Siirry suoraan sisältöön

Osta nyt ja nouda ostoksesi myymälästä kahden tunnin sisällä, ilman toimituskuluja!

Lue miten Prisma.fi-myymälänouto toimii
artikkeli-lemmikin-hoito

Kuvan tuote: Oxyfresh dental gel hammasgeeli koirille ja kissoille 113 g

Lemmikin ruoka ja hyvä hoito – pidä huolta koirasta ja kissasta

Millaista kuivaruokaa annetaan millekin koiralle? Ja mitä hyötyä on puruluista ja makupaloista? Entä mitä eroa on erilaisilla kissanhiekoilla? Millaista ruokaa annetaan seniorikissalle? Lue, miten onnistut hyvin lemmikkisi hoidossa. 

Herkkua hauvalle mutta minkälaista?  

Koira on lemmikkinä uskollinen, seurallinen ja leikkisä ystävä, joka tarjoaa iloa, seuraa ja turvaa, on omistaja sitten yksinäinen tai isäntänä kokonainen perhe. Koira on usein aktiivinen ulkoilukumppani mutta myös rauhallinen kotikaveri. Ennen kaikkea se muodostaa usein vahvan siteen omistajiinsa. Koiranpidossa on tärkeää tarjota sille riittävästi liikuntaa, huolenpitoa ja rakkautta – ja hyvää ruokaa! 

Koiralle annetaan joko kuivaruokaa tai märkäruokaa mutta myös molempia. Kummatkin ruokavaihtoehdot voivat olla osa terveellistä ruokavaliota, ja niiden yhdistelmästä voi saada hyvän ja monipuolisen ruokavalion. On tärkeää valita lemmikille laadukkaita koiranruokia, jotka vastaavat koiran ravitsemustarpeita.

Koiran kuivaruoat

Koiran kuivaruoka on tiiviimpää tavaraa, mikä voi auttaa ruokahalun säätelyssä ja myös hammashygieniassa. 

Pennulle: Alle yksivuotiaan pennun ravinto tukee tärkeää kasvuvaihetta. Penturuoat on tarkoitettu paitsi pennuille, myös tiineenä oleville ja imettäville koirille.  

Aikuisille koirille: Aikuisen koiran kuivaruoat sisältävät tasapainoisen yhdistelmän proteiineja, rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita.  

Seniorille: Yli seitsemänvuotias koira tarvitsee täysipainoista ravintoa, jossa on huomioitu sen ikääntymisen myötä muuttuvat tarpeet.  

Aktiiviselle: Esimerkiksi urheilu-, metsästys- tai työkoiran ruoan tulee sisältää runsaasti energiaa. Korkea proteiinipitoisuus ylläpitää lihasvoimaa ja kestävyyttä sekä nivelten ja luuston hyvinvointia.  

Allergiselle ja herkälle: Erikoisravinto pienentää ruoka-aineyliherkkyyksien riskiä ja hoitaa mahdollisia allergioiden aiheuttamia iho-oireita kuten kutinaa ja kuivumista. Herkkävatsaisen koiran ruoan tulee olla hyvin sulavaa ja runsaskuituista.  

Leikatulle ja paino-ongelmaiselle: Leikatun koiran ylipainon riski kasvaa, joten paino-ongelmaisten koirien ruoassa on säädelty kalorimäärä painonhallinnan tueksi, ja ravinto auttaa aineenvaihdunnan toimintaa.  

Koiran märkäruoat

Koiran märkäruoka sisältää enemmän kosteutta, mikä auttaa koiran nestetasapainon ylläpitämisessä. Jotkut koirat saattavat pitää enemmän märkäruoan mausta ja koostumuksesta, ja se voi auttaa stimuloimaan ruokahalua erityisesti vanhemmilla tai sairailla koirilla.

Koiran märkäruoka tarjoaa vaihtoehdon kuivaruoalle ja voi tarjota useita hyötyjä eri koiran elämänvaiheissa ja terveysongelmissa. 

Pennulle: Penturuoat märkämuodossa ovat usein helpommin syötäviä ja sulavia, mikä voi olla hyödyllistä pennun herkälle vatsalle ja hammaskasvulle. 

Aikuisille koirille: Aikuisen koiran märkäruoka sisältää tasapainoisen yhdistelmän ravinteita, jotka tukevat aikuisen koiran terveyttä ja hyvinvointia. Sen korkea kosteuspitoisuus auttaa myös ylläpitämään koiran nestetasapainoa. 

