Siirry suoraan sisältöön
Prisma logo
Ostoskori
artikkeli-lumityot

Kuvan tuote: Fiskars SnowXpert™ lumikola

Lumityöt ovat myös tehokasta kuntoilua

Talvella suomalaisia odottaa aina lumitöiden ihana maailma. Lumipeitteinen maisema voi olla kaunis, mutta käytännössä se tarkoittaa myös vastuuta oman pihan siistimisestä ja turvallisuudesta. Lumityöt voivat kuitenkin olla hauskaa ja tehokasta kuntoilua, kunhan muistaa muutamat perusasiat.

Suomessa talven lumimäärä voi vaihdella reilusti. Joskus saamme nauttia runsaasta lumipeitteestä, joinakin vuosina etelässä lumihiutaleet tuntuvat vain hipaisevan maata. Riippumatta siitä, kuinka paljon lunta taivaalta tulee, on hyvä pitää lumityöt ajan tasalla.

Lumitöiden tärkeät asiat

Lumityöt eivät ole naapurin harmiksi jätettyä hupia vaan myös kiinteistön omistajan vastuulla. Säännöllinen lumenluonti on tärkeää turvallisen liikkumisen kannalta, erityisesti vanhempien ja lasten näkökulmasta. Lumitöiden laiminlyöminen voi aiheuttaa liukastumisvaaroja, ja katolle kertynyt lumi voi olla yllättävän painavaa. Siksi ajoissa tehdyt lumityöt ovat oman ja muiden turvallisuuden edun mukaisia. 

Ergonomia ja turvallisuus ensin

Lumitöissä kannattaa muistaa myös ergonomia. Lumen työntäminen on usein selälle lempeämpää kuin lapioiminen, sillä se välttää selän kiertoa. Pidäthän myös huolen siitä, että työskentelet valoisassa ympäristössä, jotta näet, minne astut ja minne lumikuorma putoaa. 

Jos lapiointi tai kolaaminen tuntuvat raskaalta, tulee konevoima apuun. Prisman verkkokaupasta löydät esimerkiksi sähkökäyttöisiä akkulumilapioita tai tehokkaita lumilinkoja pyörillä tai telaketjuilla.  

Oma kuntosali pihamaalla – muista oikeat asennot

Lumityöt eivät ole vain velvollisuus, vaan myös loistava tapa pitää itsensä aktiivisena. Tunnin urakointi pihalla voi polttaa jopa 570 kilokaloria, mikä vastaa kunnon kuntosalitreeniä tai kevyttä pyöräilyä. Joten, ennen kuin turhaudut liikaa lumen keskellä, muista, että teet samalla hyvää kuntoilua! 

Lumenluonnin oikeat työasennot ovat avain selän terveydelle ja välttämättömiä turvallisuuden kannalta.

  • Pidä hartiat ja niska rentoina. Lumityöt tehdään jaloilla ja keskivartalolla.

  • Selkä suorana ja lonkista ja polvista joustamalla säästät selkääsi.

  • Nosta pieniä määriä kerrallaan ja pidä kuorma lähellä kehoa.

  • Opettele lapioimaan kummaltakin puolelta välttääksesi yksipuolista rasitusta.

  • Älä kierrä vartaloa heittäessäsi lunta, vaan heitä lumi suoraan eteenpäin. 

Lumityöt voivat olla raskasta puuhaa, joten muista verrytellä hyvin ennen töiden aloittamista. Pidä myös taukoja ja venyttele kohottamalla käsiä ylös. 

 

Suojele rakennuksia sijoittamalla lumi oikein

Pihan lumitöissä on tärkeää ottaa huomioon paitsi turvallisuus ja kuntoilu myös talon rakenteiden säilyminen. Keväällä sulava lumi voi aiheuttaa kosteusvaurioita, mikäli sitä pakataan liian tiiviisti seinien viereen. 

Lumet kannattaakin kasata ojan penkalle tai nurmialueelle, jotta sulava lumi poistuu tehokkaasti eikä aiheuta kosteusongelmia. Pidäthän myös huolen, ettei lumi peitä talon tuuletusaukkoja. 

Lunta kolatessa tulee varoa puiden runkoja ja ravistella pensaat lumesta, jotteivat ne vaurioidu lumen painosta. Perennapenkit sen sijaan saavat usein jäädä lumen suojaan. 

Lumen pudottaminen katolta

On tärkeää seurata katolla olevaa lumimäärää sekä putoamisen vuoksi että sen rakenteille aiheuttaman taakan vuoksi. Pudota lumet ennen kuin niitä kertyy 35–40 sentin kerros. Jos pudotat lumet itse, kiinnitä vartalosi valjailla turvallisesti esimerkiksi savupiippuun, kattosiltoihin tai kattopollareihin. Kiinnitä työvälineet narulla itseesi, jotta vältät vahingot. Sopivan pituinen lapio on katolla tärkeä. Pidä myös puhelin aina mukana hätätilanteiden varalta. 

Kun pudotat lunta katolta, varmista muiden turvallisuus. On hyvä kutsua kaveri avuksi varoittamana mahdollisia ohikulkijoita. 

Prismasta kaikki välineet lumitöihin

Jotta lumityöt sujuisivat jouhevasti, hanki Prisman verkkokaupasta tarvittavat varusteet. Löydät meiltä lumikolat, lumilapiot, lumilingot, petkeleet ja lumenpudottimet sekä materiaalit liukkaudentorjuntaan. Turvallisia ja aktiivisia lumihetkiä!