Siirry suoraan sisältöön

Nyt saat yli 69 € tilauksille ilmaisen toimituksen Postin pakettiautomaattiin tai noutopisteeseen! Ei koske Suuri-lisäpalvelua.

artikkeli-heijastimet

Heijastin – kenties syksyn tärkein hankinta 

Sanotaan, että heijastin on halpa henkivakuutus. Kun syksyn pimeät säät koittavat, ei tien laitaa kulkevaa tai katua ylittävää ihmistä helposti huomaa. Siksi kannattaa käyttää heijastinta, joko vaatteisiin ripustettavaa mallia tai päälle puettavaa heijastinliiviä. 

Keinoja näkymiseen on paljon. Heijastimia on monenlaisia, myös hauskan näköisiä. Useissa vaatteissa ja repuissa on heijastavia osia, mutta niihin voi myös itse kiinnittää esimerkiksi heijastavaa tarranauhaa. Heijastinliivit tai heijastinvaljaat näkyvät lenkkeilijän päällä varmasti, mutta vaatteeseen voi suihkuttaa myös heijastavaa sprayta

Kaikki eivät halua, että hihassa roikkuu tai heiluu heijastin esimerkiksi lenkillä ollessaan. Silloin kannattaa ottaa avuksi käsivarteen ja lahkeeseen kiinnitettävä jousiheijastin tai kiedottava heijastinnauha. Kiinnitä nauha molempiin käsivarsiin, jotta sinut huomataan joka suunnasta. 

Ohjeiden mukaan riippuva heijastin kiinnitetään mieluiten niin, että se pääsee heilumaan vapaasti polven korkeudella. Jos kuljet tien vartta, kiinnitä heijastin ainakin liikenteen puoleiselle sivulle. Kun heijastin roikkuessaan heiluu vapaasti, se näkyy parhaiten.  

Tärkeää on muistaa myös koiran näkyminen ulkoiluttaessa. Koirille on heijastinliivejä ja pantaan tai valjaisiin kiinnitettäviä valoja. Samoja valoja voi toki ihminenkin kiinnittää vaatteisiinsa. 

Vinkki: Kun haluat näkyä hyvin, laita selkään heijastavasta kankaasta tehty reppu tai ota sateella käyttöön heijastava sateenvarjo

 

Käytä asianmukaista ja tehokasta heijastinta 

Lain mukaan jalankulkijan on käytettävä heijastinta pimeällä liikkuessaan. Siitä on oikeasti hyötyä, sillä lyhyet valot päällä ajava autoilija huomaa heijastimella tai heijastinliivillä varustetun ihmisen jopa 350 metrin päästä. Ilman heijastinta kulkeva huomataan vasta 50 metrin päästä, jos silloinkaan. 

Vaikka taajamassa on katuvalot, ei sielläkään jalankulkijaa tai pyöräilijää ole syksyn pimeillä helppo havaita. Näkyvyyttä haittaavat erilaiset mainosvalot, vastaantulevien autojen valot ja pensaiden tai puiden varjot. Myös autojen lasit saattavat sateella olla märät ja huurteessa ja haitata näkyvyyttä. Siksi myös kaupungissa kannattaa näkyä niin hyvin kuin voi. 

Asianmukaisessa heijastimessa on CE-merkintä. Silloin tiedät, että sen tehokkuus on varmistettu mittaamalla heijastimen valovoimaa ja pinta-alaa. Myös heijastinliiveissä täytyy olla testauksesta kertovat CE-hyväksyntä ja EN-merkintä. 

Liikenneturva muistuttaa, että jos askartelee heijastavista materiaaleista heijastavia asusteita, niissä heijastavuus ei välttämättä ole oikean heijastimen luokkaa. Niitä kannattaakin käyttää vain lisäämään normaalien ja hyvin toimivien heijastinten vaikutusta. Siten voi varmistua, että näkyy riittävän pitkälle.