuttaa puun oma väri, pinnan imevyys, sivelykertojen määrä sekä mahdolliset aikaisemmat käsittelyt.

Ohenna saunasuojaa tarvittaessa vedellä tuotteen ohjeen mukaisesti. Levitä ainetta keinokuitusiveltimellä puusyiden suuntaisesti paneeli kerralla päästä päähän. Saunanpaneelipinnoille riittää kertasively. Pesuhuoneiden ja muiden kattopintojenpaneelit käsitellään kaksi kertaa.

Esilämmitä sauna ja tuuleta hyvin ennen käyttöönottoa. Saunassa voi ottaa löylyt 1–2 päivän kuluttua saunasuojan levityksestä. Käsitelty pinta saavuttaa lopullisen kovuutensa noin kolmessa viikossa. Ennen tätä pintaa on käsiteltävä varoen.

Lauteiden öljyäminen laudesuojalla tai parafiiniöljyllä

Laudesuoja on väritön suoja-aine saunan ja pesuhuoneen kaikille puupinnoille. Levitä öljyä pinnalle siveltimellä tai nukkaamattomalla siivousliinalla. Mikäli öljy imeytyy välittömästi, levitä sitä vielä toisen kerran. Lämmitä sauna ja pyyhi imeytymätön öljy pois nukkaamattomalla liinalla. Huomaa, että käsittely syventää puun omaa väriä.

Vinkki: Käsittelyn jälkeen puhdista työvälineet hyvin vedellä ja pensselipesulla. Kierrätä jätteet tuotteen pakkauksen ohjeen mukaisesti

Lue myös: Löydä oikea kiuas ja parhaat löylyt