Siirry suoraan sisältöön

Osta nyt ja nouda ostoksesi myymälästä kahden tunnin sisällä, ilman toimituskuluja!

Lue miten Prisma.fi-myymälänouto toimii
artikkeli-ilotulitus

Ilotulituksella uuteen vuoteen

Ilotulitukset ovat tärkeä osa uuden vuoden juhlimista. Prisman myymälöiden ilotulitemyyntipisteiltä löydät kaikkea säteilevään ilotulitukseen pienistä paukuteltavista aina tähtitaivaan kattavaan väriloistoon. Tarjolla on myös hiljaisia raketteja. Tärkeintä ilotulituksessa on turvallisuudesta huolehtiminen.

Kun ostat ilotulitteita suomalaisista kaupoista, voit olla varma niiden turvallisuudesta. Lue kuitenkin aina ilotulitteen käyttöohje ennen kuin sytytät raketin paukkumaan. Väärin asetettu tai suunnattu ilotulite voi saada aikaan tapaturmia tai jopa tulipaloja.  

Varmista siis turvallinen etäisyys ihmisiin ja rakennuksiin. Ilotulitteista tulee kova ääni, joten ota huomioon myös esimerkiksi pienet lapset ja kovista äänistä kärsivät vanhukset. On tärkeää muistaa myös se, että paukkeesta ja välähdyksistä kärsivät monet lemmikit sekä myös luonnossa elävät eläimet. 

Vastuullinen ilotulittaja huomioi myös roskat. Kerää ammutut ilotulitteet talteen ja roska-astiaan, kun ne ovat jäähtyneet. Voit lisäksi käydä katsomassa tilanteen seuraavana päivänä valoisaan aikaan. 

Raketteja ja muita ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä kello 18–02. Varmista oman kaupunkisi ja alueesi mahdolliset rajoitteet ilotulitteiden käyttämiselle. Esimerkiksi keskustoissa paukuttelu on usein kiellettyä.

 

Näin järjestät onnistuneen ilotulituksen

  • Selvitä, millaisessa paikassa ilotulitteita ammutaan ja osta sinne sopivia ilotulitteita.

  • Aina ei korkealle nouseva raketti ole paras, joten myös pienemmät ja alempana räiskyvät ilotulitteet toimivat hyvin.

  • Osta muutamia samanlaisia ilotulitteita ja yhdistele jonoon erilaisia raketteja, patoja tai suihkuja.

  • Sijoita ilotulitteet niin, että ne eivät missään tilanteessa kaadu. Pelkkä lumihanki ei riitä tueksi, joten harkitse telineiden tekemistä tai hankkimista.

  • Toimi rauhallisesti ja harkiten. Kaikkea ei tarvitse ampua ilmaan tasan kello 12.

  • Varmista, että katsojat ovat tarpeeksi kaukana.

  • Jos ilotulite ei toimi, odota useampi minuutti ennen siihen koskemista. 

Älä koskaan anna mitään ilotulitteita alaikäisille. Käytä aina suojalaseja ja hanki sellaiset myös katsojille. Myös kuulonsuojaimet ovat hyvä varuste rakettien paukuttelussa.

Vaikka uutenavuotena nostetaan maljoja, ilotulitteiden ampujan on oltava selvin päin.