Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-kiukaat

(Kuvan tuote: Harvia 20 Pro puukiuas)

Löydä oikea kiuas ja parhaat löylyt  

Suomessa saunotaan ahkerasti, ja moni vannoo varsinkin mökillä puukiukaan nimiin. Kaupunkikodissa löylyt antaa yleensä sähkökiuas. Erilaisia malleja riittää, mutta tärkeää on valita tilaan sopiva kiuas sekä kooltaan että malliltaan. 

Kun kiuasta valitaan, valintoja voidaan tehdä perinteisten mallien ja nykytekniikkaa hyödyntävien hienouksen välillä tai toisaalta yksinkertaisen ulkoasun ja design-ilmeen välillä. Löylystä voi nauttia myös alemmilla lauteilla, kun lämpöä antaa verkkorakenteinen kiuas ja tai vuolukivimalli, jonka kuuma pinta säteilee alhaalta asti. 

Kiukaan hankinnassa on tärkeää pohtia omia tottumuksia ja saunomistapaa. Saunotaanko teillä kauan ja hartaasti vai onko tärkeää, että sauna on aina ja heti valmis? 

 

Nämä seikat vaikuttavat kiukaan valintaan:

 • Löylyhuoneen tilavuus 

 • Saunan rakenteet 

 • Kuinka paljon saunojia on 

 • Kuinka usein saunotaan 

 

Puulla, sähköllä – vai aina valmiina?

Helposta ja huolettomasta saunomisesta pitävä arvostaa sähkökiukaan kätevyyttä. Todella ahkera saunoja sen sijaan valitsee kiukaan, joka on aina valmis, kun kannen avaa. Tunnelmaa taas tuo puukiuas tulen loimuineen ja tuoksuineen.  

 

Sähkökiuas 

Sähkökiukaan voi asentaa vaikka tavallisen kerrostalohuoneiston saunaan ja lähes kaikkialle, missä on sähköä. Se on vaivaton valinta.  

 • Lämpenee, kun virta käännetään katkaisimesta päälle 

 • Lämpenemisaika noin puoli tuntia 

 • Kiukaan voi ajastaa kuumaksi 

Tutustu sähkökiukaiden valikoimaan

 

Vinkki: Joidenkin kiukaiden ohjausyksikön voi sijoittaa seinälle tai pukuhuoneeseen. Silloin käynnistäminen on helpompaa. On myös malleja, joita voi ohjata kaukosäätimellä. 

Aina valmis kiuas

Tämä kiuas sopii himosaunojalle, sillä se on heti valmis löylyistä nauttimiseen. Kivitila pysyy kuumana, koska se on huolellisesti eristetty. Kivet ovat siis jatkuvasti kuumana, mutta lämpöä ei päästetä ulos, kun luukku on kiinni.  

 • Löyly on valmis aina kun haluat 

 • Kiukaisiin saatavilla myös sähköä säästävä eco-tila 

Tutustu aina valmiiden kiukaiden valikoimaan

Puukiuas

Lämmitettäessä saunaa puukiukaalla tarvitaan hieman enemmän aikaa puuhailuun ja valmisteluun. Monen mielestä sytykkeiden pilkkominen ja tulen sytyttely on kuitenkin oleellinen osa saunomisen tunnelmaa. Ja kun tuli loimottaa lasisen luukun läpi, on saunominen kertakaikkisen upea kokemus. 

 • Sopii omakotitaloon ja kesämökille 

 • Saunaan tarvitaan savuhormi 

Tutustu puukiukaiden valikoimaan

Näin valitset oikeantehoisen kiukaan  

Kiukaan tarvittava teho riippuu löylyhuoneen tilavuudesta. Tehosta kertoo kilowattien määrä (kW) ja  tilavuudesta kuutiometrien määrä (m3). Tilavuus lasketaan kertomalla keskenään pituus, leveys ja korkeus. Nyrkkisääntö on, että yksi kilowatti lämmittää yhden kuution. Jos saunan koko on 8 m3 (leveys 2 m, pituus 2 m ja korkeus 2 m), on sopiva teho noin 8 kW. 

Liian alitehoinen kiuas lämmittää saunan heikosti ja se myös jäähtyy nopeasti. Kun se pyrkii pitämään korkean lämpötilan, saattavat sen vastukset kulua loppuun nopeasti. Jos kiukaassa taas on liian paljon tehoa, saunasta tulee kuuma ja kuiva. Silloin on myös vaarana tulipalo. 

Löylyhuoneen tilavuus

Kiukaan teho 

3–6 m3

4,5 (kW)

5–9 m3

6 (kW)

8–12 m3

8 (kW)

10–14 m3

9 (kW)

12–16 m3

10,5 (kW)

Jos seinässä on eristämätöntä kiveä, lasitiiltä tai lasia, ne vähentävät kiukaan tehoa. Lisää silloin laskelmaan jokaista neliötä kohden 1,5 kW tehon tarvetta. Myös seinien ja katon eristämättömät hirsipinnat vähentävät tehoa, joten tilavuus kerrotaan 1,5:llä. Puulämmitteiden kiukaan sivuvesisäiliö lisää tilavuuslaskelmaan kolme kuutiota. 

 

Paljonko kiukaaseen tarvitaan kiviä?  

Kiukaan kivimäärä ilmoitetaan yleensä kiloina sen tuotetiedoissa. Kun kiviä on riittävästi, saat hyvät löylyt ja kiuas ei jäähdy nopeasti. Pieneen sähkökiukaaseen menee noin 30 kiloa kiviä, suureen jopa sata kiloa tai enemmän. 

Huomioi nämä yhdeksän asiaa, kun hankit kiuasta  

 1. Varmista puukiuasta varten savuhormin kunto 

 2. Varmista sähkötehon riittävyys sähkökiuasta varten 

 3. Huolehdi suojaetäisyyksistä 

 4. Laske löylyhuoneen tilavuus 

 5. Ota huomioon eristämättömät kivi-, lasi- tai hirsipinnat 

 6. Kuinka moni saunoo ja kuinka usein? 

 7. Ota huomioon lasten turvallisuus (pintalämpötila, lukittava kivitilan kansi) 

 8. Haluatko kuumia vai kosteita löylyjä? 

 9. Kiuas ja kivet painavat paljon, joten varmista alustan kestävyys

Varmista suojaetäisyys palaviin materiaaleihin  

Kiukaille ilmoitetaan aina suojaetäisyys palaviin materiaaleihin eli lauteisiin sekä seinä- ja kattopaneeleihin. Sähkökiukaissa etäisyydet ovat puulämmitteisiä pienempiä. 

Puukiukaan suojaetäisyys yleensä puoli metriä sivuille ja taakse sekä 120 cm ylös. Palamattomien suojarakenteiden avulla etäisyyksiä voi pienentää. Aina valmiiden kiukaiden kivitila on eristetty tehokkaammin, joten suojaetäisyys voi niissä olla pienikin. Varmista etäisyydet aina tuotetiedoista ja käyttöohjeista. 

Tutustu kiukaiden ja kiuastarvikkeiden valikoimaan