Siirry suoraan sisältöön

Prisman ALE alkoi - tuotteita huippumerkeiltä jopa -40 %!

Tästä ostoksille
farkut-valintaopas

Farkkujen valintaopas – löydä oikea malli vartalollesi

Miten valita oikeanlaiset farkut? Jokaisella meistä on vaatekaapissa ainakin yhdet farkut, monilla useampia. Farkkujen malleissa on paljon eroja, ja housuja hankkiessa kannattaakin panostaa istuvuuteen ja tutustua eri mallien sopivuuteen omalle vartalolle. Mitä itse asiassa tarkoittavat vaikkapa merkinnät straight, slim fit ja loose? 

Farkkujen suosio vaihtelee, mutta vuosikymmenestä toiseen ne pysyvät silti muodissa. Naisten farkut, miesten farkut – aina ne ovat muodissa. Niihin pukeudutaan yhtä hyvin vapaa-aikaan kuin töihin ja myös rennompiin juhliin.  

On tärkeää, että farkut istuvat ja sopivat omaan vartaloon ja näyttävät myös päivien käytön jälkeen hyvältä. Etenkin vyötäröstä farkkujen on hyvä tuntua napakalta. Monissa farkuissa on nykyään elastaania, joten ne venyvät ja myös löystyvät ajan myötä. Siksi kannattaa ostaa mieluummin piukat kuin valmiiksi löysät housut. Perinteisissä puuvillafarkuissa taas kannattaa päätyä valmiiksi mukavan sopiviin. 

Malleissa kannattaa kiinnittää huomio muotoiluun eli lahkeiden malliin ja pituuteen sekä varsinkin vyötärön korkeuteen. Sitten valintaan vaikuttavat taskujen sijoitus, mahdolliset koristelut sekä tietysti sävy ja väri. 

Vinkkejä eri vartalotyypeille

Jos et ole kovin pitkä ja vartalosi on hoikka, valitse kapea- ja suoralahkeiset farkut. Lahkeiden kannattaa olla täyspitkät, sillä lyhyet lahkeet saavat näyttämään entistä lyhyemmiltä. 

Jos vartalolla on paljon pituutta, toimivat hyvin leveälahkeiset farkut. Pitkälle sopivat hyvin bootleg-farkut, jotka ovat polvien alta vähän leveämmät. 

Leveälanteisemmalle sopivat farkut, joissa on suuremmat takataskut. Suorat ja kokopitkät lahkeet tuovat vartaloon linjakkuutta. Pillilahkeita ei kannata suosia ellei erikseen halua keskivartaloa korostaa. 

Päärynävartalon farkuiksi sopivat suoralahkeiset ja melko kapeat mallit sekä alhaalta levenevät bootcut-farkut. Jotta vatsa on hyvin housujen sisällä, on vyötärön hyvä olla korkea. 

Lue myös: Tältä näyttää kesämuoti 2024 – farkkua päästä varpaisiin

Farkkujen mallimerkinnät

Straight-farkut 

Suora perusfarkku, jonka lahkeet eivät levene eivätkä myöskään ole tosi kapeat.  

Farkku-Straigth-1
Farkku-Straight-2

Slim Fit -farkut

Straightia kapeampi ja enemmän ihoa myötäilevä malli. 

Farkku-Slim-Fit-1
Farkku-Slim-Fit-2

Skinny Fit -farkut

Oikeasti tiukka ja ihonmyötäinen farkku, jossa on myös kapeat lahkeet. 

Farkku-Skinny-Fit-1

Loose-farkut 

Lahkeet ovat suorat ja farkut ovat melko väljät. 

Farkku-Loose-2

Bootcut-farkut 

Alhaalta levenevät mutta muuten melko kapeat farkut. 

Farkku-Bootcut-1

Comfort Fit -farkut

Farkuissa on kapenevat lahkeet mutta normaali vyötärö. 

Farkku-Comfort-Fit-1

Tilaa vaikka heti:

Tutustu naisten farkkujen valikoimaan 

Tutustu miesten farkkujen valikoimaan

Lue myös: Farkut sopivat kapselivaatekaappiin