Siirry suoraan sisältöön

Osta nyt ja nouda ostoksesi myymälästä kahden tunnin sisällä, ilman toimituskuluja!

Lue miten Prisma.fi-myymälänouto toimii
artikkeli-pilkkiminen

Talvijäät kutsuvat pilkille

Mikä onkaan mukavampaa kuin pilkkiminen kevättalven auringossa järven jäällä. Samassa paketissa saat reipasta liikuntaa ja ulkoilua, jännitystä saalistuksen onnistumisesta ja lopputuloksena tuoretta kalaa. Katso, mitä kaikkea pilkkimisessä on hyvä ottaa huomioon.

Pilkkiminen, perinteinen talvikalastusmuoto vie suomalaiset talvesta toiseen järvien ja merenlahtien jäälle. Se on monipuolinen harrastus, joka sopii kaiken tasoisille kalastajille, pienille ja suurille. Varusteet eivät maksa paljon, ja harrastuskohde on yhtä lähellä kuin lähin järvi.   Mitä pilkkimällä saa saaliiksi? Yleisin talvikalastajan saaliskala Suomessa on tietysti ahven, mutta koukkuun voivat tarttua myös särki, kiiski, hauki, kuha, kuore, made, siika tai harjus.

Näillä varusteilla pilkkiminen sujuu

Ensimmäinen askel pilkkimisen onnistumiseen on varustautuminen oikeilla välineillä. Tässä lista tarvittavista varusteista:

  • Pilkkivapa, jossa on jäykähkö kärki. 

  • Yleensä myytävän pilkkivavan mukana on valmiina siima. Käytä 0,18–0,25 millimetrin paksuista monofiilisiimaa

  • Pilkit eli vieheet: valitse pysty- tai tasapainopilkki. 

  • Syötit: suosittuja vaihtoehtoja ovat kärpäsentoukat ja keinotekoiset syötit. 

  • Kaira pilkkireiän tekemiseen. 

  • Sohjokauha reiän puhdistamiseen

  • Jäänaskalit on aina oltava mukana, kun liikut jäällä. 

  • Pilkkihaalarit ja lämpöpuvut. Jäällä paikallaan ollessa tulee kylmä, joten pukeudu erittäin lämpimästi. 

  • Lämpimät jalkineet, esimerkiksi lämpösaappaat

  • Reppu varusteille.

Pilkkimisen taikaa – valitse tasapainopilkki, pystypilkki tai mormuska

Pilkkiminen tarjoaa helppoja kalastusmahdollisuuksia, mutta siinäkin on monipuolisia tapoja, ja erilaiset pilkkityypit tulevat avuksi. Tasapainopilkki matkii pientä kalaa ja sitä kannattaa liikuttaa aktiivisesti. Pystypilkki pysyy pystyasennossa pienemmällä ja houkuttelee kaloja koukussa olevalla syötillä tai värikoukulla. Mormuska on puolestaan tehokas pienempien kalojen kalastamiseen. Siinä on pieni paino ja koukku, johon yleensä kiinnitetään syötti, esimerkiksi kärpäsen toukka. Ohuella siimalla tehtävää mormuskalla pilkkimistä kannattaa kokeilla. 

Miksi pilkkiminen onkin niin mukavaa talvisena päivänä? Se ensinnäkin tarjoaa ainutlaatuisen tavan nauttia talvisesta luonnosta. Raikas talvi-ilma virkistää kehoa ja mieltä. Pilkkiminen on myös sosiaalinen harrastus, ja reikiä on mukava lähteä poraamaan kavereiden kanssa tai koko perheen voimin. Jaettu intohimo talvikalastuksen saalista kohtaan luo yhteisöllisyyttä. 

Tärkeä osa pilkkimistä ovat tietysti eväät. Keitä kahvia ja kaakaota termospulloon, tee kunnon eväsleivät retkirasiaan ja pakkaa ruoat kylmälaukkuun, joka toimii jäällä myös kätevänä istuimena. 

Aktiivinen liikkuminen jäällä tarjoaa terveellisen liikuntamuodon talvikuukausina. On erittäin tärkeää huolehtia pilkkimisen turvallisuudesta. Pidä aina naskalit kaulalla – repussa tai takin taskussa ne eivät pelasta sinua. Älä mene koskaan heikoille jäille pilkkimään. Kun aurinko alkaa keväthangilla porottaa toden teolla, on tärkeää käyttää aurinkovoidetta.  

Pilkkiminen kuuluu onkimisen tavoin jokaisenoikeuksiin, eli siihen ei tarvitse erikseen kalastuslupaa. Ne ovat kuitenkin kiellettyjä joissakin vesistöissä, esimerkiksi vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla.  

Vinkkejä vastuulliseen pilkkimiseen

  • Kalasta vain niin paljon kuin jaksat syödä. 

  • Huomioi kalojen alamittasäännöt. 

  • Päätä nopeasti, vapautatko kalan vai otatko sen mukaan. 

  • Tainnutetut kalat käsitellään huolellisesti ja välittömästi. 

  • Älä jätä siimoja luontoon, vaan hävitä ne asianmukaisesti. 

Tutustu Prisman laajaan kalastustarvikkeiden valikoimaan

Lue myös artikkelimme: Valitse kalastusvälineet saaliin mukaan