Siirry suoraan sisältöön
artikkeli-parranajokoneet

Kuvan tuote: Philips 5000 sarjan parranajokone

Jos ajat parran usein, panosta koneen laatuun  

Isä saa partakoneen isänpäivälahjaksi ja nuori ensimmäisensä vaikkapa joululahjaksi – ellei sitten tee hankintaa aivan itse. Mitä koneen hankinnassa kannattaa ottaa huomioon? 

Parta on nyt muotia, mutta sileän leuan ajelu taitaa silti suurella osalla miehistä olla jokaisen aamun puuha. Vaikka partaa tai sänkeä olisikin, niitä on hyvä välillä muotoilla. Osa miehistä suosii vaahtoa ja höylää, muut taas ovat tottuneet ajelemaan partakoneella. Iho reagoi parranajoon joskus paljonkin, mutta se tottuu vaihtuvaankin leikkuutapaan, jos esimerkiksi vaihtaa koneen välillä höylään.  

Koneita on monenlaisia: osassa niistä pyörii kolme terää ja toisissa taas on teräverkon alla suoraan liikkuva terä. Usein partakoneen ostaja hankkii samaa merkkiä kuin ennen, joten uskollisuus ja kokemukset ohjaavat valintoja.   

Jos partakoneessa on mukautuva ajopää, sen terät liikkuvat hyvin kasvojen muodon mukaan. Silloin ihon pinta tavoitetaan joka mutkasta. Usein koneen laatu tuo lisää liikkuvia osia ja tasoja, mikä tekee parranajosta tarkempaa ja mukavampaa. 

On myös koneita, jotka on tarkoitettu herkälle iholle. Sellaisella ei tarvitse ajella montaa kertaa edestakaisin vaan parranajo sujuu kerralla. Ja kun ajopää on lisäksi hellävarainen, ei iho pääse niin helposti ärsyyntymään. Herkän ihon koneissa voi myös olla mukana voidetta, joka hoivaa ihoa ja sujuvoittaa ajoa. Jos laite on vedenkestävä, voi parran ajaa vaikka suihkussa. On myös koneita, joiden kanssa voi käyttää partavaahtoa. 

Pidä partakoneesta hyvää huolta  

Kun partaa ajetaan joka päivä, terät tietysti kuluvat ja tylsyvät. Partojakin on erilaisia, ja karkea parta tylsyttää teriä pehmeää nopeammin. Mitä laadukkaampi itse laite on, sitä pidempään terätkin säilyvät. On myös malleja, joiden ajopäät teroittuvat ajaessa. Jos partakoneen ajo tuntuu nyppivältä tai sen tulos on huono, on terien vaihtaminen edessä.  

Partakoneesta kannattaa pitää hyvää huolta, jotta se toimii hyvin ja säilyy kauan. Kun hankit laitteen, jossa on mukana huoltoyksikkö, se puhdistuu itsestään ja huoltaa terät aina hyvään kuntoon. 

Näin puhdistat partakoneen

  1. Puhdista teräosa jokaisen ajon jälkeen mukana tulevalla pienellä sudilla. 

  2. Jos laite kestää vesipesua, huuhtele teräosat juoksevan veden alla. 

  3. Edistyneen koneen oma huoltoyksikkö tutkii laitteen tilan ja puhdistaa sekä huoltaa partakoneen perusteellisesti.  

  4. Öljyä terät säännöllisesti partakoneelle tarkoitetulla aineella. 

 

Hyvällä akulla ajat pitkään  

Paljonko partakoneesta kannattaa maksaa? Hinnat alkavat muutamasta kympistä ja päätyvät pariin sataan euroon. Kalleimmissa laitteissa on enemmän ominaisuuksia ja varusteita, mutta myös laatu, käyttömukavuus ja akun kesto paranevat. Jos ajat partaa päivittäin, on luonnollisesti järkevää panostaa koneen laatuun ja hintaan. 

Kun satsaat partakoneeseen enemmän, saat myös pitempään kestävän ja nopeammin ladattavan akun. Osalla koneista ajelee yhdellä latauksella jopa tunnin, mikä tarkoittaa sitä, että paremman laitteen voi ottaa huoletta mukaan matkalle ilman latausjohtoa. Latausaika täyteen akkuun vaihtelee tunnista lähes kymmeneen tuntiin. 

Osa edullisista koneista toimii vain verkkovirralla, mutta suurin osa toimii sekä akulla että pistorasiaan kytkettynä. 

Vinkki: Saatavilla on myös partakoneita, joilla voit sekä ajaa parran sileäksi että trimmata sopivan sängen. Laitteella voit ajella myös ihokarvoja koko vartalolta.