Seniorille: Seniorikoirille suunniteltu märkäruoka voi tarjota helpommin sulavia proteiineja ja vähemmän kuivattuja ainesosia, mikä helpottaa ruoansulatusta ja voi tukea nivelten ja lihasten terveyttä. 

Aktiiviselle: Märkäruoka voi tarjota lisäenergiaa aktiivisille koirille ja auttaa ylläpitämään niiden energiatasoa ja suorituskykyä. Lisäksi sen korkea proteiinipitoisuus voi tukea lihasvoimaa ja palautumista. 

Allergiselle ja herkälle: Märkäruoka voi olla hyvä vaihtoehto koirille, joilla on ruoka-aineallergioita tai herkkiä vatsaongelmia. Valitsemalla vähemmän allergisoivan märkäruoan voidaan vähentää ruoka-aineallergioiden riskiä ja lievittää iho-oireita. 

Leikatulle ja paino-ongelmaiselle: Märkäruoka voi auttaa hallitsemaan painoa tarjoamalla tarkasti annosteltuja aterioita ja vähemmän kaloreita. Sen korkea kosteuspitoisuus voi myös auttaa täyttämään koiran vatsaa ja vähentämään nälkää.  

Koiralle pitää olla purtavaa!

Koiran puruluut auttavat ylläpitämään koirasi hyvää hammashygieniaa. Sekä pentuikäisten että aikuisten koirien on hyvä saada pureskeltavaa päivittäin. Erilaiset kuivatut eläintuotteet ja puruluut tarjoavat tehokasta hoitoa hampaille ja ikenille. 

Puruluiden pureskelu on koiralle lajityypillistä toimintaa, ja se vapauttaa koiran elimistössä hyvää oloa tuottavia hormoneja. Puruluiden valinnassa tulee huomioida koiran koko ja puruvoima. Muistathan aina valvoa koirasi herkutteluhetkiä.  

Vinkki: Täältä tilaat kätevästi kotiin paitsi koiran herkullista luomuravintoa ja laadukkaita kotimaisia ruokia, myös lelut ja tarvikkeet sekä esimerkiksi valjaat, huomioliivit ja lämmittävät fleecet.

Kaikkea koirille

Koiran makupaloja herkkuhetkiin ja koulutukseen

Makupaloista on moneksi. Koiran makupaloja käytetään koulutuksessa ja harrastuksissa palkitsemiseen, aktivointiin ja hemmotteluun. 

Valitse makupalat ja herkut koirasi koon, yksilöllisen herkkyyden ja kokonaisenergiamäärän mukaan.  

Voit valita joko kuivattuja tai tuoreita makupaloja. Kuivatut lihatuotteet vastaavat helposti paljon suurempaa tuoreliha-annosta. Erityisesti täyslihatuotteiden kohdalla tulee huomioida koiran kokoon liittyvät suositusmäärät.  

Kissalle kuivaruokaa, märkäruokaa, makupaloja ja kissanhiekkaa

Kissat on jännittäviä mutta rakastettavia lemmikkejä. Ne ovat samana aikaan sekä itsenäisiä että leikkisiä ja seurallisia. Kissat tarvitsevat tilaa liikkua ja leikkiä, mutta nauttivat myös rauhallisista hetkistä yksin ja omistajansa kanssa. 

Kun haluat pitää kissastasi hyvää huolta, valitse sille laadukasta ja tasapainoista kissanruokaa, joka on suunniteltu vastaamaan lemmikkisi ravitsemustarpeita. Tällaiset ruoat sisältävät tarvittavat proteiinit, rasvat, hiilihydraatit, vitamiinit ja kivennäisaineet. 

Näitä kissa tarvitsee

Proteiinit: Kissat ovat lihansyöjiä, joten niiden ruokavaliossa pitää olla runsaasti eläinperäisiä proteiineja, joita saa lihasta ja kalasta. 

Kosteus: Kissat saavat suurimman osan nestetarpeestaan ruoasta, joten on tärkeää tarjota niille riittävästi kosteaa ruokaa. Kissanruoassa voi olla myös erikseen kosteutta lisääviä ainesosia, esimerkiksi liemiä tai kastiketta. 

Vesi: Varmista, että kissalla on aina saatavilla raikasta ja puhdasta vettä. Se on erityisen tärkeää silloin, jos kissa syö pääosin kuivaruokaa. 

Sopivat ruokailuvälit: Jaa kissan päivittäinen ruokamäärä useisiin pieniin annoksiin. Se auttaa ylläpitämään kissan energiatasoa ja ruoansulatusta pitkin päivää. Älä ylitä tai alita kissan päivittäistä ruokamäärää. Seuraa lemmikkisi painoa ja ruokintatarpeita ja säädä ruokamäärää tarvittaessa.

Sopivaa ruokaa iän ja kunnon mukaan  

Kissan ravintotarpeet voivat vaihdella sen iän mukaan, sillä pieni kissanpentu, aikuinen kissa ja seniorikissa tarvitsevat erilaista ruokaa ja ruokintarutiinia.  

Joillakin kissoilla voi olla myös terveysongelmia, vaikkapa ylipainoa tai ruoansulatusvaivoja. Silloin on tärkeää valita ruoka, joka sopii kissan erityistarpeisiin. Jos kissallasi on allergioita, jotkut ruoka-aineet eivät tunnu sopivan tai tulee joko ihottumaa tai ruoansulatusvaivoja, kannattaa harkita ruokavalion muutosta. Myös eläinlääkärin kanssa kannattaa asiasta keskustella. 

Sekä kuivaruoka että märkäruoka tarjoavat kumpikin kissalle hyvää ravintoa, ja niiden yhdistelmä voi tarjota monipuolisen kokonaisuuden.  

Kuivaruoassa kissa saa enemmän ravinteita pienemmässä annosmäärässä, mikä voi olla hyödyllistä ruokahalun säätelyssä ja painonhallinnassa. Se voi myös auttaa pitämään kissan hampaat terveinä ja vähentää plakin ja hammaskiven muodostumista. 

Märkäruoka taas nimensä mukaisesti sisältää enemmän kosteutta, josta kissa saa tarvitsemaansa nestettä. Se on usein myös kissalle houkuttelevampaa ja saa sen syömään säännöllisesti. Helpommin sulava märkäruoka voi myös auttaa ruoka-aineallergioissa ja ruoansulatusongelmissa. 

Kissan kuivaruoat

Tiesitkö, että voit valita kissallesi oikeanlaista ruokaa iän tai erityistarpeen mukaan? Tutustu erilaisiin kissan kuivaruokiin.  

Pennulle: Alle yksivuotiaan pennun ruoka sisältää laadukkaita eläinperäisiä proteiineja, prebiootteja ja kuidunlähteitä. Omega-rasvahapot, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tärkeitä pennun terveelle kasvulle ja kehitykselle.  

Seniorille: Seitsemän vuoden jälkeen kissan aineenvaihdunta hidastuu, jolloin ylipainon riski kasvaa. Seniorikissan ravinnossa huomioidaan myös muun muassa näön heikkeneminen, sydänvaivat, munuaisvaivat, liikkumisen ongelmat sekä ihon ja turkin kunnon heikkeneminen.  

Allergiselle: Erikoisravinto vähentää ruoka-aineyliherkkyyksien riskiä ja helpottaa mahdollisia allergioiden aiheuttamia iho-oireita, kuten kutinaa ja kuivumista.  

Pitkäkarvaiselle: Pitkäkarvaisen kissan ravinto sisältää runsaasti ihoa ja turkkia hoitavia ainesosia sekä ehkäisee karvapallojen muodostumista.   

Leikatulle ja paino-ongelmaiselle: Leikatun ja paino-ongelmaisen kissan ruoan tulee edesauttaa painonhallintaa ja aineenvaihdunnan toimintaa. Leikatun kissan ravinto vähentää virtsakivien muodostumisen riskiä.  

Virtsatieongelmaiselle: Eritysravinto ylläpitää virtsateiden terveyttä, vähentää virtsakiteiden ja -kivien muodostumista sekä pitää virtsan pH-arvon sopivana. Madallettu magnesiumin määrä on erityisen tärkeää virtsatieongelmaiselle.  

Kissan märkäruoat

Milloin kissalle pitäisi antaa täysravintoa ja koska taas täydennysravintoa? Täysravinnosta kissa saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja kivennäisaineet sekä runsaasti nestettä. Sitä voi tarjota kissalle päivittäin. Täydennysravintoa suositellaan tarjottavan vain erityisiin herkutteluhetkiin. Kissan märkäruokia on eri ikäisille lemmikeille. 

Pennulle: Penturuoat sisältävät kaikkia kasvuun tarvittavia ravintoaineita. Kosteat ruoat sopivat ensiruoaksi kissanpennuille, sillä sellaista on helppo syödä. Penturuoat on tarkoitettu paitsi pennuille, myös tiineenä oleville ja imettäville emokissoille.  

Aikuiselle kissalle: Aikuisen kissan ruoissa on kissan tarvitsema tasapainoinen yhdistelmä proteiineja, rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita.  

Seniorille: Ikääntyvä kissa tarvitsee täysipainoista ravintoa, jossa on huomioitu ikääntymisen myötä muuttuvat tarpeet.  

Leikatulle: Leikatun kissan aineenvaihdunta hidastuu ja ruokahalu usein kasvaa, jolloin ylipainon riski lisääntyy. Leikatulle kissalle räätälöidyissä ruoissa energiapitoisuus ja välttämättömien ravintoaineiden määrä on sovitettu leikatun kissan tarpeisiin.  

Kissan makupalat – maun mukaan  

Kissan makupalat ovat herkkupala lemmikillesi, kun se on ansainnut jotain erityisen hyvää. Ne ovat myös lisäravintoa päivittäisen muun ruoan lisäksi. 

Rapeat makupalat: Rapeat kissan makupalat ovat maukkaita ja houkuttelevia. Ne sopivat erittäin hyvin leikkimiseen. Erimuotoisia makupaloja on saatavana monen makuisina ja maukkailla täytteillä.  

Tahnat ja kermaiset makupalat: Pehmeät tahnat ja kermaiset herkut ovat herkullisia mutta ne myös tukevat kissan riittävää nesteen saantia.   

Purutikut: Kissan purutikut ovat maukkaita lihaisia välipaloja. Pehmeät purutikut sopivat leikkimiseen ja hemmotteluun.  

Kissanmaidot: Kissanmaito sopii palkinnoksi tai välipalaksi ja on helppo tapa lisätä kissan nesteen saantia.  

Terveysvaikutteiset makupalat: Terveysvaikutteisiin makupaloihin on lisätty muun muassa mallasta, vitamiineja, kivennäisiä tai tauriinia. Ne on suunniteltu esimerkiksi hammasterveyden ja suoliston hyvinvoinnin tueksi.  

Luonnolliset makupalat: Luonnon raaka-aineista peräisen olevat makupalat on valmistettu pelkästä lihasta tai kalasta, ja ne ovat luonnollisen makunsa vuoksi maistuvia. Makupalat eivät sisällä viljaa, joten ne sopivat myös herkille kissoille.  

Kissanhiekkaa on monenlaista

Saisiko olla paakkuuntuvaa vai paakkuuntumatonta kissanhiekkaa? Vai kenties ekologista kasvipohjaista kuiviketta?   

Paakkuuntuvat: Paakkuuntuvien, savipohjaisten hiekkojen tehokkuus perustuu saven luontaisesti korkeaan imukykyyn. Savi imee tehokkaasti itseensä nesteitä ja hajumolekyylejä muodostaen kovia, kiinteitä paakkuja, jotka on helppo kerätä pois. Hajumolekyylejä sitovan vaikutuksen ansiosta hiekka pitää kotisi raikkaana ja hajuttomana.  

Plussaa: Kiinteät paakut on helppo kerätä pois  

Paakkuuntumattomat: Paakkuuntumaton kuivike vaihdetaan aina kerralla kokonaan. Paakkuuntumattomat kuivikkeet ovat erittäin imukykyisiä ja turvallisia esimerkiksi pennuille tai jyrsijöille, jotka saattavat maistaa kuiviketta.  

Plussaa: Hyvän imukyvyn takia turvallisia pennuille

Ekologiset: Kissanhiekoissa on kasvipohjaisia ja biologisesti hajoavia kuivikkeita, joista löytyy myös paakkuuntuvia ja paakkuuntumattomia. Materiaaleina on puu, paperi tai muu kasvipohjainen raaka-aine.  

Plussaa: Kuivikkeet hajoavat biologisesti  

Silikaattikuivikkeet: Silikaatti-kissanhiekat on valmistettu erilaisista zeoliittisista materiaaleista, joiden rakenne sitoo hajuja ja kosteutta ainutlaatuisella tavalla.  

Plussaa: Hiekan rakenne sitoo hyvin hajuja  

Prisman verkkokaupasta löydät lemmikillesi ruokaa, hoitotuotteita ja monenlaisia tarvikkeita, oli kotonasi sitten koira, kissa, jyrsijä tai kaloja. Myös ulkolintujen ruokintaan on tarjolla monenlaista hyvää.